In vizita la Castel

Turnulete cu creneluri, foisoare si ziduri impresionante din piatra – nu este un decor hollywoodian, ci un castel autentic. Peisajul orasului Hunedoara este dominat de unul dintre cele mai bine pastrate monumente de arta feudala din Europa.

HUNEDOARA – Calatorie in timp

Asezat pe Valea Cernei, la poalele Muntilor Poiana Ruscai, orasul Hunedoara este amintit pentru prima data ca localitate in documente din a doua jumatate a secolului al XIII-lea.

Istoria Hunedoarei este, insa, mai veche. Fragmentele ceramice de pe Dealul Sam-petru indica asezari care s-au succedat cu incepere din epoca bronzului.

Principalul obiectiv turistic al orasului este Castelul Huniazilor care, prin frumusetea sa arhitecturala, se numara printre cele mai insemnate monumente de arta feudala din Romania si din sud-estul Europei.

Aceasta constructie impozanta, cu turnuri si turnulete, a fost ridicata in secolul al XIV-lea pe un colt de stanca, pe locul unui vechi castru roman. La inceput, castelul indeplinea o functie strict militara, dupa care a devenit resedinta nobiliara. Trecutul castelului se leaga mai ales de familia Corvin, care l-a stapanit vreme indelungata.

Iancu de Hunedoara l-a renovat si modificat, amenajand Sala cavalerilor si Sala Dietei. In secolele urmatoare a fost extins si ornamentat, astfel ca stilul gotic initial se imbina cu elemente caracteristice Renasterii si stilului baroc.

Dintre vechile constructii se remarca: Capela Bastionul Alb, Aripa Matei, Sala Tezaurului. In curtea interioara a castelului se afla o fantana adanca de 30 de metri, sapata in stanca.

Santul de aparare ce inconjoara castelul este, si astazi, plin cu apa. Peste el se lasa un podet ingust din lemn, care duce pana la poarta masiva.

Dincolo de aceasta, pasesti intr-o alta lume. Astazi, castelul este amenajat ca muzeu. In salile muzeului sunt expuse piese de ceramica din epoca bronzului, ceramica dacica si romana, documente si arme care dateaza din secolul al XV-lea.

Fragmente de sculptura din secolul al XV-lea fac posibila cunoasterea arhitecturii originale a castelului.

La Hunedoara mai poti vizita Biserica Sfantul Nicolae, inaltata in anul 1458 – un monument de arhitectura in forma de cruce greaca. Pictura interioara este originala si dateaza din 1654, iar icoanele – din secolul al XV-lea.

Citeste continuarea pe pagina urmatoare: 1 2

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Loading...
Recomandari
Libertatea
Retete
Baby
Doctorul Zilei
Sfatul parintilor
Mai multe din Vacanta