Întâmpinarea Domnului, sărbătoare mare pentru creștini! Ce se face în această zi pentru a avea noroc tot anul

Întâmpinarea Domnului, sărbătoare mare pentru creștini! Ce se face în această zi pentru a avea noroc tot anul

Pe data de 2 februarie, Calendarul Creștin Ortodox marchează o importantă sărbătoare, este vorba despre Întâmpinarea Domnului. Este vorba despre un eveniment de mare însemnătate pentru întreaga creștinătate, care astăzi este sărbătorit ca momentul închinării Pruncului Sfânt în fața Lui Dumnezeu.

Praznicul Împărătesc al Întâmpinării Domnului este o sărbătoare foarte veche și toți credicioșii ar trebui să știe ce se face în această zi. După mai multe încercări nereușimte, Întâmpinarea Domnului și-a căpătat rangul cuvenit în Biserica Ortodoxă. Scrierile spun că la 528, un cutremur a răpus multe vieți în ținutul Antiohiei. După 13 ani, a izbucnit o epidemie de ciumă în Constantinopol, care a omorât mii de oameni zilnic. Din cauza faptului că nenorocirile se țineau lanț, au început să se țină slujbe de izbăvire, cu precădere în timpul sărbătorii Întâmpinării Domnului, conform libertatea.ro. În urma rugilor tot răul s-a terminat brusc, drept urmare Biserica a ridicat la rang înalt acest moment de peste an.

Cu această ocazie se cinstește și icoana Maicii Domnului, numită „Îmblânzirea inimilor împietrite' sau „Profeţia lui Simeon'. În această icoană, Maica Domnului este înfățișată fără Iisus, cu şapte săbii străpungându-i pieptul.

Ce semnifică binecuvântarea divină

Întâmpinarea Domnului mai este cunoscută și sub numele de Aducerea la Templu a Pruncului Iisus sau ca Ziua Lumânărilor în special în ţările vestice, datorită obiceiului de a binecuvânta lumânările în această zi. Un alt obicei spune că toți părinții care doresc să-și treacă pruncii în lumea bunilor creștini trebuie să respecte acest ritual. În cele mai vechi timpuri, fiecare femeie care a dat naștere unui prunc era oblicată ca, la 40 de zile după acest moment, să se înfățișeze la templu și să aducă drept jertfă pentru mulțumire o pereche de turturele. Pruncul Iisus a venit pe lume la 25 decembrie, iar după exact 40 de zile, adică pe data de 2 februarie, a fost adus de către Maica Sa la Templu, pentru a fi înfățișat lui Dumnezeu.

Conform obiceiului, pruncul a fost răscumpărat prin jertfirea a două turturele, de către părinții Lui după trup, Iosif și Maria. De la această întâmplare a rămas în cultul ortodox ceremonia prin care orice mamă creștină își duce copilul la biserică la 40 de zile după naștere. Ritualul spune că preotul iese în pridvorul bisericii și, după binecuvântare, citește rugăciuni de purificare. După care, ia copilul în brațe, intră în biserică și îl închină la sfintele icoane. Dacă este băiat, este dus și în altar. Dacă este fetiță, aceasta este închinată numai în fața ușilor împărătești. Ritualul se traduce prin aceea că, din clipa în care copilul este dus la biserică, este dăruit lui Dumnezeu, iar în acest fel își va dedica viața credinței.

Ce trebuie să faci în ziua de Întâmpinarea Domnului ca să îți meargă bine

În tradiția populară, în ziua de 2 februarie se sărbătorește Streneia sau Ziua Ursului. Pe vremuri, copiii erau unşi cu grăsime de urs. Prin această practică se credea că puterea acestui animal era transferată asupra copiilor, conform crestinortodox.ro. Bolnavii de „sperietoare' erau trataţi în această zi prin afumare cu blană de urs. De asemenea, cei care sufereau de sperieturi aveau parte de același tratament.

Pe atunci, oamenii credeau că schimbarea vremii are legătură cu felul în care se comportă ursul, zis și Ăl Mare ori Martin. Pentru a prezice cum va fi vremea, trebuia urmărit bârlogul ursului. Dacă afară e soare, ursul iese și, văzându-și umbra se sperie și intră la loc. Acest lucru înseamna că iarna se prelungește. Dacă e înnorat, ursul nu-și vede umbra și, astfel, rămâne afară. Acest semn prevestea venirea primăverii.

Foto: crestinortodox.ro

Mihaela Tudor

Citește și:

Pe 2 februarie sărbătorim Întâmpinarea Domnului

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Recomandari
Publicitate
ziareonline.ro
Libertatea
CSID
Descopera.ro
Life.ro
Retete
Baby
VIVA!
ELLE
Diva Hair
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Mai multe din Stiri