Negocierea – nivelul primei oferte

Sfaturi practice
1.Nivelul primei oferte trebuie sa fie decent, dar ceva mai mult decat doresti.
Am observat ca multi oameni refuza sa faca o oferta. Daca te vei confrunta cu acest caz si va trebui sa faci o oferta, atentie la un lucru: fa o oferta corecta! Ce inseamna corecta? Incearca sa faci o oferta nici foarte mare nici foarte mica. De exemplu, daca vei cere 10.000 E pe o masina la mana a doua, vei fi catalogat ca neserios. La fel si daca vei cere un pret prea mic (3.500 E), este posibil sa ridici semne de intrebare. Si in cazul in care vinzi o casa sau un teren, poti avea aceeasi problema. De asemenea, daca esti cumparator si oferi 30.000 E pe un apartament care valoreaza 8.000 E, vei fi catalogat ca neserios.

Cand nivelul primei oferte este mult prea mare sau mult prea mic, exista riscul sa nu mai negocieze nimeni cu tine. De exemplu, daca ai nevoie de o traducere si cineva iti face o oferta de 10 E pentru o pagina, e posibil sa nu mai negociezi, ci cauti imediat pe altcineva, chiar daca ii vei spune ca te mai gandesti. Practic, o oferta prea mare sau prea mica te poate scoate din joc fara macar sa realizezi acest lucru.

2.Ce faci cand cineva iti face o oferta neserioasa?
Primul pas poate fi acela de a te retrage. Cei mai multi oameni fac acest lucru. Nu-i neaparat un lucru rau, dar nici unul bun. Daca te hotarasti totusi sa negociezi, ai doua variante: fie il inviti sa reconsidere oferta, sa faca una corecta, precizandu-i ca este una neserioasa, fie ii faci si tu o oferta ridicol de mica. Poti folosi replici de genul: “cunosc valoarea a ceea ce ai de oferit si cred ca poti face o oferta serioasa”, sau “avem doua variante: fie iti reconsideri oferta, fie incheiem discutia inainte de a o incepe”. Practic trebuie sa-l inviti sa faca o oferta serioasa, pentru a avea o plaja de negociere favorabila.

Retine:

  1.  Sa ai in minte permanent tabloul negocierii (LIM)
  2.  Sa negociezi
  3.  Sa faci o prima oferta corecta (un L rezonabil)
  4.  Daca cineva face o oferta neserioasa, incearca sa-l aduci cu picioarele pe pamant, fara insa sa insisti.

Negocierea este asemenea unui joc de sah, iar in viata nu primesti ce meriti, ci primesti ceea ce negociezi!

Articol scris de Marian Rujoiu, Manager Trainer Extreme Training
The way to excellence
www.traininguri.ro
www.marian-rujoiu.ro
Foto: Hepta
 

Citeste continuarea pe pagina urmatoare: 1 2

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Recomandari
Libertatea
Retete
Baby
Doctorul Zilei
Sfatul parintilor
Psychologies
Mai multe din Cariera