Medicul ORL Mădălina Georgescu, inventatoarea dispozitivului pentru testarea echilibrului, premiată de Microsoft

medic ORL Mădălina Georgescu

medicul ORL Mădălina Georgescu

O doctoriţă româncă, dăruită cu dorinţa de a face ceva pentru cei din jurul său, a dat viaţă unui proiect unicat: un dispozitiv pentru testarea echilibrului, premiat cu aur de Microsoft, la finala mondială 2016.

Medicina este o muncă istovitoare, prea puţin recunoscută în România, dar care îşi păstrează elementul esenţial: vocaţia. Mădălina Georgescu este medic ORL cu o supraspecializare în audiologie, cu un doctorat şi o cercetare postdoctorală în domeniu şi este iniţatoarea proiectului ENTy.

Numele nu spune prea mult, dar beneficiile aduse de el pacienţilor cu probleme de echilibru sunt uriaşe. Pornită de la ideea de a putea testa exact şi corect tulburările de echilibru date de afecţiuni neurologice sau ale urechii interne “şi în alt fel decât strict subiectiv cum se face acum”, doctoriţa Georgescu a imaginat un aparat pentru a face asta, aparat care, de altfel, a primit şi recunoaşterea internaţională.

Explorări acustico-vestibulare inovatoare

De la ideea medicului, câţiva tineri studenți politehnişti, pasionaţi de tehnologiile inovatoare şi de provocările unor încercări ce nu s-au făcut încă, au realizat un dispozitiv unic în lume, abia cât o palmă de copil de mare, care face
exact ceea ce a gândit dr. Mădălina Georgescu.

Iar ENTy, aparatul care testează echilibrul, construit de o echipă de studenți de la Politehnica din București, a primit marele premiu Microsoft Imagine Cup 2016, trofeul pentru care se luptă pasionaţii de tehnologie din întreaga lume.

„Să fiu activă, să fac tot timpul ceva probabil că mă definește. Și dacă se poate să fie ceva nou, cu atât mai bine, pentru că provocările te fac să dai cât mai mult și cât mai bine.

Mi-a plăcut întotdeauna recunoașterea și probabil acesta este motivul pentru care încerc să ies în evidență, să exist în memoria celor din jur și să las ceva în urmă. Iar ceea ce fac acum este o combinație a ceea ce mi-a plăcut din facultate: urechea – cu complexitatea ei funcțională – și neurologia – specialitate în care înțelegerea proceselor cerebrale este o continuă provocare.

Așadar, am ales un domeniu de supraspecializare al specialității ORL, audiologia, şi am avut şansa să fiu la momentul potrivit în locul potrivit: în primul Departament de Explorări acustico-vestibulare și Audiologie din România, înfiinţat la Institutul de Fonoaudiologie și Chirurgie Funcțională ORL „Dr. Dorin Hociotă', alături de doctorul Alexandru Pascu, șeful și mentorul meu, singurul medic care se ocupa de Audiologie în România, la acel moment.

Ideea unui aparat de testare a venit cu ani în urmă

S-a creat astfel departamentul în care lucrez de peste 15 ani, foarte multă vreme unic în Europa prin dotarea cu echipamente specializate, dar și prin activitatea de aici, care se adresează atât auzului, cât și problemelor de echilibru.

Am ales la acel moment oferta extrem de tentantă de a rămâne să lucrez în Institutul de Fonoaudiologie și de a intra în lumea academică, alegere pentru care mă felicit.

Fiind mulți ani singurul Departament de Audiologie din țară, numărul pacienților care ni se adresau pentru probleme de auz sau de echilibru a fost foarte mare. De aici și experiența clinică, care m-a ajutat să termin un doctorat și o cercetare postdoctorală în domeniul patologiei vestibulare și care mi-a permis să sintetizez ce este cu adevărat util în anamneza și examinarea pacienților cu tulburări de echilibru (amețeli)', povesteşte doctoriţa Mădălina Georgescu.

Ideea evaluării cuantificabile a poziției și mersului pacientului cu leziuni vestibulare ORL sau neurologice, folosind un giroscop portabil, adică ideea aparatului ENTy, îi venise în urmă cu câțiva ani, dar nu a găsit, pe atunci, echipa potrivită căreia să-i împărtășească ideea ei.

