Medicamentul care încetinește boala Alzheimer a fost etichetat ca fiind „istoric”

Rezultatele testelor cu un medicament care pare să încetinească boala Alzheimer reprezintă un „moment istoric”, spun experții.

Companiile farmaceutice Eisai și Biogen au declarat că medicamentul lor funcționează atunci când este administrat în stadiile incipiente ale bolii. Detaliile complete nu au fost încă publicate, dar se pare că acesta încetinește ritmul de declin al creierului, scrie BBC.

Chiar dacă datele sunt limitate, acestea au generat entuziasm în rândul oamenilor de știință și al organizațiilor caritabile din domeniul demenței.

Medicamentul, lecanemab, este conceput pentru a elimina aglomerările de proteine beta-amiloide toxice care se acumulează în creierul persoanelor cu boala Alzheimer. Zeci de alte teste cu medicamente au eșuat, ceea ce a dus la întrebări dacă amiloidul era într-adevăr cauza bolii.

În cadrul acestui studiu, 1.795 de voluntari aflați în stadii incipiente ale bolii Alzheimer au fost injectați cu lecanemab la fiecare două săptămâni și au fost testați în mod regulat memoria și agilitatea mentală.

Ritmul declinului cognitiv a fost redus cu 27% pe parcursul celor 18 luni de studiu, în comparație cu persoanele cărora li s-a administrat un tratament fictiv, sau placebo, au declarat companiile farmaceutice, potrivit sursei de mai sus.

De asemenea, au arătat că nivelurile de proteină toxică au fost reduse în creier. Efectele secundare au inclus inflamarea creierului și dureri de cap. Medicamentul nu va funcționa în cazul altor forme de demență.

„Anunțul de astăzi (n.r 27 septembrie 2022) oferă pacienților și familiilor acestora speranța că lecanemab, dacă va fi aprobat, poate încetini progresia bolii Alzheimer și poate oferi un impact semnificativ din punct de vedere clinic asupra cogniției și funcțiilor”, a declarat directorul executiv al Biogen, Michel Vounatsos.

Companiile solicită acum aprobarea de reglementare pentru ca medicamentul să fie administrat în SUA, Europa și Japonia.

Directorul de cercetare al Alzheimer’s Research UK, Dr. Susan Kohlhaas, a declarat că a fost o „descoperire” și un „moment istoric pentru cercetarea în domeniul demenței”, deoarece a fost primul studiu clinic de amploare „dintr-o generație care a reușit să încetinească cu succes declinul cognitiv”.

Profesorul John Hardy, de la University College London, a declarat că rezultatele sunt „cu adevărat încurajatoare” și „par a fi primele rezultate cu adevărat pozitive ale unui studiu mecanic în cazul bolii Alzheimer”.

„Rezultatele par modeste, dar reale. În mod clar nu este un remediu magic, dar pare a fi un sfârșit al începutului definitiv”, a spus el.

Aceleași companii au anunțat anterior un medicament pentru Alzheimer foarte mediatizat, numit aducanumab.

Însă lansarea sa în SUA a fost criticată pe scară largă, iar UE a refuzat să îl autorizeze din cauza îndoielilor legate de eficacitatea acestuia.

Primele date privind ultimul lor medicament par mai clare, dar nu se așteaptă ca detaliile complete să fie anunțate până în noiembrie.

Prof. Rob Howard, profesor de psihiatrie a vârstei a treia la UCL, a declarat: „Acesta este un rezultat pozitiv fără echivoc din punct de vedere statistic și reprezintă un fel de moment istoric, când vedem prima modificare convingătoare a bolii Alzheimer.

„Dumnezeu știe, am așteptat destul de mult timp pentru asta”.

Foto: 123RF

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Recomandari
Publicitate
Libertatea
VIVA!
Unica.ro
Retete
Baby
ELLE
CSID
Ego.ro
Descopera.ro
Diva Hair
TV Mania
Trending news
Mai multe din Sanatate