O baie de… placere!

Inspirandu-te din vechile ritualuri orientale, poti transforma baia, atunci cand nu este facuta pe fuga, intr-un moment in care te relaxezi si te pregatesti pentru un somn odihnitor sau, din contra, te tonifici si iti reimprospatezi resursele energetice.

O lumina adecvata (cateva lumanari asezate pe pervazul ferestrei sau pe o etajera pot crea ambianta dorita) si muzica preferata te pot ajuta sa obtii efectul dorit. Daca, in plus, reusesti sa ii convingi – cu blandete – pe cei din jur (copii, sot, caine, pisica, etc) sa te lase in pace pret de un ceas, totul e perfect! Mai ai nevoie doar de un halat pufos, cateva prosoape moi si, daca vrei, de o carte buna.

De multe ori, poti gasi chiar in bucataria ta cate ceva pentru o baie calmanta sau detoxifianta. Iata cateva retete simple, avand la baza astfel de ingrediente:

Baie purificatoare

Intr-o ceasca cu apa calduta pune 2 linguri de sare de mare si 2 linguri de pudra din radacina de ghimbir. Amesteca bine si toarna totul in apa pentru baie. Nu sta in apa mai mult de 30 de minute! Efectul acestei bai: porii se deschid, toxinele se elimina mult mai usor, iar durerile se atenueaza.

Baie cu sare si bicarbonat

Aceasta baie combate efectele radiatiilor de la razele X, iradierile terapeutice in cazul cancerului si radiatiile provenite de la tuburile TV. Pune in apa de baie 1 ceasca de bicarbonat si 2 cesti de sare grunjoasa obisnuita (sau sare de mare). Ramai in cada timp de 20 de minute. Limpezeste-te bine.

Baie revitalizanta

Lasa sa curga apa in cada, fara sa-i adaugi spumant de baie. In timp ce se umple cada, adauga in apa 10 linguri de sare. Toarna apoi si 2 cesti cu lapte. Intra in cada si relaxeaza-te timp de o jumatate de ora. Cu un burete moale, freaca bine tot corpul si mai ramai in cada inca cinci minute. Limpezeste-te foarte bine sub dus.

Baie antistres

Pune in apa de baie 1 ceasca cu sare de mare si 1 ceasca cu ulei de susan. Ramii in cada 20 de minute. In final, tamponeaza-ti corpul cu un prosop moale. In afara de efectul antistres, aceasta baie va avea si un efect de hidratare a pielii uscate.

Baie cu otet

Recomandata pentru restabilirea echilibrului acido-bazic al organismului, aceasta baie combate afectiunile in care se produce o acumulare de acid uric (artrite, tendinite, guta). Pentru aceasta, adauga in apa de baie 2 cani cu otet de mere. In cazul in care ai plagi sau arsuri pe tegumente, e bine sa eviti acest gen de baie. Este cert faptul ca o baie buna este binefacatoare. Ea poate, insa, sa accentueze sau sa determine uscarea pielii.

Un univers al aromelor

Pentru a te putea relaxa, apa de baie trebuie sa aiba temperatura potrivita – nici prea fierbinte, nici prea rece.

In functie de efectul pe care il doresti, mai mult sau mai putin terapeutic, poti adauga in apa spume, saruri si uleiuri de baie, amestecuri de plante sau uleiuri aromatice. In imagine: uleiuri si saruri de baie aromate, perle de baie care se dizolva in apa fierbinte de la Natural Applewoods.

Daca preferi ingredientele naturale, apeleaza cu incredere la plante. Dar nu le pune niciodata direct in apa de baie, ci intr-un saculet din tifon sau muselina pe care poti sa-l atarni de robinet cat timp se umple cada. Apoi lasa-l sa pluteasca pur si simplu in apa.

Daca vrei o baie cu efect tranchilizant poti folosi un amestec de musetel, lavanda, santal si maghiran.
Pentru tonifiere, alege menta, rozmarin, pin sau cimbru.

Daca ai pielea uscata, iata cateva sfaturi practice:

  • Limiteaza frecventa – ai grija sa nu faci mai mult de doua bai in cada pe saptamana.
  • Limiteaza timpul si temperatura – foloseste apa calda (nu fierbinte) si nu sta in cada mai mult de 15 minute.
  • Alege cu grija sapunul folosit – exista suficiente produse hidratante, care curata fara a indeparta in totalitate filmul protector de substante grase produs de glandele sebacee (Dove, Lux, Camay, Fa).
  • Dupa ce ai iesit din cada, tamponeaza-ti pielea, nu freca. E mai recomandat sa tamponezi usor cu un prosop de bumbac, suficient de gros pentru a absorbi apa.
  • Mentine hidratarea – imediat dupa baie, cat pielea e inca usor umeda, aplica un ulei sau o lotiune corporala, in special pe picioare, pe spate si pe portiunile laterale ale trunchiului (exemplu: lotiune pentru corp Frutta Viva, lapte pentru corp Nivea).

