Noua metodologie a Ministerului Educației. Auxiliarele didactice ar putea ajunge în școli abia la începutul anului viitor

 

Pe 26 septembrie, Ministerul Educației Naționale a anunțat aprobarea metodologiilor-cadru de reglementare a utilizării auxiliarelor didactice în învățământul preuniversitar și de omologare a mijloacelor de învățământ. În acest context, revine întrebarea: când vor avea elevii acces la auxiliarele școlare?

Ministrul Educației Naționale, Liviu Marian Pop, a aprobat prin ordin, Metodologia-cadru privind reglementarea utilizării auxiliarelor didactice în unitățile de învățământ preuniversitar, respectiv Metodologia-cadru privind asigurarea omologării utilizării mijloacelor de învățământ în învățământul preuniversitar. Cele două ordine urmează să fie publicate în Monitorul Oficial.

Începând cu data publicării în Monitorul Oficial a ordinului ce reglementează utilizarea auxiliarelor didactice în unitățile de învățământ preuniversitar, timp de 10 zile vor fi depuse la Centrul Național de Evaluare și Examinare (CNEE), în format electronic, propunerile de auxiliare didactice.

După această perioadă, în termen de 30-60 de zile, comisiile de evaluare și avizare vor stabili ce auxiliare didactice îndeplinesc criteriile de conformitate prevăzute de metodologie, conform unei proceduri ce va fi disponibilă pe site-ul CNEE. Lista auxiliarelor didactice (aprobate prin ordin al ministrului sau avizate prin decizia secretarului de stat cu atribuții în domeniu) va fi publicată, de asemenea, pe site-ul CNEE. Din acel moment, acestea vor putea fi utilizate în unitățile de învățământ preuniversitar.

Auxiliarele avizate ar putea ajunge pe băncile elevilor chiar și în luna ianuarie 2018

Așadar, urmând aceste proceduri de evaluare și validare, auxiliarele românești ar putea ajunge la elevi la finalul acestui an sau chiar la începutul anului viitor. Depunerea la CNEE durează 10 zile, evaluarea propriu-zisă între 30 și 60 de zile, câteva zile pentru comenzi și transport însumează un total descurajant de zile în care copiii români sunt vitregiți din punct de vedere educațional.

În plus, această întârziere va avea repercusiuni serioase îndeosebi pentru Clasele Pregătitoare sau grădinițe, unde nu se utilizează manuale, ci numai materiale didactice ajutătoare (fișe sau caiete de lucru individual, cărți de colorat, planșe), precum şi pentru clasele a VI-a – a XII-a unde nu există manuale în conformitate cu programele școlare în vigoare.

Citește și:

Cine este câștigătorul Premiului Nobel pentru Medicină 2017

Elevii se vor bucura de o nouă zi liberă. Care este motivul și când vor fi întrerupte cursurile?

S-a lansat primul ghid din România pentru părinții elevilor aflați în anii de examen

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Recomandari
Libertatea
Retete
Baby
Doctorul Zilei
Sfatul parintilor
Mai multe din Educatie