Serban Foarta: Doctorul in… pisicologie

Va place sa va jucati cu vorbele. Care este cuvantul dumneavoastra preferat, din limba romana? Dar din limba franceza?
Nu cred ca poti avea un singur (unul si numai unul) cuvant de felul asta. In, mai cu seama, limba-ti proprie, pe care n-o auzi din exterior. Mi-ar surade, mai curand, o lista de cuvinte (romanesti) care-mi displac. As incepe-o, poate, cu clapari… Cat despre franceza, nu mi-e cu mult mai simplu sa raspund. Oricum, o preferinta a mea ar fi tendresse (Tendresse oblige, n’est-ce-pas?).

Arghezi are un frumos poem, ce "comenteaza" respectivul termen: "M-am chinuit sa-i dau acestei vorbe inteles,/ Un inteles subtil si tanar mai ales./ E-o vorba ca dantela de usoara/ Si care toata vremea infasoara,/ Ca o nuanta de lumina/ Si face duiosia mai deplina./ Ea se rosteste numai intr-o limba,/ Intr-altfel se poceste si se schimba…"

Adaug ca "Intelesul tanar" (s.m.) constituie insasi noima lui tendresse si a lui tendre ( > lat. tener,-eri). In italiana, bunaoara, tendrement isi are pandantul in teneramente (utilizat, adeseori, ca indicatie muzicala). As continua, dar in germana, cu un cuvant pe care-l iubesc mult: allabendlich, adica "in fiecare seara".

Cu ocazia lansarii "Micului tratat…", ati devenit cel mai important "pisicolog" roman si "doctor in pisicologie". Cum s-a nascut acest proiect si ce parere aveti despre aceste titulaturi ?
Sunt… haioase, bineinteles. Cat despre ceea ce numiti "proiect", marturisesc ca n-am avut niciunul. Ideea cartii s-a ivit spontan, iar cartea s-a facut treptat, adica "din aproape in aproape", in chip organic, de la sine.

Dumneavoastra aveti pisici?
Nu am si nici nu-MI IAU!

Cum arata camera de lucru a lui Serban Foarta?
Deloc spectaculos, ba chiar banal: e "tapisata", evident, cu carti. Catre geam, PC-ul la care-am "pisicit". Un scaun ergonomic, o masa cam la fel. O alta, oblonga, joasa (din lemn de palisandru), perpendiculara pe prima, fara scaun. Sub pervaz, o canapea cu husa rosie. Pe singurul perete gol (si dat cu var manastiresc), zece tablouri de-ale mele. Sub acestea, o pianina (sovietica), Nocturno, – tot mai dezacordata, din pacate. Intre ea si usa, in verif, trei-patru pasi. S.a.m.d.

Ce va face placere sa recititi, cand aveti ocazia?
L-as reciti pe Marcel Proust, de nu m-as teme de acesta ca de o boala indelunga, o, daca vreti, leucemie! L-as reciti pe Dostoievski, dar as uita de somn sau masa (ca pe vremea "Muschetarilor", de pilda, – pe care, dand sa-i recitesc, acum vreo douazeci de ani, am inchis cartea ce ne fermeca, pesemne, pe toti, la timpul potrivit, dupa nici douazeci de pagini).

L-as reciti pe Kafka, dar mi se face frica. La fel, cateva proze fantastice de Poe, – care induce de minune groaza, incat tresari pana si la freamatul inaudibil al draperiilor In vesnic tremur. As reciti Sonata Kreuzer, – dar, ca Intaia data, noaptea,-n tren, un tren dezesperant de gol. As reciti Ghepardul, – trebuind, Insa, ca, numaidecat, sa recitesc si Manastirea din Parma, chiar si Craii…, pe care-i stiu aproape par coeur (dar nu mecanic, ci anticipand, cu cartea-n mana, vocabulul care urmeaza).

Nu mai continui (contenesc, adica) sa insir, pe ata, margarite… Mai sunt si carti pe care nu le-as re-citi, pentru motivul simplu ca nici nu le-am citit.

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro

Citeste continuarea pe pagina urmatoare: 1 2

Recomandari
Libertatea
Retete
Baby
Doctorul Zilei
Sfatul parintilor
Mai multe din Vedete