Personalitatea ta… in baie!

Poti afla ce fel de femeie esti daca analizezi cu atentie felul in care iti place sa faci baie. In cele ce urmeaza, iata cateva tipologii bine definite, precum si produsele pe care le recomandam in fiecare caz.

Eficienta

De cele mai multe ori totul trebuie sa mearga rapid – un dus, aranjarea parului in viteza si gata! Esti foarte ocupata, bine organizata si severa cu tine insati. Daca decizi sa faci o baie in cada, aceasta trebuie sa te relaxeze si sa te stimuleze in acelasi timp. Greu, insa nu imposibil. Alege geluri de dus cu arome proaspete si cu un efect intensiv.

  • Romantica
    Pentru tine, baia este un prilej pentru a te relaxa si a visa. Acest moment de intimitate si calm iti lasa gandul liber. Vei profita de el pentru a citi un roman de dragoste cu happy-end garantat sau pentru a asculta caseta preferata. Mirosul florilor este cel care va completa atmosfera pe care vrei sa o creezi.
  • Femeia-copil
    Baia in cada e pentru tine un fel de intoarcere in timp, la zilele fericite ale copilariei. Vrei sa te simti rasfatata si de aceea iti pregatesti cu minutiozitate aceste clipe de relaxare. Aromele trebuie sa fie cele ale copilariei: dulci, ademenitoare, vesele. Accesele de spontaneitate sunt garantate!
  • Originala
    Iei din moda ceea ce ti se pare ca te reprezinta si nu ceea ce este „ultimul strigat”. Refuzi sa respecti regulile si iti place sa sochezi. Iti place ambiguitatea. Iar baia in cada, ei bine, de ce nu ati face-o impreuna, tu si el? Alege, asadar, produse care amintesc de meleaguri indepartate, aproape inaccesibile.

In afara de placerea de a sta intr-o cada cu apa parfumata, baia este si un bun prilej de a-ti ingriji corpul.

Ce poti face inainte de a intra in cada:

  • Fa-ti un masaj corporal.
    Cu un burete, o lufa, o perie din fibre vegetale sau cu manusi de baie maseaza-ti corpul timp de cinci minute cu putin ulei (de preferinta ulei de susan sau de masline), pornind dintre extremitati spre inima. In imagine: manusi si burete pentru baie.
  • Crema exfolianta pentru corp
    Curata pielea de celulele moarte si impuritati cu ajutorul unui gomaj corporal. Limpezeste-te cu dusul si apoi continua cu o baie in cada.
  • Hraneste-ti parul.
    Si parul tau poate profita de o masca tonifianta, reparatoare, cu ocazia baii in cada. Aplica masca pe par si apoi limpezeste-l bine.
  • Curata-ti tenul si apoi aplica o masca hidratanta sau nutritiva.
    Sub actiunea caldurii si a aburului, masca va actiona mult mai eficient daca o lasi pe fata cat timp faci baie.

Ce poti face dupa ce ai iesit din baie:

  • Poti indeparta parul in exces cu ajutorul unui aparat de ras clasic sau electric, folosind spuma sau un gel pentru epilat.
  • Iti poti face manichiura si pedichiura si poti aplica creme cu efect intensiv de hidratare speciale pentru miini sau picioare. Dupa aplicarea cremei pe picioare, incalta o pereche de sosete din bumbac.
  • Este recomandat sa iti continui tratamentul facial cu aplicarea unei creme hidratante.
  • Si tratamentele anticelulitice au un efect mai intens in cazul aplicarii dupa baie, datorita vasodilatatiei produse de caldura.
  • Oricum, dupa ce ai iesit din baie, te sfatuim sa bei un pahar mare cu apa minerala, naturala, careia ii poti adauga sucul de la o jumatate de lamaie (acest „cocktail” va continua actiunea de detoxifiere a organismului, declansata de baia pe care tocmai ai facut-o) sau un suc natural din fructe si legume.
  • Daca vrei sa mergi imediat la culcare, poti bea un pahar cu lapte caldut sau un ceai de musetel, tei sau flori de portocal.

de Smaranda Vornicu pentru Avantaje

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro

Citeste continuarea pe pagina urmatoare: 1 2

Recomandari
Publicitate
Libertatea
VIVA!
Unica.ro
Retete
Baby
ELLE
CSID
Ego.ro
Descopera.ro
Diva Hair
TV Mania
Trending news
Mai multe din Frumusete