La Carnavalul de la Veneția s-a petrecut românește!

CONȚINUT VIDEO AVANTAJE
Celebrul carnaval venețian atrage în fiecare an zeci de mii de turiști care îmbracă cele mai somptuoase costume și cele mai sofisticate măști pentru a sărbători intrarea în postul Paștelui. 

Așa am aflat că etimologia cuvântului 'carnaval' înseamnă 'lăsata secului de carne, renunțarea la carne'. Inițial a fost gândit să preceadă intrarea în postul dinaintea Sărbătorii Paștelui.

Dincolo de pitoreasca paradă și atmosfera specială de sărbătoare, ediția din acest an s-a remarcat printr-o puternică amprentă românească. Aceasta s-a datorat prezenței unor artiști care au onorat numele țării lor prin creațiile admirate sau ovaționate de turiștii prezenți.

De Ziua Zestrei, a fost aplaudată 'Zestrea' românească

Așa aveam să aflu că pe 18 februarie se sărbătorește anual Ziua Zestrei, în cadrul Paradei 'Festa delle Marie'. Sărbătoarea amintește de tradiția conform căreia Dogele Veneției oferea daruri sub formă de bijuterii și bani pentru 12 dintre cele mai frumoase, dar sărace, fete din ținut, tocmai pentru ca ele să își poată face o zestre în vederea căsătoriei.

Cea mai frumoasă dintre cele 12 Marii este aleasă 'Îngerul carnavalului' și coboară în zbor, pe o tiroliană amplasată pe acoperișul Campanillei, direct pe scena din Piața san Marco, înțesată de lume. Printr-o fericită coincidență, de Ziua Zestrei, publicul numeros a putut admira ținutele prețioase din colecţia „Zestrea by Liliana Țuroiu', inspirate de straiele domnițelor și reginelor din România, precum şi de motivele iilor româneşti tradiţionale.

Acestea sunt expuse pe toată durata carnavalului (18-28 februarie) în somptuosul Ateneo Veneto, chiar în inima culturală și istorică a Veneției.

Pe scena din Piața San Marco s-au auzit sunetele tulnicului ardelenesc

Parada sofisticatelor costume venețiene, care de care mai strălucitoare și bogat ornamentate, a fost completată inedit, pentru prima dată, de defilarea a șase tinere românce îmbrăcate în costume populare ardelenești. Acestea au fost însoțite de tulnicele lor maiestuoase și foarte exotice pentru turiștii prezenți care vedeau și auzeau pentru prima dată aceste instrumente inedite.

A urmat un mini-concert al tulnicăreselor din Câmpeni, județul Alba, îndelung ovaționat de prezentatorii de pe scenă și de publicul atât de numeros din Piața San Marco. Numele României s-a scandat în toată piața cu admirație, dar și cu mândrie pentru noi, românii prezenți acolo. Ca turiști, dar și ca emigranți veniți la muncă în întreaga Italie. I-am văzut purtând ii sau sau frumoase basmale tradiționale, ori măști populare ale maestrului Nicolae Popa din Târpești, Neamț, cu dor de casă și de cei dragi.

Noi, jurnaliștii prezenți, am purtat cu drag costume din colecția 'Bran Draculas Castle', create de designerul Liliana Țuroiu, care au făcut o notă distinctă printre costumele tradiționale venețiene.

Pe străzile pline de farmec ale orașului și-au dat astfel întâlnirile nobilele castelane ale Veneției cu domnițele înveșmântate în caftane și rochii de mătase, înnobilate cu broderii de inspirație medievală, preluate din zona Bran-Sibiu.

A consemnat Daniela Palade Teodorescu

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Recomandari
Publicitate
substantial.ro
Libertatea
CSID
Descopera.ro
Life.ro
Retete
Baby
Doctorul Zilei
VIVA!
ELLE
Diva Hair
Sfatul medicului
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Mai multe din Video