Opt zile prin România: Idei de călătorie pentru 2021
:contrast(8):quality(75)/https://www.avantaje.ro/wp-content/uploads/2021/01/Idei-de-călătorie-pentru-2021.jpg)
Început. Acel sentiment al noului, al drumului nestrăbătut încă, ce pare sigur și mai ușor din depărtare. Rezoluțiile, noile speranțe, planurile noi și lucrurile pe care le iubim. Anul trecut a fost unul al schimbării profunde și mai mult decât atât, un an al realității vremurilor în care trăim. Iar anul acesta poate că avem nevoie de un nou început mai mult decât oricând. Opt zile prin România: Idei de călătorie pentru 2021
Cum în 2020 am învățat nemăsurat despre noi, familie și nevoia apropierii, la fel de mult am înțeles despre acasă, acasă fiind de această dată, exclusiv România. În 2020 am redescoperit natura, rădăcinile, aerul tare, satul românesc, ritmul lent, reîntoarcerea, mișcarea în aer liber și faptul că nu trebuie să călătorim prea departe pentru a ne simți bine, încărcați, în siguranță.
Ne-ar plăcea ca acest sentiment al apartenenței și al binelui să ne însoțească și în acest an, să ne regăsim locurile și experiențele iubite, oriunde ar fi ele, dar să nu uităm de ce avem, de ce ne așteaptă mereu, aici, acasă.
Alain de Botton spunea într-una din scrierile sale că ar trebui să privim lucrurile familiare de fiecare dată cu alți ochi. Să învățăm să călătorim și când suntem acasă. Credem că am învățat deja să facem acest lucru iar în drumul nostru prin România am redescoperit o țară mult mai frumoasă și profundă. Tocmai din acest motiv am vrea să mai zăbovim aici, să nu ieșim încă din pasul lent, din liniștea naturii noastre, din acest slow living abia recâștigat. Și cum începutul presupune întotdeauna un drum și drumul o călătorie, vă propunem pentru acest an să oferiți încă o șansă locurilor și oamenilor ce nu și-au închis porțile sau granițele în vremurile nesigure pe care le-am trăit. Pentru începutul, finalul sau orice timp și anotimp al noului 2021 vă îndemnăm sincer să porniți într-un tur al locurilor speciale ale României, pregătite anul acesta, mai mult ca niciodată, pentru oaspeți. Nouă ne-au ieșit la socoteală opt zile pline și tot atâtea locuri dragi.
Călătoria începe agale, în frumoasa Vale a Doftanei, zonă bogată în natură și în tradiții cu semnificație. La numai două ore de București sau Brașov, pe malul lacului Paltinu, Atra (foto 1) este un loc în care să rătăcești cât e ziua de lungă, un boutique hotel construit în trepte, în stil nordic, ce impresionează atât prin design, cât și prin experiența gastronomică și priveliște, fiecare cameră având vedere spre lac. Iar întreaga zonă a Văii Doftanei, una dintre cele mai importante zone etnografice ale județului Prahova, păstrează în continuare spiritul vieții simple: case construite în secolul al XIX-lea, haine tradiționale, decorațiuni și obiceiuri, creșterea bovinelor și ovinelor, prelucrarea lemnului, țesutul și broderia ca activități principale.
În cea de-a doua zi te invităm în satul Cincșor, la 15 minute de orașul Făgăraș, ajungând în frumoasa zonă săsească. Drumul până aici merită cu siguranță, în interiorul caselor de oaspeți din Cincșor vei simți cum timpul se oprește. Strada copilăriei, zumzetul vocilor, oamenii simpli și frumoși care oferă mereu ajutor sau un simplu bună ziua, aerul proaspăt, școala veche, casele pe care ți le amintești cumva, mirosul de lemn ars, aroma anotimpurilor, nici prea mult, nici prea puțin. Acestea sunt emoțiile vizitând Casele de Oaspeți de la Cincșor (foto 2), alături de frumusețea detaliilor, mâncarea delicioasă, biblioteca albă, iar afară, imaginea Bisericii Fortificate din anul 1421, pe care o poți vedea în timp ce savurezi o carte bună.
Mai departe ajungem, la propriu, în interiorul unei povești de iarnă sau al unei imagini dragi înrămate: Porumbacu Treehouse (foto 3), o pădure descoperită chiar în mijlocul satului Porumbacu de Sus al județului Sibiu. Aici, retrași din ritmul satului și al comunității, printre copaci și tot felul de culori, vei găsi căsuțe superbe din lemn, suspendate, atât de frumos integrate în natură. Interiorul acestora este decorat simplu și cald, astfel încât să te bucuri de tot ce ai nevoie: focul din soba de teracotă, lemnul prelucrat frumos, ferestrele mari și partea noastră preferată, pădurea văzută de sus, din dormitorul situat la etaj, în casa construită în forma literei A. Tăcere deplină, reconectare și vis.
