Miracolul de la Sfantul Mormant

Miracolul Luminii
Momentul aparitiei Focului care nu arde nu a fost niciodata surprins de o camera de luat vederi. Pentru milioane de credinciosi ortodocsi, aici, in Biserica Sfantului Mormant din Ierusalim, se afla cel mai sfant loc de pe pamant. O biserica inlauntrul unei alte biserici. O alcatuire uriasa care, vazuta de la distanta, seamana cu o fortareata. Mormantul Fiului lui Dumnezeu nu este nicidecum un loc singuratic, pierdut undeva intre Marea Moarta si pustiul prafos din Nazaretul Galileii.

El este strans intre ziduri imense de piatra de un galbui-rosietic, pastrand mistere venite peste milenii si se considera ca aici se afla atat Golgota, dealul Rastignirii, cat si "mormantul nefolosit" din apropierea Golgotei, unde a fost asezat trupul mort, dupa cum scrie Evanghelia. Este chiar locul de unde crestinii cred ca a inviat Iisus. Momentul aparitiei Focului Sfant nu a fost filmat niciodata si probabil nici nu va fi vreodata, caci, asa cum spun mai marii Bisericii de la Ierusalim, minunile nu trebuie sa fie dovedite. Ele doar se fac vazute ori simtite.

Si asta aduce credinta fara de care nu poate exista nici o minune. Ca sa aflu exact cum se petrec lucurile in Sambata Mare a Invierii, l-am cautat pe parintele Ieronim Cretu, Arhimandritul Asezamintelor Romanesti de la Ierusalim, cel care a participat de multe ori la Minunea Focului. Voiam sa stiu ce se intampla inauntrul si in jurul Mormantului si ce ar putea insemna miracolul acesta pentru un privitor, pentru cineva pregatit pentru un fel de calatorie in timp, catre cea mai mare minune a lumii crestine.

De la el aflu mai intai ca biserica si administrarea Mormantului este impartita egal de cele sapte denominatiuni crestine: ortodoxa, romano-catolica, greaca, armeana, etiopiana, siriana si copta. Apoi ca, pentru a fi martor la ivirea Sfintei Lumini, ar trebui sa fii acolo cat mai devreme in noaptea dinaintea Invierii. Altfel devine o adevarata aventura sa ajungi in biserica dimineata.

Vinerea Tacerii
Se considera ca ritualul Aprinderii Focului Sfant in Sambata Invierii este cel mai vechi ritual crestin nemodificat din lume.

Mii de oameni vor sa ajunga la intrarea Mormantului, iar cei care nu pot patrunde raman in jurul bisericii. Multi stau acolo de cateva zile, rugandu-se si postind, caci vinerea aceasta e noaptea cea mai plina de jale a crestinilor. Cand treci de ziduri, intri brusc intr-o lume de tacere. Lumina de afara patrunde cu greu, intunericul e alungat numai de galbenul auriu al candelelor. In fata, chiar pe locul unde Iisus a fost rastignit, pe culmea vechii Golgote, se afla masa de stanca pe care a fost uns cu mir Trupul Sau dupa coborarea de pe cruce si apoi incaperea Mormantului, o scobitura in munte, unde nu incap mai mult de cinci oameni deodata.

Cu doua mii de ani in urma, exact in acest loc, parea ca speranta murise, iar credinta celor ce-l urmasera pe Iisus se stingea. Hristos, Mesia, rastignit, sfarsise pe cruce strigand "Eli, Eli, lama sabahtani?" (Dumnezeul Meu, Dumnezeul Meu, pentru ce M-ai parasit?) si era inchis in mormant. Aici, se spune ca ucenicii Lui s-au indoit cu totii ca Cel urmat era Cel adevarat. Poate insasi Sfanta Fecioara Maria nu mai stia daca cel zamislit din trupul ei era cu adevarat Fiul lui Dumnezeu.

Citeste continuarea pe pagina urmatoare: 1 2 3

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Recomandari
Libertatea
Retete
Baby
Doctorul Zilei
Sfatul parintilor
Psychologies
Mai multe din Vacanta