În viitorul foarte apropiat, vom avea medici mai bine pregătiți. România este a doua țară din Europa în care medicii vor putea efectua simulări cu robotul DaVinci, cel mai performant echipament din lume în chirurgia minim invazivă

robotul DaVinci

În viitorul foarte apropiat, vom avea medici mai bine pregătiți. România este a doua țară din Europa în care specialiștii în medicină vor putea efectua simulări cu robotul da Vinci, cel mai performant echipament din lume în chirurgia minim invazivă.

Robotul DaVinci este cel mai performant echipament din lume în chirurgia minim invazivă. Acest sistem este folosit cu succes în peste cinci milioane de intervenții minim invazive în întreaga lume, pentru o gamă largă de afecțiuni: afecțiuni coronariene, renale, cancer de colon, de prostată, de vezică urinară, cancere ginecologice, endometrioză.

Unități medicale din România în care se efectuează intervenții cu robotul DaVinci

La ora actuală, se efectuează intervenții chirurgicale asistate de robotul DaVinci în multe centre medicale din țara noastră, mai precis la Spitalul Militar Central (București), la Ponderas Academic Hospital (București) și Spitalul Monza (București), la Spitalul Sf. Constantin (Brașov), la Spitalul Pelican (Oradea) și la Spitalul Clinic Județean de Urgență Pius Brînzeu (Timișoara) și Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii Louis Turcanu (Timișoara).

În București, s-a deschis un centru de pregătire și specializare a noilor generații de profesioniști din domeniul medical

Începând de luna aceasta, însă, specialiștii în medicină – studenți, rezidenți, medici – au la dispoziție un centru de pregătire, în cadrul căruia aceștia își pot dobândi și perfecționa deprinderile de a opera cu robotul DaVinci cu ajutorul unui simulator, și nu direct pe pacient ca până acum.

Centrul ISLE București (Innovation, Simulation, Learning Ecosystem) are o suprafață de 125 metri pătrați și este dotat cu tehnologii cu ajutorul cărora medicii se pot pregăti pentru intervenții de chirurgie robotică minim invazive, intervenții pentru diagnosticarea și examinarea afecțiunilor gastro-intestinale și pot urma programe aprofundate de monitorizare a circulației sanguine și simulări pentru monitorizarea durerii.

În plus, aceștia pot observa de la distanță cazuri complexe realizate de chirurgi din întreaga lume și pot interacționa cu aceștia prin intermediul unor platforme de e-learning puse la dispoziție în cadrul centrului. Cursurile de pregătire și specializare a medicilor în cadrul Centrului ISLE București
sunt susținute de echipe de experți în tehnologia robotică din țară și din străinătate. Medicii se pot pregăti pentru utilizarea tehnologiilor performante în domeniul medical precum: intervenții chirurgicale minim invazive robotice și laparoscopice, diagnostic și tratament în domeniul gastroenterologiei, diagnostic și monitorizarea pacientului din terapia intensivă.

Centrul ISLE București este cel de-al doilea pe care Grupul SofMedica îl deschide în Europa, după cel inaugurat anul trecut în Atena. Investiția în cele două centre din Europa depășește 3 milioane de euro.

Chirurgia robotică, cea mai avansată formă de chirurgie minim invazivă

Prin intermediul chirurgiei robotice, medicii chirurgi sunt asistați de un echipament robotic în timpul procedurilor chirurgicale. Sistemul chirurgical DaVinci este singura tehnologie care conferă chirurgului precizia, dexteritatea și controlul folosind instrumente miniaturizate care sunt introduse prin incizii mici de 1-2 cm. Astfel, recuperarea este mult mai rapidă față de metodele tradiționale.

În cazul chirurgiei robotice, aceste instrumente miniaturizate sunt montate pe 3 brațe robotice separate, care permit chirurgului o varietate de mișcări și precizie crescută. Pe un al patrulea braț este montată o cameră 3D care permite mărirea imaginii și ghidează chirurgul pe durata procedurii.

Brațele robotului au un grad ridicat de dexteritate, permițând chirurgilor să opereze în spații foarte înguste din corp, care altfel ar fi accesibile numai prin intervenții chirurgicale clasice, cu incizie mare.

Citeste si

Prof. univ. dr. Elvira Brătilă, medic primar obstetrică-ginecologie, despre chirurgia robotică de ultima generație pentru tratarea cancerului de col uterin

5 întrebări despre operaţiile cu robotul da Vinci Xi

 

 

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Recomandari
Publicitate
Libertatea
Retete
Baby
VIVA!
ELLE
Diva Hair
Huff
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Mai multe din Stiri