O echipă de studenţi dedicaţi a lucrat la proiect

Sigur că nici testele disponibile și nici ideea de a le măsura și compara cu valori considerate normale nu sunt lucruri noi. Absolut nouă este modalitatea de a obiectiva poziția capului și a corpului în timpul mișcării. Utilizarea giroscopului permite miniaturizarea unui astfel de echipament, la fel ca și transmiterea wireless a datelor, spre deosebire de alte dispozitive medicale.

Aparatul imaginat de medicul român nu are termen de comparaţie fiindcă unul similar cu ENTy nu mai există pe piaţă. „Echipa de studenți cu care am creat ENTy, sub îndrumarea profesorului lor, a reușit să găsească soluția tehnologică (hard și software dedicat) care să permită realizarea ideii mele.

Crearea ENTy a durat câteva luni, în care studenții s-au dedicat într-adevăr ideii inovatoare, ideea i-a captivat cu adevărat şi au lucrat la ea tot timpul liber lăsat de cursuri, seminarii, laboratoare și… serviciu. Întâlnirile periodice ne-au permis să corectăm softul aferent dispozitivului, în funcție de gama largă de rezultate obținute pe pacienții testați, pacienți reali.

Această primă etapă s-a bazat pe consimțământul informat al pacienților, așa cum vom proceda și în etapa următoare, cea de validare clinică în care voi testa atât subiecți sănătoși, cât și pacienți cu tulburări de echilibru pentru a le putea oferi medicilor un echipament fiabil.

În prezent, soluția tehnologică, deja premiată, atât pe plan național (Best Product prize la Innovation Labs 2016, locul I la categoria Innovation la Imagine Cup – Faza Națională 2016 și First Place la categoria Innovation la Imagine Cup – Faza Globală 2016), cât și internațional (locul I la Microsoft Imagine Cup World Championships 2016, medalie de platină la Show-ul Internațional de Inventică de la Varșovia și Ixia Innovation Award la How To Web – Startup Spotlight 2016) a fost îmbunătățită pentru o acuratețe mai mare a măsurătorilor.

Plusul de valoare adus de ENTy față de examenul clinic practicat în prezent de medici este dat de posibilitatea de a obiectiva rezultatul testului și de a oferi pe loc o comparație cu un rezultat normal. În plus, el va putea fi folosit şi pentru a aprecia rezultatele tratamentelor aplicate.

Medicină, IT şi matematică

Pacientul va pleca cu rezultatul printat, sub formă grafică și numerică, ceea ce va permite o mai bună înțelegere între
medici a consulturilor fiecăruia dintre ei', explică doctoriţa şi adaugă zâmbind:

„Dintotdeauna mi-am dorit să fiu medic, dar asta înseamnă să înveți practic tot timpul, pentru că progresul are un ritm foarte rapid, poate mai rapid decât în alte profesii. Înseamnă să petreci multe ore peste program, căci fără practică, medicul nu este complet format, mai înseamnă şi să predai şi să faci cercetare…

Așa că nu rămâne prea mult timp liber, probabil nu suficient timp cu familia. Dar am avut lângă noi bunici minunați, care ne-au ajutat să ne creștem și să ne educăm fetele, pentru că și eu, și soțul meu dedicăm foarte multe ore profesiei.

Avem două fiice, cea mare tocmai a terminat Medicina și a luat cu brio concursul de rezidențiat, iar cea mică este în ultimul an la Matematică şi toți prietenii sunt tentați să spună: «V-ați împărțit fetele», fiindcă soțul meu este absolvent de Politehnică și dedicat domeniului IT, realizările lui fiind, de altfel, cele care mi-au permis dezvoltarea profesională.”

Citește și Un medic român a inventat aparatul care testează echilibrul

Autor: Adrian Cîlțan

Sursa foto: arhiva personală

 

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Recomandari
Publicitate
ziareonline.ro
Libertatea
CSID
Descopera.ro
Life.ro
Retete
Baby
VIVA!
ELLE
Diva Hair
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Mai multe din Povesti adevarate