Negocierea – nivelul primei oferte

Pentru inceput, iti recomand sa ai in minte clar tabloul negocierii, limitele minime si limitele maxime. Tabloul negocierii iti va permite in orice moment sa-ti dai seama in ce stadiu te afli.

Tabloul negocierii se fixeaza inainte de a incepe o negociere si-l poti construi plecand de la urmatoarea formula:

  •  Like (pretul care ti-ar placea)
  •  Intended (pretul corect, o oferta potrivita)
  •  Must (nivelul minim sub care nu trebuie sa cobori sub nici o forma)

Este buna si strategia “La fata locului vad cum procedez”, insa sunt negociatori atat de experimentati, incat te pot duce sub limita inferioara fara sa-ti dai seama de acest lucru, decit la final, dupa ce negocierea este finalizata.

De exemplu, daca-ti propui sa vinzi o masina, realist vorbind ti-ar placea sa o vinzi cu 6.000E. Intentionezi sa obtii 5.000 E si sub 4.000 E nu cobori.

In cazul in care ai cerut 6.000 E si ti se ofera 3.500 E pentru inceput, apare ceea ce se numeste in negociere plaja de negociere. Este posibil ca partenerul tau sa aiba in minte urmatorul LIM (Like, Intended, Must):
L – 3.500 E
M – 4.500 E
I – 5.500 E

Practic, pentru el ar fi un chilipir daca ar cumpara masina cu 3.500 E, un pret corect i s-ar parea 4.500 E, insa ar da un maxim de 5500 E. Plaja de negociere in acest caz este intre 6.000 E (cat ai cerut tu) si 3.500 cat ti-a oferit partenerul. Acesta este punctul in care incepe negocierea, iar aceasta devine cu atat mai profitabila cu cat te apropii mai mult de nivelul Maxim (L – 6.000 E).

Pentru a ajunge la nivelul maxim poti folosi foarte multe tehnici pe care le poti adapta situatiei. In acest caz, insa, discutam de nivelul primei oferte si de plaja de negociere.

 

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro

Citeste continuarea pe pagina urmatoare: 1 2

Recomandari
Libertatea
Retete
Baby
Doctorul Zilei
Sfatul parintilor
Mai multe din Cariera