Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru: Vaccinul anti-Covid-19 va limita pandemia

Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru: Vaccinul anti-Covid-19 va limita pandemia

Ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru, a declarat miercuri seară la B1TV că România va primi un eşantion de 4,6 la sută din fiecare tranşă de vaccin anti-COVID-19. Mai mult de atât, acesta a mai adăugat că până la jumătatea anului 2021, ne putem aştepta la o scădere a numărului de cazuri pozitive, „să putem spune că am limitat această pandemie'.

Tătaru a menționat că vaccinul va fi gratuit, iar cei peste 18 ani şi fără comorbidităţi vor fi ultimii care îl vor primi, în lunile martie – aprilie, anunță news.ro.

„De la începutul acestei pandemii s-a lucrat şi la nivel european şi la nivelul Comisiei Europene de la care am achiziţionat şi noi încă din primele luni, la descoperirea unui vaccin. Ne imunizăm trecând prin boală sau făcând un vaccin. Existenţa unui vaccin este cea care, la un moment dat, va da şi semnalul de descendenţă a acestei pandemii şi de limitare a efectelor ei.

În condiţiile în care s-a mers pe acel vaccin, Comisia Europeană a contractat cu mai multe firme, în acest moment sunt vreo cinci firme cu care sunt şi contracte, în care fiecare din ţările participante au o cotă parte. Ele vor fi vaccinuri care vor fi produse de diferite firme, vaccinuri care se ţin la 28 de grade sau se ţin între minus 20 şi minus 80 de grade. Sunt eşantioane care vor veni lunar, noi în din fiecare cotă suntem 4,6 la sută. Din fiecare eşantion care va veni, noi primim tranşa de 4,6 la sută', a declarat Nelu Tătaru.

Agenţia Europeană a Medicamentului trebuie să dea avizul pentru vaccin și aproximativ 550.000 de cadre medicale vor beneficia de acesta, în primă fază. Dacă se va dori vaccinarea există posibilitatea la vara următoare să scăpăm de purtarea măștilor de protecție.

„Aceste vaccinuri trebuie să fie avizate de Agenţia Europeană a Medicamentului. În măsura în care cât de repede îl vom avea, eu ştiu, în două săptămâni îl putem da pe piaţă. Firmele au acest vaccin în acest moment, noi sperăm că în ianuarie să avem prima tranşă şi să putem vaccina şi prima categorie care sunt personalul din unităţile sanitare publice şi private, în jur de 550.000.

Cei fără comorbidităţi, peste 18 ani, vor primi acest vaccin din martie – aprilie. Aceste vaccinuri au un rapel la 21-28 de zile. Crescând imunitatea, avem şi o scădere a transmiterii în comunitate şi atunci vom avea un număr scăzut.Să ne aşteptăm ca până la jumătatea anului viitor să fim pe acea pantă în care să putem spune că am limitat această pandemie', a explicat Tătaru.

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Recomandari
Publicitate
ziareonline.ro
Libertatea
CSID
Descopera.ro
Life.ro
Retete
Baby
VIVA!
ELLE
Diva Hair
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Mai multe din Stiri