Inspirandu-te din vechile ritualuri orientale, poti transforma baia, atunci cand nu este facuta pe fuga, intr-un moment in care te relaxezi si te pregatesti pentru un somn odihnitor sau, din contra, te tonifici si iti reimprospatezi resursele energetice.
O lumina adecvata (cateva lumanari asezate pe pervazul ferestrei sau pe o etajera pot crea ambianta dorita) si muzica preferata te pot ajuta sa obtii efectul dorit. Daca, in plus, reusesti sa ii convingi – cu blandete – pe cei din jur (copii, sot, caine, pisica, etc) sa te lase in pace pret de un ceas, totul e perfect! Mai ai nevoie doar de un halat pufos, cateva prosoape moi si, daca vrei, de o carte buna. |
![]() |
De multe ori, poti gasi chiar in bucataria ta cate ceva pentru o baie calmanta sau detoxifianta. Iata cateva retete simple, avand la baza astfel de ingrediente:
Baie purificatoare
Intr-o ceasca cu apa calduta pune 2 linguri de sare de mare si 2 linguri de pudra din radacina de ghimbir. Amesteca bine si toarna totul in apa pentru baie. Nu sta in apa mai mult de 30 de minute! Efectul acestei bai: porii se deschid, toxinele se elimina mult mai usor, iar durerile se atenueaza.
Baie cu sare si bicarbonat
Aceasta baie combate efectele radiatiilor de la razele X, iradierile terapeutice in cazul cancerului si radiatiile provenite de la tuburile TV. Pune in apa de baie 1 ceasca de bicarbonat si 2 cesti de sare grunjoasa obisnuita (sau sare de mare). Ramai in cada timp de 20 de minute. Limpezeste-te bine.
Baie revitalizanta
Lasa sa curga apa in cada, fara sa-i adaugi spumant de baie. In timp ce se umple cada, adauga in apa 10 linguri de sare. Toarna apoi si 2 cesti cu lapte. Intra in cada si relaxeaza-te timp de o jumatate de ora. Cu un burete moale, freaca bine tot corpul si mai ramai in cada inca cinci minute. Limpezeste-te foarte bine sub dus.
Baie antistres
Pune in apa de baie 1 ceasca cu sare de mare si 1 ceasca cu ulei de susan. Ramii in cada 20 de minute. In final, tamponeaza-ti corpul cu un prosop moale. In afara de efectul antistres, aceasta baie va avea si un efect de hidratare a pielii uscate.
Baie cu otet
Recomandata pentru restabilirea echilibrului acido-bazic al organismului, aceasta baie combate afectiunile in care se produce o acumulare de acid uric (artrite, tendinite, guta). Pentru aceasta, adauga in apa de baie 2 cani cu otet de mere. In cazul in care ai plagi sau arsuri pe tegumente, e bine sa eviti acest gen de baie. Este cert faptul ca o baie buna este binefacatoare. Ea poate, insa, sa accentueze sau sa determine uscarea pielii.
Un univers al aromelor
Pentru a te putea relaxa, apa de baie trebuie sa aiba temperatura potrivita – nici prea fierbinte, nici prea rece.
In functie de efectul pe care il doresti, mai mult sau mai putin terapeutic, poti adauga in apa spume, saruri si uleiuri de baie, amestecuri de plante sau uleiuri aromatice. In imagine: uleiuri si saruri de baie aromate, perle de baie care se dizolva in apa fierbinte de la Natural Applewoods.
Daca preferi ingredientele naturale, apeleaza cu incredere la plante. Dar nu le pune niciodata direct in apa de baie, ci intr-un saculet din tifon sau muselina pe care poti sa-l atarni de robinet cat timp se umple cada. Apoi lasa-l sa pluteasca pur si simplu in apa.
Daca vrei o baie cu efect tranchilizant poti folosi un amestec de musetel, lavanda, santal si maghiran.
Pentru tonifiere, alege menta, rozmarin, pin sau cimbru.
Daca ai pielea uscata, iata cateva sfaturi practice:
Personalitatea ta… in baie!
Poti afla ce fel de femeie esti daca analizezi cu atentie felul in care iti place sa faci baie. In cele ce urmeaza, iata cateva tipologii bine definite, precum si produsele pe care le recomandam in fiecare caz.
Eficienta
De cele mai multe ori totul trebuie sa mearga rapid – un dus, aranjarea parului in viteza si gata! Esti foarte ocupata, bine organizata si severa cu tine insati. Daca decizi sa faci o baie in cada, aceasta trebuie sa te relaxeze si sa te stimuleze in acelasi timp. Greu, insa nu imposibil. Alege geluri de dus cu arome proaspete si cu un efect intensiv.
In afara de placerea de a sta intr-o cada cu apa parfumata, baia este si un bun prilej de a-ti ingriji corpul.
Ce poti face inainte de a intra in cada:
Ce poti face dupa ce ai iesit din baie:
de Smaranda Vornicu pentru Avantaje