Nu te muți în afara orașului dacă ai copii de școală

Acest articol se dorește a fi o recomandare înțeleaptă pentru cei care visează să se mute în cartiere rezidențiale în afara marilor orașe, dar au copii aflați încă pe băncile școlii.

De Florentina Mușat 

Din propria experiență, vă sfătuiesc să faceți acest pas cu mutatul la țară, doar când copiii sunt mari, responsabili, așezați firesc pe drumul vieții lor.

Casa de la tara

Când visurile tale nu concordă cu cele ale copiilor

Îl știți pe Grinch? Cum care Grinch? Cel care-a furat Crăciunul!!! Da? Foarte bine, eu sunt rudă cu el. Și vă voi strica basmul cu casa și peticul de pământ de lângă București…. Parcă v-aud: o bucată de teren, uite-atât nu mai mult, și o căsuță mică, cât să încăpem noi și copilul. N-avem nevoie de mai mult!

Visul de-a avea o casă la țară

În frenezia noastră de a acumula, de a strânge, de a investi în lucruri durabile, pe viață, pe care să le lăsăm mai departe, cum zice proverbul, se încadrează perfect tabloul idilic cu casa construită de tine pe pământul tău, după planurile tale pe care le făceai în nopțile când nu-ți ieșeau socotelile nici pentru ramă. Însă ambiția a fost mai mare decât casa din vis. Și-ai făcut din tablou cea mai frumoasă realitate în care ai investit cât pentru două călătorii în jurul pământului.

'Căsuța mea mică va fi ca-n povești', așa-mi spuneam. Și imediat dădeam drumul la caleidoscopul din minte: aleea cu flori colorate, prispa pe care-o să beau cafeaua, locul de joacă pentru copii, umbra de la teiul care-o să-mi bată în geam, parfumul de la teiul care o să-mi bată-n geam, geamul… Și când reveria se risipea, ambiția era mai mare decât fusese la ultima reverie. Pentru ce faci de fapt sacrificiul de a te muta din oraș?

Și pune-te pe muncit, pe economisit, pe socotit, ca să iasă buchiseala pentru casa din vis și visul din casă. Ani scurși pe nesimțite, unul după altul, în care am devenit pe rând, șef de șantier, responsabil cu sacii de ciment, paznicul fierului beton, inginer cu disciplina în construcții, asistent de arhitect, ucenicul dulgherului, secretara de la termopane, designer de interior, femeia de serviciu și apoi muncitor spații verzi.

Copiii, pe perioada construcției visului, au fost ca popicele de bowling. Ia-l tu, ține-l bine. Du-l acolo, adu-l încoace. Ia-l pe celălalt de la grădiniță și pune-i pe amândoi la un loc. Vine instalatorul. Du-i la mama. Am ridicat semeț din bărbie și-am spus, trebuie să facem sacrificii, e vorba de o casă totuși… Și-am mai făcut un rid.

Incearca si aceste locuri de vizitat langa Bucuresti! Sunt relaxante. Nu uita ca si in Capitala sunt numeroase obiective pe care merita sa le vezi. Iata care sunt cele mai frumoase locuri de vizitat in Bucuresti

Fast forward spre casa cu cerdac

Nici nu știi când se termină potopul pentru că mintea ta e într-o continuă inundație. Știi că ceva nu e ok, dar nu-ți explici ce anume. Prietenii care vin la grătar fluieră admirativ, copiii se uită nedumeriți în jur, în week-end toată familia se chinuie să facă curățenie, iar în mintea ta un zumzăit nu-ți dă pace. Decizi să-l ignori și te concentrezi asupra prispei casei, nu-ți explici de ce nu ai niciodată timp să-ți bei cafeaua acolo ca-n visul tău cu ramă aurită…

Când copiii visează la altceva decât la casa pe care o vrei tu

Serile sunt tot mai ciudate, fiecare membru al familiei se retrage într-o cameră cu televizor, se pare că nimeni nu se uită la ce se uită celălalt, brusc fiecare preferă altceva. Mesele devin individuale. Activitățile casnice sunt ignorate pentru că toți se plâng de lipsa timpului.

Copiii sunt la vârsta când descoperă lumea și-ți dai seama brusc că lumea pe care trebuie s-o descopere este acolo, în oraș, în agitația de unde ați plecat și nu la țară. La sfârșitul fiecărei zile aduni orele cât ai stat la volan în trafic și decizi să ignori sentimentul de vină pentru trezitul copiilor atât de devreme. ‘Lasă că și în Sparta copiii erau treziți dimineață și-au câștigat apoi războaie…

Zumzetul din urechi devine o gălăgie de fond făcută de întrebările pe care nu ți le-ai pus la timp: de ce n-am luat în calcul grădinița și școala copiilor? Satul care-ți găzduiește casa nu oferă nicio soluție, o clădire dărăpănată, fără sală de sport, personal pseudocalificat, interes scăzut pentru performanță, zero rezultate.

