„Lumea de muzica“ a unui nevazator

Pentru ca la cei opt ani ai lui, Theodor, care are auz absolut, canta perfect, fara sa poata vedea partiturile sau instrumentul. Poate ca Dumnezeu i-a oferit, ca o compensatie pentru lipsa vederii, acest dar aproape unic, auzul perfect, si i-a dat posibilitatea de a deveni o celebritate a muzicii.

Theodor Radulescu
Theo merge mereu in excursii la munte cu parintii sai.
Theodor Radulescu
„Theo a fost sensibil de mic.“
 

Auzul perfect este capacitatea de a recunoaste notele muzicale din orice sunet, o memorie instantanee a inaltimii, dar mai ales a intervalelor dintre note si apare doar la un copil sau doi dintr-o generatie.

Simfonii din zgomote

O ureche absoluta nu va percepe, de exemplu, in sirena ambulantei un sunet strident, ci o repetitie a notelor „la“ si „fa“ sau a altora asemanatoare. Pentru Theodor, tot ce consideram noi zgomot strident sau suparator se poate transpune pe portativ, asemenea unei simfonii, caci auzul lui percepe toate sunetele din jur ca note ale gamelor muzicale.

Theodor Radulescu
Concertul de la Opera din Timisoara a smuls ropote
de aplauze.
Theodor Radulescu
Micul muzician nevazator canta la pian de la patru ani.

 Acum Theodor este in clasa a doua si a primit in dar, prin intermediul clubului „Lions“, un nai profesionist, din partea fotbalistului Dorinel Munteanu. Cu aceasta ocazie, celebrul naist Nicolae Voiculet a venit special pentru a canta ala-turi de Theodor, intr-un concert-recital, la Opera din Timisoara.

„Pentru harul lui uluitor exista putine cai de recunoastere aici, in Romania. Desigur ca isi doreste sa studieze, sa cante, sa sustina recitaluri, sa bucure oa-menii cu talentul lui. Dar, din pacate, un nevazator cu talent nu poate studia aprofundat, chiar daca ar fi dispus si pregatit sa faca fata unei educatii muzicale intensive. Nu exista un «limbaj comun», iar literatura de specialitate este aproape inexistenta“, povesteste Marian Radulescu, tatal lui Theo, profesor la o scoala timisoreana.

Pentru talentul lui Theodor exista o scoala anume: scoala de muzica. Insa pentru harul sau deosebit, pentru capacitatea aceea extraordinara de a auzi in gand orice complex sonor, nu s-au inventat ore de studiu. Nu exista cursuri de auz absolut. De fapt, nici prea multe definitii nu sunt. Exista numai o putere innascuta, pe care o mai au doar foarte putini si careia un baietel orb din Timisoara ii confera valoarea sufletului sau si a propriilor sale puteri.

Adrian Ciltan; foto: arhiva familiei Radulescu

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Recomandari
Publicitate
substantial.ro
Libertatea
CSID
Descopera.ro
Life.ro
Retete
Baby
Doctorul Zilei
VIVA!
ELLE
Diva Hair
Sfatul medicului
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Mai multe din Relatii