Povestea unei campioane

anca surdu

anca surdu

Există un sport unde fetele nu par nici fragile, nici neajutorate, ci cuceresc lumea, combinând forţa şi frumuseţea. Iată povestea constănţencei triplă campioană mondială şi europeană la aerobic, sportul de „arătat bine'.

Anca Surdu e tânără, blondă, are ochii albaştri şi arată lumii imaginea unei gimnaste înzestrate cu un talent special, dar şi cu frumuseţe şi charismă. A făcut senzaţie la marile concursuri de gimnastică aerobică ale lumii, a cutreierat continentele de la un cap la altul, din Japonia în Columbia, culegând aplauze şi medalii, face sport de la 4 ani şi rigorile marii performanţe i-au lăsat întotdeauna prea puţin timp liber, însă asta este parte din viaţa ei şi de curând a devenit una dintre cele mai căutate antrenoare de fitness din ţară.

Balet și forță acrobatică

„Am fost o fire energică încă de mic copil şi acesta a fost și motivul pentru care părinții au decis să mă familiarizeze cu sportul. Eram micuță, aveam 4 ani când am intrat într-o sală de gimnastică şi am început cu gimnastică ritmică, dar, la vârsta aceea, era doar o modalitate de a-mi consuma energia, nici vorbă de performanță.

Apoi, am încercat mai multe ramuri sportive, de la dans modern la atletism ori înot, dar am rămas la ritmică până la vârsta de 14 ani, când lucrurile au început să prindă contur. Pregătindu-mă în sala de gimnastică din Constanța, Cristiana Spânu, antrenoare a lotului național de juniori, m-a remarcat și m-a întrebat dacă aș vrea să continui cu gimnastică aerobică. Atunci am descoperit prima oară această ramură a gimnasticii şi m-am îndrăgostit imediat de ea.

A fost iubire la prima vedere, căci m-au atras extraordinar exercițiile de mare dificultate și faptul că probele de concurs se desfășoară pe muzică. Aşa s-a născut pasiunea mea pentru aerobic şi nu a durat mult timp până m-am făcut remarcată în acest sport', povesteşte zâmbind Anca, în vreme ce mă invită în sala de antrenament.

Acolo, gimnastica mă uimeşte şi îmi spun, privind, că este de fapt un „sport-spectacol', un fel de amestec de acrobaţie şi balet. Un complex de mişcări amestecate, complicate, salturi cu aterizări pe o mână, balansări, întoarceri şi întinderi, prinderi, răsuciri, toate prelungite unele în altele ca într-o dantelărie complexă.

România, mereu printre primii

anca surdu medalie

O demonstraţie de forţă şi graţie în ritmul muzicii, cu rotiri rapide şi elanuri oprite la jumătate, apoi schimbate într-o altă poziţie, în unghiuri incredibile, dar de o eleganţă fără cusur şi într-o viteză ameţitoare. Mişcările Ancăi sunt prelungite către limita echilibrului cu aplecări neverosimile ale trupului făcut parcă din elastic, dar din exerciţiile sale, primul lucru care se simte e forţa. O putere ascunsă în spatele liniilor subţirele ale mâinii sau ale piciorului. Totul are o graţie şi o eleganţă la care nu te-ai aştepta atunci când vezi dificultatea extremă a liniilor acrobatice.

„Gimnastica aerobică este, din păcate, un sport prea puțin mediatizat în țara noastră, dar un sport în care România a ținut drapelul sus de-a lungul anilor. Am început să particip la competiţiile naționale, de la care mă întorceam tot timpul cu medalii, iar la numai 15 ani, în urma unei selecții naționale, am intrat în lotul național de juniori şi am pornit să aduc acasă numeroase titluri mondiale și europene', spune Anca.

Vârfurile sale au fost Campionatul European, unde a cucerit medalia de aur, atât la junioare, cât şi la senioare, dar şi Jocurile Mondiale de la Cali, din Columbia, unde a urcat pe treapta a doua a podiumului.

Nu am putut să renunț

„Odată cu împlinirea vârstei de 18 ani, mi-am continuat activitatea în lotul național de seniori şi aici a început adevărata provocare. Am participat la competiții mari și importante, însă nu reușeam nicicum să ajung pe podium. Eram dezamăgită cumplit, nu ştiam ce se întâmplă cu mine și am decis să mă retrag o perioadă din competiții și să iau o pauză'.

A simţit renunţarea ca pe o dramă, dar puterea de a se ajuta a găsit-o în ea însăşi. Îşi repeta mereu: „Ancuţa, tu eşti o învingătoare. Trebuie să învingi. Agaţă-te de un vis, de ceva. Luptă-te'. „Un an întreg am stat departe de gimnastica aerobică, dar faptul că nu eram acolo să lupt pentru visul meu era o idee cu care nu am putut să fac pace.

Așa că m-am întors în lot cu un singur gând: să devin campioană de senioare. Plină de ambiție și determinare, simțeam că nimic nu îmi poate sta în cale. După acea perioadă, am început să avem rezultate de echipă din ce în ce mai bune, iar după ce am obținut titlul de campioană europeană în proba de trio, știam că este momentul   să cuceresc lumea.

Am adăugat la palmaresul meu medalii după medalii, iar ultima competiție, Campionatul Mondial de la Cancun, din Mexic, şi dublul titlu mondial cucerit aici au reprezentat punctul culminant al carierei mele de gimnastă. Cu două medalii de aur și una de argint la acest Campionat Mondial, m-am simțit împlinită şi am decis că este timpul să trec mai departe, să visez alt vis, să răspund unei alte provocări'.

Simțea, spune ea, că a demonstrat tot ce era de demonstrat în sportul de performanță și că şi-a împlinit visul, dar încă nu știa care este următorul pas și încotro să se îndrepte. „După o vacanță binemeritată, am decis să intru în lumea fitnessului şi am început o carieră ca personal trainer și group fitness instructor. Era și este primul job din viața mea şi îmi aduc aminte și acum ce emoții am avut când am predat prima lecţie. Viața de sportiv este foarte diferită de viață reală, e adevărat, dar meritul ei este că te pregătește excelent pentru a putea face față provocărilor și schimbărilor.

Antrenoare pentru sănătate

Eu sunt o pasionată a sportului, a mişcării, astfel că mi-am setat un nou obiectiv, acela de a le transmite și oamenilor din jur această pasiune. Așa că, de când sunt în «lumea fitnessului», am încercat să mă dezvolt neîncetat și să fiu într-un continuu progres, dar încerc, ca instructor de grup, să motivez cât mai mulți oameni să fie activi și să trăiască sănătos. Iubesc ceea ce fac și sunt fericită.'

Autor: Adrian Câlțan

Foto: Radu Enache, arhiva personală a Ancăi Surdu

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro

Citeste continuarea pe pagina urmatoare: 1 2

Recomandari
Publicitate
ziareonline.ro
Libertatea
CSID
Descopera.ro
Life.ro
Retete
Baby
VIVA!
ELLE
Diva Hair
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Mai multe din Povesti adevarate