Lucia Condrea transformă ouăle în bijuterii. Ouăle faberge spun povești fabuloase

Vezi pozele

Undeva, aproape de capătul României, Lucia Condrea, ultima mare creatoare născută din neamul misterios al huțulilor, a ridicat din temelii un muzeu unic în lume și a deschis singura școală internațională unde predă cele 15 tehnici-inovație proprie, de „închistrire' a ouălor faberge.

Lucia a crescut într-un ţinut binecuvântat de Dumnezeu, în Bucovina cea de dincolo de Izvoarele Sucevei, ținutul enigmaticilor huţuli, urmaşii dacilor liberi ori poate ai ultimilor războinici goţi, într-o casă tupilată la umbra Mănăstirii Moldoviţa, din care nu au lipsit icoanele din fiecare cameră, învelite frumos în ştergare şi puse cu faţa către răsărit.

Citește și Traditia Oualor de Paste

A crescut între semne și culori: culorile înalte ale fiecărui anotimp, nuanţele tari, vii, specifice huţulilor, modelele populare încifrate, brodate pe costume, covoare ori ştergare. Şi de aici a pornit fiorul frumosului în sufletul ei şi gândul de a schimba fiecare vis în rafinate semne artistice.

Ouă faberge de Bucovina

N-a vrut să picteze icoane pe lemn, sticlă sau pânză. Ar fi însemnat să-şi irosească vremea, copiindu-i pe călugării din mănăstiri. A vrut să fie absolut originală, aşa că s-a gândit la tehnica miniaturilor extrem-orientale cu ecouri în arta aproape dispărută a ultimilor huțuli, cea care umple ochii lumii cu povești iscate de vânturile dinspre Galiţia ori din lumea marelui nord, cea de dincolo de pustiul mongol, unde începe întinderea nesfârşită a Asiei.

Și pentru că era nevoie de un suport cât mai delicat şi mai simbolic, a ales oul. Banalul ou. Simbol al creaţiei, a cărui fragilitate simplă a considerat-o o provocare. Nu s-a gândit la oul încondeiat banalizat, de Paşti, oul-artizanat care a şi devenit, din nefericire, o marfă aproape exclusiv comercială, produsă „în serie' pentru turişti.

A ales o nouă conotaţie în arta încondeierii, un anumit gust, o percepţie originală, valoare şi o formă artistică unică, vie, autentic românească și impregnată de trăirile sale sufleteşti. „Era o îndrăzneală, recunosc. Nu ştiam pe nimeni să mai fi încercat să inoveze tehnicile de încondeiere, să adauge viziuni noi străvechilor reguli ale decorării «batik», aşa că a trebuit să învăţ absolut totul singură. De la tehnica propriu-zisă de golire a oului, la şlefuit şi astupat porii, la uscare şi spălare şi până la iconografie, simbolistică huțulă, ori desenul în fir de ceară.

Am citit enorm şi am înţeles că legea nescrisă a tehnicii încondeierii huțulești nu permite abateri de la canoane decât cu greu, că nu permite interpretări. Singurul lucru acceptat este sufletul pe care îl pui acolo, amprenta credinţei tale', spune delicata creatoare, devenită deja celebră în întreaga lume prin modelele sale extraordinare, dar și prin muzeul unic pe care l-a deschis la Moldovița.

Citește și Care este semnificația modelelor folosite la încondeierea ouălor

„Muzeul Internaţional al Ouălor Încondeiate', pe care l-a gândit și ridicat pas cu pas, de una singură, acolo în inima Bucovinei, cuprinde peste 5.000 de exponate așezate artistic pe suprafața celor două niveluri ale clădirii și este structurat în trei secțiuni: ouă încondeiate vechi adunate din întreaga zonă în care locuiesc familii de huțuli, apoi o colecție internațională expusă din dorința de a arăta și altora felul în care se lucrează pe ou și în alte culturi și colecția personală a Luciei ce cuprinde lucrări unicat semnate de ea:

„Muzeul acesta a fost ca un profesor pentru mine. Am învățat împreună, eu şi el, că orice lucru care se vrea a fi durabil și care vrea a lăsa generațiilor următoare aceste valori unice ale artei cere în schimb jertfă, sudoare și deseori lacrimi. Sunt fericită că mi-am împlinit visul, că am dus la capăt un obiectiv unic despre care se vorbește tot mai mult și care atrage anual mii de turiști din toată lumea, aici, la Moldovița, localitate în care s-a sălășluit etnia huțulă din timpuri străvechi'.

Un muzeu unic în lume

Lucia și-a văzut finalizat și un alt proiect de suflet, cel de a găzdui la Moldovița o Şcoală Internaţională dedicată încondeierii ouălor, unde vin oameni din toată lumea să înveţe perfecţiunea şi simbolurile precreştine ascunse în liniile trasate pe micile bijuterii ovoidale, dar și să admire minunile Ţării de Sus şi să înţeleagă ceva din sufletul şi din legendele huţulilor, cei care, câţiva câţi mai sunt prin toată lumea, sunt strânşi aici la capătul României.

