Mircea Radulian, adevărul despre seismele cu magnitudine mică: ”Nu ne feresc de un cutremur mai mare!”

Mircea Radulian, adevărul despre seismele cu magnitudine mică: ”Nu ne feresc de un cutremur mai mare!”

Cutremurul de noaptea trecută s-a simţit destul de puternic în Bucureşti, dar şi în alte oraşe din ţară. Unii s-au trezit din somn speriaţi, alţii nu dormeau şi l-au simţit şi mai puternic. Mai ales cei care locuiesc în blocuri și clădiri înalte la etajele superioare, susţin că au auzit cum mobila şi uşile s-au clătinat efectiv din locul lor obişnuit.

Dacă la început, acest seism, care a avut loc pe 28 decembrie la ora 01:21, a fost evaluat la 5,6 grade pe scara Richter, ulterior intensitatea lui s-a stabilit la 5,3 grade. Specialiştii au dat mai multe detalii despre aceste cutremur, iar Mircea Radulian, directorul științific al Institutului Național de Cercetare – Dezvoltare pentru Fizica Pământului a declarat că a fost „moderat' și nu a produs pagube, chiar dacă s-a simțit destul de puternic.

Acest seism s-a simţit până în Bulgaria, Republica Moldova şi Ucraina. Mircea Radulian a explicat că seismele cu magnitudini mici produc anumite descărcări în zona Vrancea, însă nu ne feresc de un cutremur mai mare, potrivit rtv.net.

“A fost un cutremur de adâncime în zona Vrancea, la adâncime de 99 de kilometri, un cutremur de magnitudine 5,3. Un cutremur pe care noi îl considerăm moderat pentru zona Vrancea, având în vedere că Vrancea este o zonă de adâncime. Cutremurele de o asemenea magnitudine nu produc pagube şi din acest punct de vedere nu sunt periculoase. A fost al doilea cutremur cu magnitudine peste 5 din acest an. A mai fost un cutremur în septembrie. Cutremurul din noaptea de marţi spre miercuri a fost un cutremur care, ca mod de producere a mecanismului focal, a fost puţin diferit faţă de mecanismul tipic pentru zona Vrancea, care produce ruperi care se propagă pe falii dinspre Moldova înspre Câmpia Română.

Acest cutremur a fost produs pe o falie perpendiculară pe această direcţie, deci a fost orientat dinspre Transilvania spre Dobrogea. Cutremurul s-a simţit şi-n Moldova şi în Câmpia Română, dar a avut efecte ceva mai mari şi spre curbura arcul carpatic, în zona Braşov, Sibiu, Covasna. Pe de altă parte, cutremurul a fost unul tipic. S-a simţit până în Bulgaria, Republica Moldova şi Ucraina. A fost o arie foarte mare de acţiune a acestui cutremur”, a declarat Mircea Radulian, pentru sursa citată.

În plus, acest seism de 5,3 din noaptea de marţi spre miercuri a avut şi o replică. Aceasta s-a produs spre dimineaţă, la ora 05:01 şi a avut o magnitudine de 2,9 grade.

“În jurul orei 05:00 a fost o replică. Cutremurele astea moderate au o caracteristică constantă, au replici puţine şi mici sau câteodată chiar nu au replici. Cutremurul din noaptea de marti spre miercuri a avut o replică. S-ar putea să mai aiba o replica, dar ele sunt mici. Pentru Vrancea, cel mai periculos rămâne tot cutremurul principal”, a mai adăugat Radulian.

De asemenea, specialistul a explicat faptul că aceste cutremure mici sunt bune deoarece produc anumite descărcări în Vrancea şi ajustează fluctuaţiile de tensiune. Cu toatea acestea, ele nu eliberează în totalitate tensiunea acumulată în această zonă. Astfel nu este exclusă producerea unui cutremur mai mare.

“Cutremurele cu magnitudini mici nu se feresc de un cutremur mai mare. Ele sunt totuşi bune, pentru ca produc anumite descărcări în vrancea şi ajustează fluctuaţiile de tensiune. Însă, per total nu reuşesc să elibereze tensiunea acumulată în Vrancea. Nu putem, în perspectivă, să nu ne gândim şi la un cutremur mai mare”, a adăugat Mircea Radulian.

Directorul ştiinţific al INFP a mai adăugat că nu există o explicaţie pentru care cutremurele se produc noaptea: “Poate să fie şi pur întâmplător. Există o anumită fluctuaţie, de multe ori apar mai multe primăvara, toamna, iarna, mai puţin vara. N-ar fi exclus să fie o altă influenţă, dar principalul motor si principala cauza a cutremurelor rămâne tot tectonica. Toate fenomenele secundare, astronomice, meteorologice, variatii de tot genul nu sunt cele care determină producerea cutremurelor mari”.

Cum reacționăm în caz de cutremur

Este foarte important ca atunci când au loc astfel de evenimente, nu intrăm în panică și să ne păstrăm calmul. De asemenea, nu trebuie să fugim pe scări, trebuie să rămânem în locul în care ne aflăm. În cazul unui cutremur puternic, trebuie să ne așezăm sub tocul ușii sau sub o masă care să ne protejeze.

Dacă suntem pe stradă în timp ce se produce un cutremur, ar trebui să nu mergem pe lângă clădiri, mai ales cele care sunt marcate cu bulină roșie, deoarece există posibilitatea de a se desprinde bucăți din tencuială.

Foto: shutterstock.com, Libertatea.ro

Citește și:

Ce spune Gheorghe Mărmureanu despre MARELE CUTREMUR de care se teme toată lumea, după seismul de 5,3 grade de noaptea trecută. Urmează LINIȘTE și PACE'

Previziunile cutremurătoare ale lui Nostradamus pentru următorii 10 ani

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Recomandari
Publicitate
Libertatea
Retete
Baby
VIVA!
ELLE
Diva Hair
Huff
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Mai multe din Stiri