Apoi sunt activitățile extrașcolare, vrei să facă înot, vrei să continue cursurile de pian, să meargă cu rolele, tricicleta, bicicleta prin parc, să vadă piese de teatru, filme de animație, spectacole, iar asta înseamnă stat la volan într-un du-te vino continuu. Brusc, prispa ta pe care-ți beai cafeaua în vis pare departe, la kilometri distanță, poate în alt vis. Realitatea imediată e ca un duș rece. Ce faci cu casa, cu aleea cu flori, cu roua de pe iarbă dacă viața ta și-a familiei tale se desfășoară în altă parte?

Casa de lângă oraş, o alegere timpurie, cu consecințe esențiale asupra copiilor

Ce-am făcut? Pentru ce toate astea?

Pentru că am investit banii în casă, nu i-am dus la DisneyLand deși mai aveau puțin și se tăvăleau la propriu, nu i-am scos să vadă splendorile lumii, nu i-am învățat să privească viața relaxați, să cultive prietenii durabile, să-și îngăduie uimiri, tristeți, bucurii din nimicuri.

Le-am arătat cum se trăiește pe repede înainte, cum ne putem îmbrăca și încălța în maximum cinci minute, m-au văzut cum mă machiam la volan, cum mă spălam pe dinți în timp ce-l încălțam pe cel mic, au văzut o familie agitată, cu un tată nervos, o mamă obosită, doi părinți veșnic pe drumuri, au experimentat din plin întârziatul la școală, de la întâlniri, i-am învățat din plin sensul expresiei: las că merge și-așa că n-avem timp.

Citeşte şi Simplitatea bunului gust in amenajari interioare 

De ce nu am avut mintea de-acum?

Avem casă frumoasă, dar nu avem timp să ne bucurăm de ea, că suntem mereu pe drumuri. Dar dacă ți-ar fi spus cineva toate astea înainte,  nu l-ai fi ascultat, primea dosar de invidios-răutăcios-gelos și era consemnat pe viață.

Am ajuns doi oameni în toată firea, cu doi copii de școală, puși în fața unei realități crude: dacă ai copii de școală, nu te muți la țară. Sau, mai simplu: la țară, în căsuța din vis, pe peticul de pământ te muți doar când copiii sunt mari, responsabili, așezați firesc pe drumul vieții lor.

Pentru copii, dau viața la țară pe agitația orașului

Amuțită deja de-atâta agitație, am început cuminte să-mi fac planuri de reîntoarcere. Cei doi copii, doi băieți, zăpăciți deja de-aceste drumuri în zig-zag, nu realizează că viața poate fi și altfel, înmiit mai liniștită. Cel mare pleacă deja singur la școala din București, cu rata. Cu o oră și jumătate mai devreme. Cel mic adoarme în mașină și transpiră. Seara, pe drumul de întoarcere toată lumea e tăcută. Copiii îmi povestesc cum se întâlnesc colegii lor după cursuri sau în weekend, la joacă sau la plimbări prin parc. Noi de ce nu mergem niciodată?

Citeste și Copiii: câtă educație și câtă distracție?

Prispa și cafeaua, teiul din geam, florile de pe alee s-au făcut praf. Acesta nu e visul vostru, e al meu, și eu v-am băgat cu forța în el… Ia-o de la capăt cu economii, credite și cumpără în oraș un apartament cu două camere fix lângă școala copiilor. Ei într-o cameră, noi într-o cameră. Mic, cochet, mobilă puțină, strictul necesar. Dimineața îi văd pe toți la micul dejun, nu mai întârzie nimeni pe nicăieri, bonurile de benzină sunt mai prietenoase, stăm cu toții să ne uităm la televizor, înghesuiți unu-n altul și povestim fiecare ce-a făcut.

După atâția ani de navetă frenetică suntem relaxați și-avem timp să ne privim în ochi. Casa de pe pământ e acolo în sat și ne așteaptă cuminte să ne întoarcem în weekend și în vacanțe. Mă alină gândul că e o investiție, un lucru durabil.

Concluzii înțelepte privind mutatul într-o casă, în afara orașului

Așadar, la țară, în căsuța din vis, pe peticul de pământ te muți când copiii au terminat școala.

Sursa foto: shutterstock.com

 

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro

Citeste continuarea pe pagina urmatoare: 1 2

Recomandari
Publicitate
substantial.ro
Libertatea
CSID
Descopera.ro
Life.ro
Retete
Baby
VIVA!
ELLE
Diva Hair
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Mai multe din Educatie