Privindu-i lucrările, ouăle-bijuterie abia ieșite din atelier, aburind de căldura culorilor de ceară topită, îți spui că poate, pentru ea, Dumnezeu a lăsat deschisă o poartă către miracol. Te încântă și te uluiește amestecul insolit de simbol și poveste înscris trudnic acolo, pe suprafața curbă și delicată a cojii de ou „scrisă' de Lucia Condrea, care te lasă să înțelegi ceva din sufletul și istoria huțulilor și pare a închide poveşti fabuloase.

Lucrări pentru Case Regale

Poveşti despre destin și soartă, despre bucurie, naştere şi lumina Sărbătorii ori istorii străvechi cu huţuli aprigi răscolind stâncile și iscodind turla bisericii pravoslavnice, clădită piatră cu piatră în Borodina, cu aurul pierdut dincolo de Izvoarele Sucevei, ori cu ecourile de kalomeea ale neamului huţul, cel născut pe cai şi dus aiurea prin lume de fantomele unor regi fără ţară.

Citește și Cele mai spectaculoase ouă încondeiate

Desene alcătuite în culoare pură, meşteşugite cu neastâmpărul şi dorul de frumos şi făcute să dăinuie peste ani, în ciuda fragilității. Roşu, verde, auriu, culori aprinse, apoi albastrul mai potolit, albul şi sclipirile de galben cuprinse în forme complicate. Figuri hieratice, alcătuiri delicate desenate minuţios, parcă din condei, nu din urzeala firelor de ceară subțiri ca pânza de păianjen, apoi romburi, cercuri perfecte, figuri mici cât buricul degetului, zigzaguri sfârşite în linii unduite.

De aceea, fiecare creație a Luciei este unicat. Nu vei găsi niciodată două la fel. Așa cum nu vei afla asemănări între „ouăle cu broderie', cele acoperite cu o horbotă de dantelă aşternută după desene ciudate, ca nişte mici „Faberge-uri' bucovinene de culoare, în relief şi aur. Tehnica lucrului este cea a batik-ului, un meşteşug greu, migălos, în care se folosește ceara curată, fierbinte și băile succesive de culoare.

„Pornind de la această tehnică, pe care am perfecționat-o neîncetat, am reușit să creez de-a lungul anilor alte 15 procedee unice de decorare, care diferă extrem de mult, prin aspect, de modelele tradiționale. Aşa am creat ouă închistrite cu ceară colorată în relief, decorate cu grafică în tehnica batik-ului, ouă cu dantelării sau tehnica vechilor cusături românești transpuse pe ou, tehnica lucrărilor de antichitate și lucrări abstracte, moderne. Sunt lucrări-unicat ce au fost denumite de către specialiști drept «arta Condrea» şi care au fost prezentate în peste 100 de expoziții internaționale, de mai bine de 20 de ani încoace', adaugă creatoarea, care este, din anul 2008, și membru plin în Uniunea Artiștilor Plastici din România.

Acum, Lucia spune că este un om fericit. Că visurile ei sunt împlinite și că știe că are cine să-i moștenească meșteștugul creațiilor huțule. În tinereţe, era îndrăgostită de muzică și şi-ar fi dorit să urmeze Conservatorul, dar nu a avut posibilitatea, așa că, după liceu, a absolvit o şcoală tehnica postliceală de contabilitate CFR, iar mai târziu a lucrat ca inspector de specialitate la Serviciul control trenuri.

„Aici s-a născut fericirea'

S-a căsătorit cu Traian, profesor de matematică la Liceul Tehnologic Moldoviţa, dar, ca o compensaţie la visul ei, fiica lor, Otilia, şi soţul ei, Victor, sunt absolvenţi ai Universităţii de Arte „George Enescu' din Iaşi şi sunt profesori de muzică.

„Avem două nepoţele care zi de zi ne aduc în casă şi în suflet multe bucurii: Ioana şi Iustina, iar Otilia şi fetele închistresc şi ele ouă, sunt pasionate de artă şi deci cred că am moştenitori de nădejde. Sunt fericită cu familia mea, căci fără sprijinul celor dragi, dar şi al unor prieteni adevăraţi, nu aş fi reuşit să-mi realizez visurile şi să ridicăm muzeul cu ouă încondeiate de la Moldoviţa', adaugă, cu un zâmbet larg, creatoarea.

Autor: Adrian Cîlțan

Foto: arhiva personală

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Recomandari
Libertatea
Retete
Baby
Doctorul Zilei
Sfatul parintilor
Mai multe din Povesti adevarate