Feminitate, maternitate și parenting la superlativ

Feminitate, maternitate și parenting la superlativ

Oana Moraru este una dintre cele mai competente voci în domeniul educației, dar și o combinație rarisimă de frumusețe, inteligență și o feminitate cuceritoare.

oana moraru

Am lucrat, imediat după facultate (Litere – Română-Engleză, la Universitatea București) într-una din primele școli private înființate în România. Acolo am regăsit ideea de libertate în alcătuirea programului școlar – am lucrat de la început cu o echipă tânără, care a avut curajul să inoveze în educație. Am învățat să alcătuiesc programe, să coordonez curriculum alternativ, să comunic cu Ministerul Educației, să negociez programe.

Am cunoscut, în parteneriate internaționale, multe școli și alternative educaționale; m-au inspirat modele diferite de abordare a învățării și comunicării la clasă.

Am avut ocazia să observ mai multe generaţii de copii, crescând, în aceleaşi şcoli, de la 3 la 15 ani. Am văzut cât de hotărâtori sunt profesorii de la clasă, personalităţile lor, modul în care aceştia ştiu să adreseze întrebări sau să stârnească pasiuni. În creşterea lor pe parcursul unui deceniu, poţi observa liber amprenta unui pedagog şi felul în care acesta poate deschide sau închide o linie a destinului.

De aceea îmi place să lucrez în şcoală. În încercarea de a fi parte din viitorul celuilalt, ţi se întâmplă şi ţie o creştere permanentă. Nu te plictiseşti, nici o zi nu este ca cealaltă, eşti într-o permanentă călătorie şi aventură.

Din 2007 am deschis în Călăraşi o şcoală pentru sufletul şi aspiraţiile mele – Şcoala Helikon (grădiniţă, ciclu primar, gimnaziu şi liceu de la anul), după ce am adunat atâtea experienţe şi imagini sufleteşti despre cum trebuie să arate spaţiul în care creşte şi copilul meu. Fetiţa mea avea 4 ani atunci, acum are 12, şi sunt mulţumită să ştiu că am ajutat la dezvoltarea ei – emoțional, intelectual și profesional vorbind.

A crescut într-un mediu liber, interactiv, uman, cald, în care standardele performanţei sunt asumate natural. Am reuşit să devenim un brand, ne-am acreditat, am desfăşurat multe parteneriate internaţionale, proiecte culturale şi de implicare activă a copiilor în comunitate. Deşi ne-am mutat în Călăraşi, practic, am locuit toţi anii aceştia în şcoală sau, cel puţin, aşa simt – că este un refugiu personal, spiritual şi academic, în care am atras numai oameni de calitate – părinţi, profesori şi prieteni care gândesc cu inima despre viitorul copiilor lor.

Avem o mulţime de copii speciali – olimpici naţionali, artişti, sportivi etc. Cred însă că succesul acestei şcoli se măsoară în starea de bine a fiecărui copil: încrederea lui în sine, puterea de a ţine capul sus şi de a spune ce gândeşte, fără frică sau teama de a fi judecat.

Proiectele mele viitoare sunt legate de nevoia de a împărtăşi românilor modele de succes în educaţie şi mai ales de nevoia de a trezi în conştiinţele noastre urgenţa schimbării. E nedrept pentru copiii noştri să primească şanse atât de trunchiate şi învechite, în timp ce țările vecine au acces la experienţe emancipatorii şi aliniate la viitor.

E ca şi cum copiii noştri stau în băncile din spate ale Europei, primesc mai puţin, aud mai puţin şi, dacă îşi doresc să ajungă în faţă, trebuie să înveţe de două ori mai mult ca să îşi dovedească valoarea.

Vreau să schimb această realitate tristă. Pentru toți părinții care știu că sistemul nostru școlar n-o să se schimbe peste noapte, pentru cei care mă întreabă ce pot face totuși ca să atenueze efectele educației de masă sau ca să-și salveze copiii de la pierderea curiozității și a bucuriei de a afla, de a gândi, de a studia…

 

Daniela Palade Teodorescu

Foto: Dan Borzan

 

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Recomandari
Publicitate
ziareonline.ro
Libertatea
CSID
Descopera.ro
Life.ro
Retete
Baby
VIVA!
ELLE
Diva Hair
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Mai multe din Povesti adevarate