Și-a abandonat fiul și-apoi a dezvoltat o metodă revoluționară de educare a copiilor. Povestea impresionantă a Mariei Montessori

Maria Montessori s-a născut în orașul italian Chiaravalle, în data de 31 august a anului 1870. Tatăl ei, Alessandro, era contabil, iar mama ei, Renilde Stoppani, era o tânără educată care iubea să citească.

Povestea impresionantă a Mariei Montessori

În anul 1875, familia Montessori s-a mutat în Roma, iar, un an mai târziu, Maria a început studiile unei școali de stat. Inițial, Maria aspiră să devină inginer. Cu toate acestea, după încheierea gimnaziului, este determinată să devină medic.

În ciuda insistențelor familiei de a intra în învățământ, Maria studiază domeniul medicinei, domeniu care, la acea vreme, era guvernat de bărbați.

După ce a fost inițial respinsă, cu aprobarea Papei Leo al XIII-lea, Maria a început studiile Universității din Roma în anul 1890, devenind astfel una dintre primele femei care au studiat medicina în Italia.

Deși a întâmpinat numeroase obstacole, Maria Montessori a devenit doctor în luna iulie a anului 1896. La scurt timp, Maria se implică în mișcarea Drepturilor Femeilor.

A devenit cunoscută rapid pentru înaltul nivel de competență, dar și pentru respectul față de pacienții din toate clasele sociale. În 1897, Maria a devenit voluntar al unui program din cadrul clinicii psihiatrice a Universității din Roma.

Proiectul i-a cultivat un interes profund asupra nevoilor copiilor cu dizabilități de învățare. Maria a fost desemnată co-director al unei noi instituții, Școala Ortofrenică.

Părăsită de tatăl unicului ei fiu

În 1898, Maria dă naștere unicului ei copil, un fiu, Mario Montesano, rezultat din relația cu Giusseppe Montesano, co-directorul aceleiași școli.

Relaţia cu Montesano ar fi putut deveni oficială prin căsătorie, însă părinții bărbatului s-au opus vehement. Au fost de acord ca nepotul să le poarte numele doar dacă va fi dat spre adopție, lucru pe care Maria l-a făcut.

Maria a căzut apoi de acord cu partenerul ei să-și păstreze relația secretă. La scurt timp, însă, Giusseppe s-a îndrăgostit de o altă femeie, femeie care ulterior i-a devenit soție.

Mai târziu, Maria Montessori a reluat legătura cu fiul ei, acesta devenind mâna ei dreaptă.

Cum a luat naștere metoda Montessori?

În anul 1901, Maria și-a început propriile studii asupra filosofiei educaționale și antropologiei. Între anii 1904 și 1908, a predat în cadrul Școlii Pedagogice a Universității din Roma.

Această perioadă a înregistrat o rapidă dezvoltare a Romei, însă natura speculativă a pieței a dus la faliment și la apariția cartierelor ghetto.

O astfel de zonă era cartierul San Lorenzo, în care copiii erau lăsați singuri acasă în timp ce părinții lor lucrau.

În încercarea de a-i ține pe acești copii ocupați, Mariei i s-a oferit șansa de a le preda pentru prima dată copiilor fără dizabilități de învățare.

Acolo, în 1907, a deschis prima Casa dei Bambini, apelând la materialele educaționale dezvoltate în cadrul Școlii Ortofrenice.

În sălile de curs, Maria a asigurat numeroase activități și materiale, dar le-a păstrat ulterior doar pe cele care îi antrenau pe copii.

Așa a realizat că, aflați într-un mediu în care designul le susține procesul natural de dezvoltare (rafturi cu obiecte din materiale naturale aflate la nivelul lor și suficient de ușoare pentru a putea fi mutate de cei mici, etc.), copiii aveau puterea de a se educa singuri.

Nominalizată trei ani la rând în categoria Premiului Nobel pentru Pace

Maria a fost nominalizată trei ani la rând în categoria Premiului Nobel pentru Pace, în 1949, 1950 și 1951, și s-a stins din viață în 1952, în Olanda, lăsând munca ei de-o viață moștenire fiului ei Mario.

Foto: Profimediaimages.ro

Sursă: Montessori.org.au

Citește și:

Angelina Jolie, marea absentă de la decernarea premiilor Oscar de anul acesta! Care a fost motivul?

Donald Trump și Melania Trump, probleme în căsnicie? Prima Doamnă a Americii ar avea o relație în paralel

Meghan Markle și prințul Harry, noi măsuri de securitate în jurul locuinței din Canada

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Recomandari
Publicitate
Libertatea
Retete
Baby
ELLE
VIVA!
Shtiu.ro
Diva Hair
Huff
Sfatul parintilor
TV Mania
Mai multe din Povesti adevarate