În cea de-a patra zi rămânem în Porumbacu de Sus și ne oprim, fermecați de ritmul încetinit al satului, la câteva case mai sus, mai exact La Moșu, casă de oaspeți pe care o zărești ușor încă din stradă. O curte generoasă, obiecte vechi adunate, ferestre largi, un aer ce îți aduce cumva aminte de copilăria petrecută la bunici. Casa La Moșu (foto 4) poate fi închiriată complet, oferind o experiență diferită prin faptul că te simți cu adevărat de-al locului: culorile vii, detaliile, obiectele din ceramică, fotografiile, lemnul. Poți găti în bucătăria complet utilată, cu cei dragi în jurul mesei mari, admiri apoi lumina ce pătrunde atât de frumos prin ferestre la amiază… La Moșu poate fi acea căsuță dragă la care să te întorci mereu.
Călătoria merge mai departe, traversând părți frumoase de țară în care gazdele rămân cu ușile și inimile larg deschise. Ziua a cincea prin România ne găsește în Archia, lângă Deva, pe un domeniu-oază, pe care îl iubim din atât de multe motive. Acest loc al boierilor contemporani, așa cum este numit, oferă o experiență completă: liniște, natură, ospitalitate, camere ce spun diferite povești, oameni frumoși, cai crescuți aici și tot felul de activități, pentru fiecare oaspete. Conacul este și o poveste de familie, transmisă mai departe de-a lungul generațiilor, care se menține vie și inspiră. Fiecare anotimp are ceva frumos de oferit aici. Ne plac zilele de vară petrecute lângă piscină, culorile toamnei schimbându-se pe dealurile din jur, focul de tabără aprins iarna, lângă vin fiert și muzică bună. Conacul Archia (foto 5) povestește de fiecare dată altceva.
Înapoi pe drum, având în minte îndemnul lui Alain de Botton de a vedea familiarul sub alte și alte forme, ajungem la Amfiteatrul Transilvania (foto 6), loc de zăbovit în tihnă în vârful celor mai frumoase forme de relief din Moieciu de Sus: frumosul românesc, tradițiile și istoria, culorile specifice, aromele și gusturile de altădată, unicitatea, peisajele și imaginile care îți taie respirația. Ne căutăm drumul ușor, printre poteci, printre formele unice ale amfiteatrului și construcțiilor de aici, mereu conectați la ceea ce vedem și trăim. Regăsim simpla plăcere de a mânca natural, local și proaspăt, stăm la povești în jurul unui foc centrat în restaurantul-umbrelă, colorat viu și cald, admirăm fiecare detaliu atent construit, imaginat, țesut. Amintiri îndepărtate care năvălesc instant sufletele, mai clar, mai viu ca niciodată.
Din locul ce oferă o priveliște atât de frumoasă asupra Moieciului de Sus, coborâm în Bran, pe care îl descoperim de fiecare dată altfel, prin oazele pe care le oferă, dincolo de zumzetul și mișcarea generală ale orașului turistic. Zara Chalet (foto 7), o cabană construită într-un veritabil stil franțuzesc, te invită înăuntru, într-o atmosferă caldă: lemnul ca element principal, canapele confortabile, pături călduroase, culori luminoase, fotografii ce ne reîntorc în România. Chalet-ul este cu adevărat un spațiu al relaxării, potrivit weekend-urilor de evadare, aproape de orașele mari și totodată de unul dintre cele mai frumoase castele și obiective turistice ale țării, Castelul Bran.
Ultima zi de călătorie prin România ne găsește în aceeași zonă, poposind într-o altă cabană construită frumos, de această dată în stil austriac, clasic dar modern în același timp. Designul locului este frumos influențat de istoria popoarelor germanice ce au trecut de-a lungul timpului prin zonă. Iar munții stâncoși Piatra Craiului pot fi priviți de la fereastră. Camere Villei Siana (foto 8) sunt rustice, restaurantul oferă preparate delicioase, iar în spatele construcției poți face o scurtă plimbare prin livadă sau pe dealurile din jur. Ultimul loc din călătoria propusă ne păstrează în ritmul așezat al gândurilor reordonate, al deconectării și al descoperirii noilor bucurii.
Câteva zile de vacanță sau pur și simplu de pauză, prin România, pot fi un prilej bun de regândire, revalorizare, recunoștință. Ar fi bine și potrivit ca și anul acesta să continue cu receptivitatea și curiozitatea pe care anul trecut ni le-a trezit în relație cu propria țară. Să continuăm descoperirea. Să ne privim cu ochi 'proaspeți' locurile, oamenii, poveștile, să ne adaptăm constant perspectiva, așteptările, de ce nu, dispoziția. Să nu căutăm neapărat locuri neștiute, ci să le privim pe cele dragi din nou.
Sperăm ca turul propus în România pentru 2021 să te inspire și să îți trezească o anume curiozitate. Să pornești iar la drum. Să le primești la tine și să te primească la rândul lor. Să redescoperi, să încetinești ritmul, să te bucuri. Să ai un început bun și fericit anul acesta în călătorie și în drum.
Alexandra Marcu
Citeste și:
O mamă are doar 17 minute pe zi pentru ea. Cum poți să câștigi mai mult timp liber
Vezi şi Nazaret – cele mai frumoase locuri de vizitat!