Noi reguli pentru studenții care fac facultatea la buget. Ce se va întâmpla imediat după ce își vor finaliza studiile?

studenți facultate buget

În prezent, studenții care urmează cursurile unei facultăți de stat și au fost admiși pe locurile de la buget sunt obligați doar să aibă rezultate bune la învățătură, asta pentru a-și păstra locul subvenţionat de stat. Această regulă ar putea să se schimbe în viitor, Ministerul Educației dorind să introducă o nouă măsură.

Tot mai mulți studenți părăsesc țara după terminarea studiilor superioare, lucru care i-a determinat pe reprezentanții autorităților să gândească o metodă prin care să îi oblige pe aceștia să muncească în instituțiile din România. Astfel, se ia în calcul ca în viitor, studenții care termină studiile pe locuri finanțate de la buget să fie obligați să muncească în țară, o perioadă egală cu cea a studiilor subvenţionate de stat.

„Apreciez că se poate reglementa un model de contract pe care studenţii care urmează cursuri universitare subvenţionate de stat să-l semneze la începutul studiilor care să prevadă că sunt de acord cu aceste condiţii şi că în cazul în care nu le îndeplinesc vor trebui să returneze fondurile bugetate pentru ei în perioada facultăţii. (…) Pentru a nu avea un caracter restrictiv care să provoace probleme tinerilor în dezvoltarea carierei, perioada în care aceştia trebuie să activeze pe piaţa muncii din România, cred că nu trebuie limitată la momentul finalizării studiilor. Astfel, aceasta poate fi aleasă de fiecare absolvent într-un interval de timp, de exemplu în 10 ani de la momentul în care au terminat facultatea”., a precizat ministrul Educației, Liviu Pop, într-un document prezentat de Profit.ro, potrivit a1.ro.

Chiar dacă această măsură este doar în faza de proiect în acest moment, Liviu Pop este de părere că regula ar putea fi introdusă, dar doar printr-o modificare a legii educației. Această măsură este susținută și de Academia Română, care a făcut o propunere similară, în “Strategia de dezvoltare a României în următorii 20 de ani”.

Foto: shutterstock.com

Citește și:

Motivul pentru care grădinița ar putea deveni obligatorie

Cum s-ar putea schimba examenul de Bacalaureat? Ministrul Educației dorește introducerea unei noi sesiuni de examinare

Rezultat surprinzător în sistemul universitar! Care este cea mai performantă universitate din România

 

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Recomandari
Publicitate
ziareonline.ro
Libertatea
CSID
Descopera.ro
Life.ro
Retete
Baby
VIVA!
ELLE
Diva Hair
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Mai multe din Educatie