(P) Santorini, insula cu circa 300 de biserici

(P) Santorini, insula cu circa 300 de biserici

Se spune că în Santorini găsești mai multe biserici decât case și mai mult vin decât apă… Și chiar așa este! Deși nu măsoară mai mult de 90 de km pătrați, limba de pământ din Marea Egee se laudă cu mai bine de 300 de edificii de cult vopsite în alb strălucitor, cu domuri în albastru luminos.

Majoritatea bisericilor nu sunt mai mari decât o căsuță cu câteva camere, însă toate au cupole impunătoare în albastru imperial care par că năvălesc în apele de cristal, iar în vârful lor crucea lui Hristos domină linia de orizont a cerului.

Cel mai mare lăcaș se află în capitala Fira. Catedrala Ortodoxă a fost construită în jurul anului 1827, și a trecut de-a lungul timpului prin serii de încercări de la incendii la cutremure, fiind recondiționată de mai multe ori. Este renumită pentru arcadele delicate, mozaicurile vechi dar foarte bine păastrate, dar mai ales pentru că din clopotniță pot fi admirate cele mai impresionante panorame asupra mării și a vulcanului. Tot în Fira, vei găsi și o Catedrală Catolică care contrastează prin culoarea sa în galben miere, poziționată în mijlocul vilelor neo-clasice în alb strălucitor. Interiorul acestei capele este colorat în nuanțe pastel, de la liliachiu, roz, violet până la mov închis.

La circa 7 km de Fira se află cel mai mare sat al insulei. Pyrgos deține circa 70 de edificii de cult și este renumit pentru detaliile arhitecturale medievale, dar și pentru plantațiile de struguri, din care se face unul dintre cele mai bune vinuri din Grecia.

Pe cel mai înalt punct al insulei se află Mănăstirea Profetului Ilie, poziționată în vârful muntelui cu același nume, la circa 567 de metri deasupra mării. Ridicată în anul 1712 pe locul unei vechi fortărețe, în stil specific cicladic, cu o clopotniță mare și un dom imperial, Mănăstirea închinată Sfântului Ilie este cel mai bun loc de unde poate fi admirată întreaga insulă, dar și o panoramă uluitoare asupra mării în albastru diafan. Unele vorbe din popor spun că insula Santorini deține câte o biserică sau capelă pentru fiecare zi a anului.

de Mădălina Isar

Sejur Santorini

Hotel Argo 3*- de la 477 euro/persoana, 7 nopti de cazare cu mic dejun, transport cu avionul, transferuri, asistență turistică. Detalii pe www.christiantour.ro, sau la telefon 021.270.00.99.

 

 

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Recomandari
Libertatea
Publicitate
Huff
VIVA!
Retete
Baby
Sfatul parintilor
Mai multe din Timp Liber