Solutii de criza pentru un nou job

Aflate sub semnul crizei economice, discutiile referitoare la un nou job sunt marcate de ace­leasi probleme: „firmele nu mai fac angajari“, „vreau sa ma reorientez profesional, insa nu am cunostintele necesare“, „nu-mi permit sa incep o alta facultate pentru ca studiile dureaza si costa foarte mult“, „am peste 35 de ani, cine ma mai angajeaza?“.

Referitor la aceasta ultima intrebare, Loredana Vladareanu, Head of Recruitment&Selection Services la Hart Human Resource Consulting, explica faptul ca „in general, varsta nu este un criteriu de selectie in procesele de recrutare pe care le derulam.

Un alt criteriu este important: experienta anterioara. Pentru anumite pozitii sau proiecte pe care le-am derulat, angajatorii solicitau un anumit numar de ani de experienta, deducandu-se, astfel, in mod indirect, si anumite criterii de varsta“.

Persoanele care trebuie sa o ia de la zero atunci cand incep sa-si caute un loc de munca adesea se dovedesc a fi neincrezatoare in fortele proprii si in reusita demersului lor. Psihologul Carmen Demi e de parere ca „este esential sa gasim acele domenii care ne pot aduce satisfactii personale prin activitatile profesionale. Acestea sunt foarte importante, pentru ca ne ofera sentimentul implinirii, de care depinde, de fapt, calitatea vietii fiecarui individ. Bineinteles, fara sa pierdem din vedere elementul eficientei economice in contextul actual“.

Cursuri de recalificare
Luand in considerare sfaturile celor doua specialiste si cu ajutorul colegilor din redactie, am pornit la drum in cautarea unor cursuri de reorientare profesionala care sa fie practice, rapide si care sa te ajute sa-ti gasesti un nou job cat mai repde.

Cursurile pot fi gratuite, oferite de Agentia Nationala pentru Ocuparea Fortei de Munca (care are oficii in toate judetele), dar si cu plata, organizate de firme si companii specializate. Indiferent de cursurile pe care le alegi, asigura-te, inainte de a le plati, ca diplomele, certificatele sau atestatele pe care le pri­mesti la absolvirea cursului sunt recunoscute de firmele angajatoare.

Cursuri de machiaj
Cunostintele pe care le vei acumula in acest domeniu iti vor usura accesul intr-un salon de beauty si poate vei ajunge, in timp, sa-ti deschizi propriul salon de cosmetica.

Cauta cursuri care sa fie acreditate si care sa se potriveasca asteptarilor tale. Am gasit mai multe variante pentru astfel de cursuri, insa ne-am oprit la un singur exemplu, din Bucuresti: „Arcadia Cosmetic Center – Ciresica Mitric“, o scoala autorizata de Centrul National de Formare a Adultilor, din subordinea Ministerului Muncii. Aici cursurile sunt grupate in patru module si se deruleaza pe o perioada de doua-trei luni. Pe langa tehnicile de masaj, vei invata notiuni legate de chimie cosmetica si game de produse profesionale, dermatologie, anatomie si fiziologia pielii, no tiuni de psihologie si marketing.

La finalul seriei de cursuri vei obtine o diploma atestata de Ministerul Muncii. Cursurile costa intre 2.000 si 2.500 lei, iar grupele sunt formate din 6-8 persoane. Ana Maria Gorgonetu, make-up artist si cosmetician, autoarea cartii „In cautarea propriei frumuseti“ si profesor in cadrul Centrului, explica faptul ca persoanele care urmeaza cursurile au posibilitatea de a o insoti la sedintele foto si la filmarile la care participa. Conform spuselor ei, cele mai multe dintre acestea ajung sa lucreze in acest domeniu. Afla informatiile de care ai nevoie accesand site-ul www.scoalacosmetica.ro sau sunand la numarul de telefon 021.318.48.74.

Masaj terapeutic
Daca pentru kinetoterapie ai nevoie de trei-cinci ani de studiu in cadrul unei facultati de profil, pentru a invata sa aplici corect masajele terapeutice sau de relaxare, tot ce trebuie sa faci este sa apelezi la cursuri de scurta durata. La sfarsitul acestora, poti incepe deja sa cauti oferte in centre de sanatate sau SPA, in centre de plasament, in cadrul unor firme sau fundatii care detin astfel de centre specializate, in hoteluri sau centre de vacanta si refacere, statiuni balneare.

In Bucuresti, Naturist Med organizeaza cursuri de masaj, reflexoterapie si tehnician maseur, acreditate de Ministerul Muncii, Solidaritatii Sociale si Familiei si de Ministerul Educatiei, Cercetarii si Tineretului.

  • ◆ cursurile dureaza 10 saptamani si costa 690 lei;
  • ◆ pe site-ul www.cursuridemasaj.ro gasesti informatiile legate de datele la care incep cursurile si programul lor.

Cursuri de masaj profesionist poti gasi si la Scoala de masaj Dragomir (www.scoalademasaj.ro; tel.: 021.331.76.41 sau 0744.498.843).
 

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro

Citeste continuarea pe pagina urmatoare: 1 2

Recomandari
VIVA!
Libertatea
Retete
Baby
Doctorul Zilei
Sfatul parintilor
Mai multe din Cariera