O romanca a inventat elixirul tineretii
Simona Bisboaca este de profesie inginer in Tehnologia si Prelucrarea Produselor Alimentare, doctor in devenire si, asa cum spune ea insasi: „de curand, si cred, cel mai important: inventator.
„Sunt un om care m-am nascut cu optimismul in suflet si poate si cu un dram de noroc mai mult ca altii, dar acesta este influentat de curajul si de actiunile mele, dar si de sustinerea din partea celor dragi.
Primii pasi pe drumul meu catre succes i-am facut prin anul trei de facultate, cand am fost cu o bursa Erasmus in Italia, la Universitatea din Bologna (cea mai veche universitate din lume, infiintata in 1088), unde am descoperit un domeniu urias de cercetare: inlocuirea unor aditivi alimentari cu potential toxic si cancerigen cu extracte vegetale si de unde m-am intors cu cateva idei care urmau sa-mi schimbe viitorul, povesteste tanara inventatoare romanca.
Opt ani de munca
Ideea Simonei a fost aceea de a crea un produs puternic antioxidant pe baza de samburi, pielite si rahis de struguri atent selectionati si a inceput o munca de cercetare uriasa, pe cont propriu, pentru gasirea metodei de a extrage si a stabiliza antioxidantii din reziduurile de struguri, intr-o concentratie atat de mare.
„Am muncit aprope fara oprire vreme de opt ani la proiect, aveam un laborator acasa, unde incercam variante dupa variante, zeci si zeci de teste, iar pentru anumite analize mergeam la laboratorul facultatii.
Nu mi-a fost usor, au fost perioade in care nu ieseam din laborator cu zilele, vreme de vacante, de iesiri in oras, nici pomeneala; iar la un moment dat, a trebuit sa mai lucrez si in paralel, ca designer de interior, ca sa-mi pot finanta cercetarile, dar a meritat fiindca am reusit sa-mi inregistrez primul brevet de inventie care are la baza cercetarile din acea perioada, un produs unicat pe care l-am denumit Antioxi Vita si de care eram cu adevarat mandra.
Practic, aproape tot acest drum a fost pornit si urmat din pasiune, cu resurse materiale minime si enorm de multa munca, evident. Au fost momente cand nu gaseam o anumita solutie tehnica, cand ma gandeam nopti la rand doar la asta si cand gaseam apoi rezolvarea, ca pe o revelatie, aproape ca nu-mi venea sa cred. Imi spuneam mereu ca daca iti doresti ceva cu adevarat primesti, dar trebuie sa stii sa-ti doresti, iar cand am ajuns la capatul cercetarii, cand am avut in mana produsul finit, am stiut ca este un lucru adevarat.
Elixirul intarzie imbatranirea
Intre timp, Simona s-a inscris si la doctorat si spune ca si-a continuat drumul in ciuda tuturor. „Am fost incurajata de unii profesori sa-mi patentez ideea, dar au fost si multi care m-au sfatuit sa renunt: ca e greu, ca nu se poate, ca e o cale care nu va duce nicaieri…Intr-o oarecare masura au reusit sa-mi inabuse elanul de la acea vreme, dar mi-a fost alaturi sotul meu, cel care m-a incurajat mereu, si fratele meu, Adrian Timar, care m-a ajutat in cercetare.
Produsul cercetatoarei in chimie alimentara a fost desemnat „cel mai puternic antioxidant si a fost medaliat cu aur la Salonul International de Inventica de la Varsovia. I s-a acordat un premiu special din partea Asociatiei Inventatorilor din Coreea de Sud si este considerat un adevarat „elixir al tineretii datorita principiilor sale active naturale ce intarzie imbatranirea celulara si a antioxidantilor care combat radicalii liberi cancerigeni din organism.
Conform brevetului, 100 de ml din „elixirul Simonei, o adevarata „bomba cu antioxidanti, contin principii active in echivalentul a circa 80 de litri de vin rosu, produsul ce contine cea mai mare cantitate de antioxidanti.
„Incetul cu incetul, spune inventatoarea oradeanca, „am decis sa incepem o mica afacere, sa incercam sa punem in practica brevetul de inventie si am inceput sa avem succes cu primul produs scos pe piata.Nu a fost insa deloc usor, fiindca totul venea in vremurile tulburi ale crizei economice mondiale, dar nu ne-am demoralizat deloc, probabil pentru ca ne doream foarte mult reusita.
Am facut si un pas mare si parca putin definitv, asa: ne-am mutat din Cluj la Oradea, unde am pornit totul de la zero. Si in putina vreme, cu un buget aproape inexistent, am ajuns sa fim o marca renumita pentru multi, am ajuns langa nume de firme importante in domeniul nostru de activitate, doar cu un singur produs, desi la scurt timp a urmat un al doilea, tot dupa un brevet de inventie.
Nu stiu cum am facut asta, poate ca cineva acolo sus ma iubeste, dar imi place sa cred ca a contribuit si dorinta mea de a ajuta pe cei din jur si multumirea pe care o simt cand vad bucuria din ochii celor care primesc acest ajutor.
Alimente cu aditivi zero
Si acesta a fost doar inceputul. Notorietatea in lumea stiintifica a venit dupa castigarea medaliilor de aur si argint la Salonul International din Varsovia, plus doua premii speciale, urmate apoi de o alta medalie de argint la Seul si un premiu special, oferit de catre Asociatia Asiatica pentru Inventii si Creativitate pentru „Propolisul dizolvat in apa.
A urmat aurul primit in Croatia la Salonul International de Inventii in Agricultura si Industrie Alimentara „Agroarca pentru alte doua inventii: marmelada cruda si aditivul alimentar natural.
Propolisul dizolvat in apa este deosebit prin faptul ca nu contine alcool, asemenea oricarei tincturi, putand fi folosit ca atare chiar si de catre copii. Cat despre inventiile brevetate in clasa produselor alimentare fara aditivi, marmelada cruda este obtinuta fara fierbere, la temperatura de 30 de grade Celsius, fara conservanti, zahar sau alti indulcitori, fructele din compozitie pastrandu-si absolut toate calitatile gustative, vitaminele si oligoelementele continute, iar aditivul alimentar care este natural suta la suta poate fi folosit ca antioxidant, conservant si antibacterian.
„Ma bucur ca suntem apreciati peste tot pe unde mergem, sunt mandra ca sunt romanca si ca munca mea ajuta Romania sa se faca cunoscuta in lume, ma bucur ca primim medalii si premii, dar cea mai mare bucurie a mea este ca am creat un produs care aduce sanatate, alinare, speranta oamenilor care il consuma. Primesc zilnic telefoane, e-mailuri de la oameni care imi multumesc pentru ceea ce am creat, pentru ca s-au vindecat sau si-au ameliorat considerabil o problema de sanatate.
Ma bucur enorm de fericirea lor fiindca aceasta imi da energie si putere de munca. Ce mi-am dorit s-a implinit: ajut prin stiinta, puterile si actiunile mele pe cei din jur. Si sunt doar la inceput…, mai spune Simona, care a devenit de curand si membra a Asociatiei Inventatorilor din Romania.
■ Mai multe despre extractele inventate de Simona, beneficii si utilizare pe: www.phenalex.ro
Adrian Ciltan; foto: arhiva personala a intervievatei