Solutii de criza pentru un nou job

Aflate sub semnul crizei economice, discutiile referitoare la un nou job sunt marcate de ace­leasi probleme: „firmele nu mai fac angajari“, „vreau sa ma reorientez profesional, insa nu am cunostintele necesare“, „nu-mi permit sa incep o alta facultate pentru ca studiile dureaza si costa foarte mult“, „am peste 35 de ani, cine ma mai angajeaza?“.

Referitor la aceasta ultima intrebare, Loredana Vladareanu, Head of Recruitment&Selection Services la Hart Human Resource Consulting, explica faptul ca „in general, varsta nu este un criteriu de selectie in procesele de recrutare pe care le derulam.

Un alt criteriu este important: experienta anterioara. Pentru anumite pozitii sau proiecte pe care le-am derulat, angajatorii solicitau un anumit numar de ani de experienta, deducandu-se, astfel, in mod indirect, si anumite criterii de varsta“.

Persoanele care trebuie sa o ia de la zero atunci cand incep sa-si caute un loc de munca adesea se dovedesc a fi neincrezatoare in fortele proprii si in reusita demersului lor. Psihologul Carmen Demi e de parere ca „este esential sa gasim acele domenii care ne pot aduce satisfactii personale prin activitatile profesionale. Acestea sunt foarte importante, pentru ca ne ofera sentimentul implinirii, de care depinde, de fapt, calitatea vietii fiecarui individ. Bineinteles, fara sa pierdem din vedere elementul eficientei economice in contextul actual“.

Cursuri de recalificare
Luand in considerare sfaturile celor doua specialiste si cu ajutorul colegilor din redactie, am pornit la drum in cautarea unor cursuri de reorientare profesionala care sa fie practice, rapide si care sa te ajute sa-ti gasesti un nou job cat mai repde.

Cursurile pot fi gratuite, oferite de Agentia Nationala pentru Ocuparea Fortei de Munca (care are oficii in toate judetele), dar si cu plata, organizate de firme si companii specializate. Indiferent de cursurile pe care le alegi, asigura-te, inainte de a le plati, ca diplomele, certificatele sau atestatele pe care le pri­mesti la absolvirea cursului sunt recunoscute de firmele angajatoare.

Cursuri de machiaj
Cunostintele pe care le vei acumula in acest domeniu iti vor usura accesul intr-un salon de beauty si poate vei ajunge, in timp, sa-ti deschizi propriul salon de cosmetica.

Cauta cursuri care sa fie acreditate si care sa se potriveasca asteptarilor tale. Am gasit mai multe variante pentru astfel de cursuri, insa ne-am oprit la un singur exemplu, din Bucuresti: „Arcadia Cosmetic Center – Ciresica Mitric“, o scoala autorizata de Centrul National de Formare a Adultilor, din subordinea Ministerului Muncii. Aici cursurile sunt grupate in patru module si se deruleaza pe o perioada de doua-trei luni. Pe langa tehnicile de masaj, vei invata notiuni legate de chimie cosmetica si game de produse profesionale, dermatologie, anatomie si fiziologia pielii, no tiuni de psihologie si marketing.

La finalul seriei de cursuri vei obtine o diploma atestata de Ministerul Muncii. Cursurile costa intre 2.000 si 2.500 lei, iar grupele sunt formate din 6-8 persoane. Ana Maria Gorgonetu, make-up artist si cosmetician, autoarea cartii „In cautarea propriei frumuseti“ si profesor in cadrul Centrului, explica faptul ca persoanele care urmeaza cursurile au posibilitatea de a o insoti la sedintele foto si la filmarile la care participa. Conform spuselor ei, cele mai multe dintre acestea ajung sa lucreze in acest domeniu. Afla informatiile de care ai nevoie accesand site-ul www.scoalacosmetica.ro sau sunand la numarul de telefon 021.318.48.74.

Masaj terapeutic
Daca pentru kinetoterapie ai nevoie de trei-cinci ani de studiu in cadrul unei facultati de profil, pentru a invata sa aplici corect masajele terapeutice sau de relaxare, tot ce trebuie sa faci este sa apelezi la cursuri de scurta durata. La sfarsitul acestora, poti incepe deja sa cauti oferte in centre de sanatate sau SPA, in centre de plasament, in cadrul unor firme sau fundatii care detin astfel de centre specializate, in hoteluri sau centre de vacanta si refacere, statiuni balneare.

In Bucuresti, Naturist Med organizeaza cursuri de masaj, reflexoterapie si tehnician maseur, acreditate de Ministerul Muncii, Solidaritatii Sociale si Familiei si de Ministerul Educatiei, Cercetarii si Tineretului.

  • ◆ cursurile dureaza 10 saptamani si costa 690 lei;
  • ◆ pe site-ul www.cursuridemasaj.ro gasesti informatiile legate de datele la care incep cursurile si programul lor.

