Expeditie pe Acoperisul Lumii

Greu accesibil si cu atat mai misterios, Tibetul este o destinatie pentru minte si suflet, dar si o provocare la rezistenta fizica, pentru ca regatul budist este pamantul cel mai aproape de cer.

Exploratoarea Uca Marinescu a ajuns pentru a doua oara in Tibet, dupa o perioada de sapte ani. La intoarcere, i-am facut o scurta vizita…

IN CENTRUL CAPITALEI TIBETANE
Aerul e intepator. Parfumul dulce al frunzelor de ienupar arse se amesteca cu mirosul greu al lumanarilor din seu de iac. In vechiul Barkhor, din Lhasa, capitala Tibetului, credinciosii se inghesuie cu ofrande, intonand cantece religioase.

Unii se tarasc pe genunchi si coate. Drumul lor e flancat de tarabele negustorilor care vand steaguri de rugaciune, matanii si alte podoabe.

Barkhor este principalul cartier comercial din Lhasa, dar si centrul spiritual al Tibetului. Strada care poarta acest nume inconjoara Jokhang, cel mai sacru si mai vechi templu al acestui popor.

De sute de ani, nomazi cu infatisare aspra si calugari budisti din toate colturile Tibetului vin aici in pelerinaj. De aceea, Barkhor e locul unde poti vedea impresionanta parada a celui mai credincios popor din lume.

Jokhang semnifica patrunderea religiei budiste in regiune. Edificiul a fost construit in jurul anului 650 d.Cr., din dorinta primului rege tibetan, Songtsen Gampo, si a celor doua sotii ale sale (o printesa din Nepal si una din China). Aceasta familie regala a introdus budismul in Tibet.

Jokhang gazduieste statuia Jowo Sakyamuni, o reprezentare a lui Budha la 12 ani, adusa din India, la fel de veche ca si templul, si despre care multi credinciosi sunt convinsi ca s-a creat singura, fara ajutorul vreunui sculptor.

PALATUL POTALA, SIMBOLUL REGATULUI BUDIST
Pentru turistii obisnuiti, Jokhang este al doilea punct de atractie ca importanta, dupa uriasul complex Potala, fosta resedinta de iarna a regilor Dalai Lama. Situat aproape de Jokhang, palatul este cea mai cunoscuta constructie din Tibet.

In ultimii ani, faima sa a crescut uimitor, fiind din ce in ce mai vizitat. "E o imbulzeala foarte mare aici", povesteste Uca Marinescu. O jumatate de zi de-abia iti ajunge ca sa-ti faci o idee despre tezaurul cultural aflat in acest labirint cu peste 1.000 de incaperi.

Citeste continuarea pe pagina urmatoare: 1 2 3

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Loading...
Recomandari
Libertatea
Retete
Baby
Doctorul Zilei
Sfatul parintilor
Mai multe din Vacanta