KRISTALINA, îmblânzitoarea cailor–putere

La numai 17 ani, Kristalina Stefanova este o figură aparte în peisajul autohton. Bulgăroaica face senzație în Campionatul Național de Drift, fiind cea mai tânără femeie-pilot de pe continent în această disciplină.

De când era mică, mașinile erau cele care o atrăgeau ca un magnet. Nu le cerea părinților să îi cumpere păpuși, ci mereu îl ruga pe tatăl ei să o lase să meargă cu el la competițiile de drift la care acesta participa. Acum, au devenit colegi, participând nu doar în Campionatul României, ci și în competițiile europene.

Știe să conducă de la 13 ani, iar la 14 ani deja termina o școală de drift, pentru ca în 2016 să devină vicecampioana României la clasa semi pro. Acum, gândurile sunt tot mai mari. Titlul neoficial de cea mai tânără fată din Europa care practică driftingul o onorează, pe de o parte, dar o și responsabilizează, pe de altă parte, pe Kristalina, ea nedorind să fie doar o prezență senzațională în lumea drifterilor, ci una care să adune medalii și poziționări cât mai sus în clasament într-o lume considerată exclusiv a bărbaților. Plecând de la aceste coordonate, viteză, roți încinse, drifturi spectaculoase și mult fum, o prezentăm în acest număr al revistei Avantaje pe Kristalina Stefanova, cea mai tânără femeie-pilot de drift din Europa.

Cum ai început să practici driftingul? De unde această pasiune?

De când eram o copilă am fost întotdeauna în jurul mașinilor și era inevitabil să nu îmi intre această pasiune în sânge. Tatăl meu este drifter profesionist și pasiunea mea s-a născut când am luat parte alături de el la etapele de drift Allstars din Polonia. Am fost uimită de abilitățile pe care le aveau băieții și, în timp ce călătoream înapoi în Bulgaria, l-am rugat să mă învețe și pe mine tehnica și secretele.

Citește și Elsa Bădănac are o „meserie interzisă' femeilor: este una dintre cele două femei mecanici de locomotivă din România

Deci, să înțeleg că te jucai cu mașinuțele când erai mică, nu cu păpușile?

Nu am avut niciodată o păpușă în copilărie și am urât toate jucăriile pentru fete. Îmi amintesc că adunam cu pasiune toate colecțiile de mașini de jucărie, acestea fiind principalele mele „păpuși'.

Și, cum au fost primii pași într-o lume pe care mulți o văd precum una a bărbaților?

Nu cred că este vorba despre bărbați sau femei. Este vorba despre formare și cât de dedicat ești pentru a atinge scopul dorit.

Nu ai fost privită ciudat? Cum au reacționat băieții?

Absolut deloc. Îmi place să concurez cu băieții și sunt recunoscătoare pentru tot ceea ce m-au învățat. În plus, în Campionatul României mai sunt două femei, Ramona Rusu și Corina Popescu, iar asta mi-a dat încredere și presiunea nu a fost la fel de mare.

Cum te-ai descrie în câteva cuvinte?

O fată dedicată, care luptă pentru visul ei, indiferent cât de greu îi este.

Ce titlu din palmares consideri că este cel mai important pentru tine?

În sezonul de drift din 2016 am câștigat titlul de vicecampioană în clasa semi pro a Campionatului Național de Drift al României, aceasta fiind cea mai importantă realizare a mea de până acum. Sunt extrem de fericită că am reușit această performanță în România, care are deja un nivel valoric și organizatoric foarte bun în Europa.

Citește și Sergentul Alina Bârsan, cea mai tânără femeie-tanchist din România, deține secretul „îmblânzirii' monștrilor de 50 de tone de oțel blindat

De ce ai ales România pentru a concura la drift?

În Bulgaria, legislația nu permite să participi la astfel de concursuri dacă nu ai împlinit 18 ani. Așa că, împreună cu familia, și la invitația Romanian Drift Community, am decis să venim în campionatul României de drift deoarece este și aproape de țara mea, dar și pentru că îi știam deja pe mulți dintre participanți. Acum mă simt ca acasă, mă știu cu toți piloții, este ca o mare familie.

Ai învățat limba română?

Da, știu deja cuvinte în limba voastră. Învăț rapid și nu mi-a fost greu să deprind cuvinte și expresii simple sau să număr.

Mulți spun că pe lângă calitățile de drifter, ești și foarte frumoasă. Nu te-ar tenta și o carieră în modă?

Le mulțumesc celor care mă văd așa, însă, deși m-ar tenta, nu consider că am neapărat mărimile necesare unei astfel de cariere.

Dar cum te menții în formă? Urmezi un regim strict?

Nu încerc să țin un program culinar foarte strict, deși mănânc mai mereu alimente sănătoase și fac exerciții fizice aproape zilnic.

Ai o mâncare românească preferată?

Deși la început nu mi-au plăcut, acum mănânc cu drag mici și recomand tuturor să îi încerce. Abia aștept să mă întorc în România să mănânc mici.

Ce te vezi făcând în viitor, peste câțiva ani?

Nu îmi place să speculez prea mult despre viitor, deoarece cred că nimic nu poate schimba planurile lui Dumnezeu pentru viața noastră. Mă bucur de ceea ce îmi oferă viața, zâmbesc mereu și aștept cu nerăbdare să înțeleg ce am de făcut în viață și vreau să fac totul cât mai bine.

Autor: Bogdan Coroamă

Foto: arhiva personală

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Recomandari
Libertatea
Retete
Baby
Doctorul Zilei
Sfatul parintilor
Mai multe din Povesti adevarate