NU se mai eliberează certificate de virginitate

România era printre puținele țări care încă mai eliberau certificate de virgintate la cerere, ca-n Evul Mediu. La presiunea Uniunii Europene, dar și a numeroaselor campanii de la nivel național, Institutul Medico-Legal NU mai elberează certificate de virginitate.

Nu se mai eliberează certificate de virginitate la cerere, indiferent de vârsta femeii

Certificatul de virginitate a fost considerat, pe bună dreptate un abuz și o lipsă de respect pentru integritatea și intimitatea unei femei. Eliminarea lor a fost lansată după o petiție online adresată Ministerului Justiției, Ministerului Sănătății și Institutului Național de Medicină Legală.

Această testare medico-legală abuzivă și traumatizantă pentru femei a fost condamnată în repetate rânduri chiar de Organizația Mondială a Sănătății. În anul 2019, în România, au fost efectuate circa 1 000 de astfel de teste.

Având în vedere îngrijorările exprimate în societatea civilă privind calificarea testării virginității drept o practică vătămătoare de natură să creeze o presiune socială asupra femeii aptă de a determina discriminare și excluziune socială precum și încălcarea unor drepturi civile precum dreptul la intimitate integritatea Integritate fizică și dreptul la libertate.
Având în vedere recomandările Comitetului națiunilor Unite pentru eliminarea tuturor formelor de discriminare împotriva femei cât și privind drepturile copilului, Organizația Mondială a Sănătății, în cadrul raportului special privind eliminarea acestei virginității se dispune:

  1. Eliminarea practicii testării virginității la femei la cererea persoanelor fizice indiferent de vârsta persoanei la camera de gardă a INML – MM, a examinării integrității himenale precum și a constatării virginității de către medicul legist în INML-MM, precum și eliberarea certificatului medico legal asupra stării de virginitate unei femei la nivelul INML- MM începând cu data de 10.06. 2022.

2. In cazul în care există suspiciuni cu privire la comiterea unui act sexual, raport sexual sau oricăror alte infracțiuni contra libertății și integrității sexuale, se aduce la cunoștință solicitantului că determinarea că examinare medico legală genitală se va efectua numai în procedura oficială la solicitarea poliție, medicilor legiști revenindu-le obligația de a anunța de îndată organele judiciare'.

foto: 123rf

Citeste și:

O fetiță a rămas cu arsuri îngrozitoare pe picioare. Iată ce greșeală au făcut părinții

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Recomandari
Publicitate
ELLE
Libertatea
Unica.ro
VIVA!
substantial.ro
Retete
Baby
CSID
Kudika
Descopera.ro
Doctorul Zilei
Diva Hair
Sfatul medicului
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Trending news
Mai multe din Stiri