Mel Gibson – Bagheta magica

Cand nu este ocupat cu indicatiile regizorale, Gibson isi petrece timpul in compania sotiei si a familiei.

Pasiunea pentru detaliu
Pentru a pune in scena povestea maya pe care si-o imaginase, Gibson a trebuit sa puna la punct o sumedenie de aspecte, care sa asigure (in final) autenticitatea acestei productii: incepand cu infatisarea actorilor, spatiul de filmare, dialectul folosit si pana la detalii legate de asezarile umane, metoda de vanatoare, accesorii etc.

In ceeea ce priveste dialectul, n-ar fi prima data cand regizorul foloseste o limba moarta intr-un film de-al sau (in Patimile lui Christos a folosit aramaica); de data asta, el a apelat la limbajul maya din Yucatán.

"Orice s-ar spune, Apocalypto ar fi avut un impact mult mai mare daca era realizat in engleza. In plus, cand eram mic, chestia asta mereu imi strica bucuria filmului. Acele replici stupide ma dezamageau profund si distrugeau intregul mesaj", a spus regizorul.

Adevarul este ca, intr-o lume in care nu doar orice suflare pamanteasca, ci si extraterestrii par sa vorbeasca engleza la perfectie cand vine vorba de vreo productie hollywoodiana, ideea ca te poti transpune intr-o poveste care arata si suna atat de realist nu poate fi decat o gura de aer proaspat dincolo de marginile unui bol, fie el si de cristal.

Imaginea conteaza!
Asa cum spunea cineva la un moment dat, nimeni nu si l-ar putea inchipui pe Brad Pitt sau pe orice alt star de prima clasa din Cetatea filmului in rol de Jaguar Paw, alergand prin jungla, vanat de Bruce Willis si trupa sa de arcasi.

Oricum, nu s-a pus nici un moment problema includerii in distributie a unor vedete hollywoodiene, deoarece credibilitatea scenelor nu putea fi asigurata decat prin redarea cat mai veridica a faptelor.

"Cautam niste arhetipuri. Trebuie sa gasesti pe cineva care arata asa cum ti-ai imaginat ca ar trebui sa arate si care sa fie in acelasi timp un personaj credibil", spune el. Iar Rudy Youngblood (nativ american, cu origini in triburile Comanche, Cree si Yaqui) a fost perfect in pielea personajului principal, Jaguar Paw.

Dansator, cantaret si atlet, Rudy are acea alura sanatoasa si naturala a unui bastinas, plus o expresivitate care l-a facut candidatul ideal pentru rol. "Sunt atat de mandru de ceea ce a realizat", a tinut sa precizeze Gibson…

Mai mult ca perfect
Mandri sunt insa si cei din clanul Gibson (actorul are sapte copii, mai exact o fata si sase baieti, si provine dintr-o familie cu 11 copii – asta ca sa nu ai cumva indoieli in privinta folosirii corecte a termenului "clan"!) de performanta si reusita actorului convertit la regie.

Catolic fervent si familist convins, Gibson e casatorit de 27 de ani cu sotia sa, Robyn, despre care spunea la un moment dat ca "este ca stanca Gibraltarului pentru mine. Si, evident, mult mai draguta!", adauga el sugubat.

A devenit celebru cu Mad Max, dar s-a impus pe piata mondiala cu aproape fiecare nou titlu adaugat la CV: seria Lethal Weapon si filme precum Forever Young, Maverick, Braveheart, Conspiracy Theory, The Patriot, What Women Want etc.

Implicat in nenumarate actiuni de filantropie, pe care insa nu le face publice, castigator (printre altele) a doua Premii Oscar (in 1996) pentru Braveheart (Cel mai bun film si Cea mai buna regie) si star hollywoodian a carui avere ii asigura pozitii fruntase in topul celor mai bogati actori din lume, Mel Gibson nu inceteaza sa ne fascineze, de la proiect la proiect, cu capacitatea sa indiscutabila de a ne transpune intr-un alt timp si spatiu, in care traim la intensitate maxima.

Text: Delia Bratosin; Foto: cinemagia.ro

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro

Citeste continuarea pe pagina urmatoare: 1 2

Recomandari
Libertatea
Retete
Baby
Doctorul Zilei
Sfatul parintilor
Mai multe din Vedete