Organizația Mondială a Sănătății a emis noi recomandări pentru părinți în legătură cu timpul pe care îl petrec copiii în fața ecranelor. În raport, experții nu au reafirmat doar ideea că durata prelungită în fața ecranelor poate avea efecte negative asupra copiilor, ci, mai mult de atât, au declarat că cei cu vârsta sub un an nu ar trebui să aibă deloc acces la ele.
Este un subiect care nu a fost departe de mintea multor medici și părinți având în vedere că ne îndreptăm tot mai tare către era digitală.
Molly DeFrank, autoarea unui un blog de pareting și mamă a cinci copii, credea că are sub control timpul pe care copiii ei îl petrec în fața ecranelor. Misiunea ei recentă a fost de a elimina complet ecranele (cunoscută și sub denumirea de „detoxifiere a ecranului') device-urilor din viața familiei sale pentru a reevalua ce înseamnă cu adevărat să-ți lași copiii departe de tehnologie pentru o vreme.
Molly spune că obișnuia să-i lase pe copiii ei (care sunt cu toții mai mici de 10 ani) să aibă o oră pe zi de device-uri. Momentul decisiv a fost atunci când a observat că cei mici erau „morocănoși și certăreți' ori de câte ori era timpul să oprească ecranele.
„Într-o zi, am venit acasă după o zi de muncă și fiul meu m-a întâmpinat la ușă cu „Pot să mă joc pe telefonul tău?', a spus ea. Acest lucru a fost picătura care a umplut paharul și a a venit cu un plan.
„Am vorbit cu soțul meu și am convenit că este timpul pentru o schimbare', își amintește ea. “În seara aceea, la cină, le-am spus copiilor că facem o pauză de la ecrane. Ei au protestat, desigur. Dar după câteva lacrimi, toată lumea a mers mai departe.”
În următoarele zile, copiii nu au mai cerut telefoane sau alte device-uri pentru că știau că nu vor primi.
„Ceea ce s-a întâmplat în următoarele câteva săptămâni ne-a șocat', continuă Molly. “A fost ca și cum am fi apăsat un comutator: ne-am întors copiii. Au fost mai ascultători, mai puțin morocănoși, s-au jucat mai bine împreună, mai creativi și mai fericiți”.
Deși s-a pregătit pentru o tranziție mai dură și se aștepta pe deplin să obțină o atitudine de respingere, a fost plăcut surprinsă când nu a existat niciuna.
Molly a folosit detoxifierea de ecrane ca moment pentru a privi mai atent asupra intereselor și talentelor individuale ale copiilor ei și „a încercat să hrănească acele lucruri'.
Copiii ei au scos materialele de artă și cărțile, au încecput să cânte la pian și să facă mai multe exerciții și puzzle-uri logice.
Destul de repede, în loc să caute tehnologia care să-i mențină ocupați, au avut o mulțime de alte opțiuni, fiecare dintre ele provocând-le mintea.
„Desigur, tehnologia poate fi utilă și minunată, dar la timpul potrivit', a spus ea pentru CafeMom. Molly le permite acum să joace un joc video sau să urmărească un spectacol timp de o oră duminica.
„Gata', spune ea. „Principiul nostru este să permitem tehnologiei să funcționeze pentru noi, mai degrabă decât să fim înrobiți de tehnologie'.
Au trecut luni de zile de când Molly și-a lansat micul experiment și recent a împărtășit rezultatele pe blogul ei. Molly a postat pe Facebook o fotografie cu toți cei cinci copii care citesc fericiți în pat împreună. „Nu am regizat această fotografie', a glumit ea.
„În cura noastră de detoxifiere, copiii mei s-au trezit unul câte unul și ne-au văzut pe mine și pe soțul meu citind în pat', a continuat ea. „Au luat propriile cărți și s-au așezat lângă noi. La restaurante, aduc o grămadă de cărți în loc de iPad-uri.
Toate aceste lecturi au avut și rezultate notabile. „În șapte luni fiica mea a avut rezultate din ce în ce mai bune la citire', a spus mama cu mândrie.
Inițial, interdicția trebuia să fie doar pentru câteva săptămâni, dar Molly spune că, după ce a văzut cât de bine mergea, a decis să o prelungească pentru câteva luni. De asemenea, are sfaturi de împărțit părinților care sunt interesați să încerce ei înșiși o detoxifiere de ecrane.
„Aș spune că primul pas este renunțarea la ecrane pentru o anumită perioadă de timp', spune ea. „Apoi, urmăriți rezultatele și creați un plan care să funcționeze cel mai bine pentru familia dvs.'
În cele din urmă, Molly speră că propriul ei progres îi va încuraja și îi va inspira pe părinți să facă pasul cu propriile familii.
„Dacă simți că tehnologia și ecranele au un loc prea mare în casa ta', observă ea, „poți schimba acest lucru și nu este atât de greu pe cât ai crede'.
Foto: Molly DeFrank