Cursuri de masaj profesionist poti gasi si la Scoala de masaj Dragomir (www.scoalademasaj.ro; tel.: 021.331.76.41 sau 0744.498.843).
 

Turism, industria hoteliera
Daca ai lucrat in turism sau te tenteaza ideea deschiderii unei afaceri proprii (o pensiune, de exemplu), poti urma cursuri in acest domeniu.

In Oradea, de exemplu, Asociatia de Turism Apuseni organizeaza cursuri de formare profesionala si manageriala in turism, acreditate de Ministerul Educatiei si Cer­cetarii, Ministerul Muncii si Egalitatii de Sanse, Ministerul Intreprinderilor Mici si Mijlocii, Profesii liberale si Turism pentru calificare (pentru a deveni, printre altele, administrator de pensiune turistica, receptioner de hotel sau agent de turism – ghid) si perfectionare (pentru a deveni manager in activitatea de turism, director de hotel sau director de restaurant).

Cursurile se desfasoara la sfarsit de saptamana, iar perioada difera in functie de cursul ales (cursul de ghid este printre cele mai lungi si dureaza 36 de saptamani). Mai multe poti afla de pe site-ul www.cursuriturism.ro sau sun]nd la unul dintre numerele de telefon 0259.416.313; 0359.425.581.

Cursurile online
Sunt o optiune de care trebuie sa tii cont atunci cand vrei sa-ti gestionezi singura timpul pe care il poti dedica studiului. Inainte de a te inscrie la un curs trebuie sa te asiguri ca oferta prezentata este si cea corecta.
Pune intrebarile potrivite:
Cine a acreditat acest curs? Poti suna la institutia care a acreditat cursul, pentru a fi sigura ca informatia este adevarata;
Diploma de final este recunoscuta? Suna la o companie pentru care ai vrea sa lucrezi si intreaba daca diploma pe care o vei primi la final este luata in calcul de ei;
Profesorii care apar in oferta lor exista, au un contract cu firma respectiva? Ar trebui sa aiba pe site o adresa de mail sau un numar de telefon;
Taxa se va modifica pe parcurs? Afla de la inceput daca suma de bani pe care trebuie s-o platesti va mai creste pe perioada studiilor;
Ce include pachetul de lectii? Afla continutul acestuia, pentru a nu descoperi mai t]rziu ca trebuie sa platesti in plus pentru unele informatii.

Site-uri pe care le poti accesa pentru a gasi cursuri online, la distanta:
◆ Academia Online (www.academiaonline.ro) – cursuri gratuite, cu un cost initial si cursuri avizate de Ministerul Muncii si Protectiei Sociale;
◆ Institutul European de cursuri prin corespondenta (Eurocor: www.eurocor.ro ) ofera cursuri avizate de Ministerul Educatiei si Cercetarii. Cursurile sunt din toate domeniile (limbi straine, management, contabilitate, design interior, informatica etc.).

Pasi spre reusita
Pentru a-ti gasi cat mai usor un loc de munca, trebuie sa te inscrii in cat mai multe baze de date (pe site-uri de job-uri sau in cadrul companiilor de recrutare) si sa fii mai flexibila in acceptarea unei oferte.

Dornici de schimbare
Un sondaj realizat de site-ul de recrutare MyJob arata ca peste 50% dintre tinerii cu varste cuprinse intre 21 si 30 de ani sunt dispusi sa-si schimbe locul de munca. Ei s-ar indrepta spre domenii ca turismul, relatiile cu clientii si resursele umane. Persoanele cu varste intre 46 si 55 de ani sunt mult mai reticente la schimbare, asa ca doar 6% marturisesc ca ar schimba domeniul de activitate. Sondajul a fost realizat pe baza raspunsurilor a peste 4.000 de persoane chestionate.

Cum sa-si gaseasca o persoana un loc de munca repede?

  •  sa fie cat mai activi in cautarile lor;
  •  sa se inscrie in cat mai multe baze de date: pe site-uri de job-uri sau in cadrul companiilor de recrutare;
  •  sa incerce si alte metode de a-si manifesta intentia: de pilda, sa aplice CV-ul insotit de o scrisoare de intentie cat mai personalizata direct la companiile de interes pentru ei;
  •  sa puna accent pe dezvoltarea personala si profesionala astfel incat sa-si creasca „valoarea“ ca potentiali angajati;
  •  sa fie cat mai flexibili in decizia de a accepta un loc de munca.

 

Catalina Ioancea; foto: Shutterstock, P&G BEauty

 

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro

Citeste continuarea pe pagina urmatoare: 1 2

Recomandari
Publicitate
substantial.ro
Libertatea
CSID
Descopera.ro
Life.ro
Retete
Baby
Doctorul Zilei
VIVA!
ELLE
Diva Hair
Sfatul medicului
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Mai multe din Cariera