Lucruri importante de știut despre furtuni, tornade, ciclon

CONȚINUT VIDEO AVANTAJE

1. Tornadele se formează atunci când o cantitate imensă de aer cald (ciclon) urcă și aerul rece (anticiclon) coboară; prin deplasare se formează o pâlnie.

2. În Evul Mediu, ele erau considerate ca fiind „duhuri rele'.

3. Furtuna este un fenomen meteorologic, care constă în ploaie și descărcări electrice (fulgere și trăsnete), însoțite de vânturi puternice, de peste 75 km/h, adică gradul 9 pe scara Beaufort,74,9 km/h.

4. O furtună de gradul 12 pe scara Beaufort, cu vânt de 117,7 km/h într-un ocean este clasificată ca fiind un uragan, iar valurile pot ajunge la 16 m înălțime.

5. Marele Uragan din 1780 a rămas cel mai mare din istoria lumii. Au decedat peste 22.000 de oameni. Nu există înregistrări cu privire la volumul de apă sau viteza vântului dar potrivit menţiunilor care au rămas în timp, acesta este cel mai mortal uragan din lume

6. Katrina este unul dintre dezastrele la care omenirea se referă ca fiind influenţate de om, infrastructura prost făcută fiind unul din motivele care au ajutat uraganul să crească în amploare şi în putere distructivă.

7.Uraganul este un ciclon tropical cu viteză mare de deplasare (care atinge sau depășește 64 noduri = 118 km/oră) și care se manifestă în special în Marea Caraibelor.

8. Furtuna supercelulară provoacă majoritatea tornadelor violente din lume.


9.
În august 2002, satul ialomiţean Făcăeni, de pe malul stâng al braţului Borcea, era la un pas de a fi ras de faţa pământului de singura tornadă care a lovit România.

10. O formă specială de furtună este ciclonul tropical.

Foto: 123rf

Vezi și:

Povestea dramatică de la Cascada Bigăr! Ce s-a întâmplat acolo? Iată cum arăta Cascada Bigar înainte de prăbușire

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Recomandari
Publicitate
Libertatea
CSID
Descopera.ro
Life.ro
Retete
Baby
Doctorul Zilei
VIVA!
ELLE
Diva Hair
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Mai multe din Video