Mihai Gadea: “Oamenii sunt cei mai importanti”

Mihai Gadea este un jurnalist mai aparte, nascut intr-o familie de adventisti, absolvent al facultatii de teologie, doctorand in istorie si pasionat de filosofia istoriei. Nu prea il recunosti in moderatorul acid de talk-show-uri, care face audienta din punerea la zid a politicienilor. Si nici in directorul de televiziune care organizeaza echipe, angajeaza si concediaza personal, creeaza directii si programe… Si totusi, acesta este omul!

Cum se impaca formatia filosofico-teologica cu profesia de jurnalist? "In principiu, nu se potriveste", recunoaste Mihai. "Ce se intampla acum, in jurul nostru, in Romania, eu o percep ca pe un fel de drama.

A fi jurnalist poate insemna sa speri ca iti poti ajuta tara si locul in care traiesti, fara sa ai pretentia ca ai un rol mesianic… in conditiile in care te lupti cu nedreptatea si minciunile politicienior si cu un sistem care, de cele mai multe ori, nu are nici o legatura cu nevoile oamenilor. Aici oarecum se intalnesc lucrurile. Ideile si idealurile sunt foarte importante, insa pentru moment m-am hotarat sa ma ocup de lucruri… mai pragmatice."

Printre citate puse in practica
Unul dintre ele este ratingul emisiunii "Sinteza zilei", difuzata de Antena 3 in fiecare seara, de luni pana joi. Moderatorul ei face audienta si "crucificand" invitati in direct. "Oamenii vor sa vada la televizor conflictul, personalitati aflate pe pozitii diferite, vor sa vada ca te certi cu politicienii, luand partea cetateanului (…). Principiile teologice pot fi interpretate in functie de interesul tau.

Daca vrei sa executi pe cineva, gasesti in Biblie citatul aferent: ‘Raspunde-i nebunului dupa nebunia lui.’ Tot acolo scrie ca poti sa fii bland ca porumbeii si intelept ca serpii…". La un pahar de apa, relaxat, imbracat la costum si cravata, cum il stim, Mihai Gadea imi dezvaluie secretul succesului. De data asta, el este invitatul emisiunii.

De la Bucuresti la Lisa si inapoi
Astfel aflu ca s-a nascut in Bucuresti, in 1977, un an nefast pentru locuitorii capitalei, care s-au trezit zguduiti de un cutremur devastator. Experienta traita la etajul 10, in apropierea unui bloc care s-a prabusit la cutremur, dar si situatia tatalui, teolog, fost detinut in regimul comunist pentru convingerile lui, a determinat familia sa ia o hotarare care a parut la inceput cel putin aventuroasa: mutarea la Lisa, intr-un satuc pierdut in muntii Fagarasului.

Mutarea s-a dovedit de bun augur, caci acolo au ramas vreme de 8 ani frumosi, care il vor urmari pe Mihai cu amintiri dragi. "In satul lui Octavian Paler, am stat chiar pe aceeasi strada pe care locuise el. Mai tarziu, cand ne-am intalnit, asta avea sa conteze foarte mult pentru el." Dar si pentru Mihai, care era indragostit iremediabil de literatura si filosofie.

La vremea scolii, erau deja la Campina, iar adolescentul familiei Gadea s-a inscris la un liceu de informatica. "Calculatoarele erau descoperirea anilor ’90. Mi se parea ca e o smecherie sa faci informatica, credeam ca baietii trebuie sa faca asta, eu in fond urand matematica. Mie imi placea filosofia istoriei." Mihai l-a descoperit pe Arnold Toynbee, sensul intamplarilor si elementele care au dus la prabusirea unor civilizatii…
 

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro

Citeste continuarea pe pagina urmatoare: 1 2 3

Recomandari
Libertatea
Retete
Baby
Doctorul Zilei
Sfatul parintilor
Mai multe din Vedete