O boală confundată cu răceala se răspândește în România. Medicii spun că lângă un bolnav pot fi alți 10 infectați
:contrast(8):quality(75)/https://www.avantaje.ro/wp-content/uploads/2023/04/tuberculoza.jpg)
Numărul cazurilor de tuberculoză este în creștere în România. Anul trecut au fost aproape 9.000 de cazuri, cu peste o mie mai multe decât în 2021.
Tuberculoza, o boală a secolelor trecute revine în forță
Fosta boală a sărăciei a devenit în secolul XXI o boală a oamenilor care muncesc mult și nu au grijă de ei. Îngrijorător este că periodic lipsesc medicamentele pentru tuberculoza multidrog rezistentă.
Bolile pulmonare de care suferă cel mai frecvent românii sunt bolile pulmonare obstructive cronice (BPOC), astmul bronșic, cancerul pulmonar, bronşiectaziile, tuberculoza. Urmează alte afecțiuni pulmonare cu impact social, precum: apneea de somn, hipertensiunea arterială pulmonară, tabagismul, pneumonia pneumococică.
Statistica este înfiorătoare în cazul tuberculozei în țara noastră. Rata incidenţei cazurilor de tuberculoză în România este de 100 la 100.000 de locuitori. În fiecare oră, trei persoane sunt diagnosticate cu tuberculoză.
Medicii spun că în realitate sunt mai multe cazuri de tuberculoză. Pe lângă un bolnav pot fi alți zece infectați. Simptomele sunt ușor de recunoscut.
Gina Ciolan, medic pneumolog: „Pacientul care tușește mai mult de trei săptămâni, care scade în greutate, face febră, transpiră noaptea, este pacientul care trebuie îndrumat de medicul de familie către medicul specialist'.
În România, fumatul omoară aproximativ 33.000 de persoane pe an. Ultimele statistici indică faptul că 28% dintre tinerii care au depășit 15 ani fumează. Conform profesorului Mihălțan, procentul fumătorilor cu vârste cuprinse între 15 și 24 de ani a crescut de la 25% în 2014 la 29% în 2017.
„Legea antifumat ar trebui continuată cu alte amendamente, mai ales după ce vedem tutunul încălzit și țigările electronice în plină expansiune. Asta înseamnă că se vor alimenta permanent cohortele de pacienți cu boli cronice. Din acest punct de vedere vom avea o povară teribilă și pentru autorități, pentru sistem, dar și pentru pacienți”, subliniază prof. Mihălțan.
O simplă răceală netratată poate duce la deces! Metode naturale care te vindecă în doar câteva zile