Lia Mărăscu, imaginea unei generații întregi de oameni de televiziune remarcabili

Lia MărăscuSeparatorVEZI FOTOPOZA 1 / 4

Lia Mărăscu, Cristiana Bota, Sanda Țăranu, Delia Budeanu – patru nume care s-au confundat, în perioada comunistă, cu Televiziunea Română. Fiecare dintre ele avea un timbru vocal și o intonație ușor de recunoscut, o voce blândă și o dicție perfectă, un zâmbet natural, o decență și o eleganță aproape imposibil de găsit în zilele noastre. 

Lia Mărăscu a petrecut nu mai puțin de 34 de ani în TVR. Absolventă de Filologie, Lia Mărăscu a intrat în câmpul muncii lucrând în redacția de actualități a TVR, apoi trecând în rândul crainicelor.

A fost căsătorită cu apreciatul regizor Tudor Mărăscu, decedat în 2012, dar nu au avut copii.

Citeste si Te va lăsa fără cuvinte! Cum arată Sanda Ţăranu, cea mai cunoscută crainică TVR, la 76 de ani!

Într-un interviu pentru revista Tango, jurnalista a povestit că a ajuns crainică dintr-o întâmplare: “Cele doua crainice oficiale erau indisponibile, așa că Tudor Vornicu m-a luat pe sus, la propriu, și m-a trimis să prezint programul serii. Așa am rămas până în 1985, când am fost numită consilier pe lângă Directorul de programe, declara fosta crainică pentru sursa citată.

Ce avantaje a avut Lia Mărăscu ca jurnalist

În interviul pentru sursa menționată anterior, fosta crainică de pe vremea comunismului spune că nu a avut beneficii majore de pe urma faptului că era o figură cunoscută: “zâmbete de simpatie la ghișee sau în locuri publice, mici înlesniri la cumpărături neînsemnate, gratuități la coafor sau la Casa de modă.

Sancțiuni dure pentru crainicele care comiteau bâlbe în vremea comunismului

Azi, bâlbele oamenilor de televiziune stârnesc amuzamentul publicului, dar niciodată furia reprezentanților clasei politice. În comunism, însă, bâlbele la televizor erau aspru sancționate, mai ales cele care aveau ca subiect oameni politici. „Dacă bâlbâiai un nume politic important, puteai să repari greșeala printr-un zâmbet vinovat, dacă era «cel mai important», erai considerat dușman al poporului și, deci, era grav.

Citeste si Cristiana Bota, celebra crainică de la TVR, făcea furori pe vremea comunismului! Cum arată la 68 de ani

Dar Lia Mărăscu a fost o profesionistă desăvârșită, așa că nu și-a permis să greșească nici măcar o singură dată în toată cariera. O singură sancțiune a primit, și asta după Revoluția din 1989, mai exact în 1990, când Dumitru Iuga (unul dintre puținii militanți anticomuniști reali ai epocii Ceaușescu, primul președinte al Sindicatului Liber al TVR și fost deținut politic în regimul Ceaușescu) intrase în greva foamei, iar ea a îndrăznit să vorbească liber despre acest lucru. „Nimeni nu pomenea de asta. Am fost mutată disciplinar pe programul 2, împreuna cu Delia Budeanu, mărturisea Lia Mărăscu.

Citeste si Cum arată și cu ce se ocupă azi prezentatorii Festivalului Cerbul de Aur'

Surse foto: capturi YouTube, pagina de facebook Arhiva TVR

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Urmărește-ne pe Google News
Recomandari
ELLE
Publicitate
Unica.ro
VIVA!
substantial.ro
Retete
Baby
CSID
Kudika
Descopera.ro
Life.ro
Doctorul Zilei
Diva Hair
Sfatul medicului
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Trending news
Mai multe din Vedete