(P) 5 întrebări despre operaţiile cu robotul da Vinci Xi

Chirurgia robotică este deja standardul de aur în medicina de astăzi, în cazul anumitor proceduri. Cu cel mai recent tip de robot disponibil la Spitalul Monza din Bucureștida Vinci Xi – se pot face investigații complexe și se rezolvă cazuri dificile de ginecologie, bariatrie sau urologie.

Dar ce înseamnă chirugia robotică și cum funcționează? Ce este acest robot despre care tot vorbim? În ce constau exact operațiile cu ajutorul da Vinci Xi și care este rolul medicului? Răspundem în continuare la unele dintre cele mai frecvente întrebări despre intervențiile de chirurgie robotică.

            Ce este chirurgia robotică? Robotul mă operează singur?

Chirurgia robotică este un tip de chirurgie minim-invazivă video-asistată, în care medicul chirurg ia loc la o consolă în apropierea pacientului, de unde gestionează și coordonează mișcările robotului. Robotul este, de fapt, un instrument avansat, ultra-modern, de care medicul se folosește pentru a vedea mai bine și pentru a interveni cu o mai mare precizie și finețe: „Robotul este un instrument care trebuie coordonat. Gesturile lui sunt, de fapt, gesturile mele. Într-un fel, robotul sunt eu', explică Dr. Cristian Surcel, Medic primar urologie și Doctor în Ştiinţe medicale, șef Urology Center în cadrul Spitalului Monza.

Așadar, robotul nu operează singur și nici nu poate fi programat să facă o intervenție. Întotdeauna în spatele robotului este un chirurg extrem de bine pregătit, cu o experiență chirurgicală solidă și cu o echipă întreagă care știe să se folosească de sistemul robotic pentru cele mai bune rezultate.

            Care e diferența dintre chirurgia robotică și cea laparoscopică?

Chirurgia robotică depășește anumite limitări ale chirurgiei laparoscopice. Ambele sunt metode minim-invazive, însă chirurgia robotică este un pas important înainte.

Pentru pacient, ea înseamnă: o cantitate redusă de sânge pierdută intra-operator, timp mai scurt de recuperare, risc redus de complicații post-operatorii, durere post-operatorie mult diminuată și reluarea rapidă a activităților obișnuite. „Chirurgia robotică a venit ca o alternativă la chirurgia laparoscopică convențională, menită să depășească anumite limitări legate de percepția profunzimii sau disecția minuțioasă impusă mai ales de cazurile oncologice sau de afecțiuni severe ca endometrioza', povestește Prof. dr. Elvira Brătilă, Medic primar obstetrica-ginecologie, primul chirurg ginecolog care a introdus în România chirurgia robotică da Vinci de sferă urogenitală.

Pentru medic, chirurgia robotică înseamnă: confort sporit, posibilitatea de a interveni în spații înguste, posibilitatea de a efectua mișcări de 540 de grade (inaccesibile mâinii umane), vizibilitate sporită, scurtarea timpului operator – ceea ce se traduce printr-o calitate sporită a actului medical.

Ce fel de intervenții se pot face cu ajutorul robotului da Vinci Xi?

Chirurgia robotică își dovedește avantajele în mod special în cazurile dificile (comorbidități asociate, de exemplu), din specialități precum: urologie, ginecologie și bariatrie. „Robotul se dovedește extrem de bun în cazurile bariatrice, care sunt prin definiție cazuri complicate. Chirurgia robotică te ajută să rezolvi mai simplu aceste cazuri delicate, în care pacientul are nevoie de intervenții cu timpi operatori reduși, pe cât posibil', adaugă Dr. Rubin Munteanu, Medic primar chirurgie generală, specialist în chirurgie laparoscopică, supraspecializat în chirurgie bariatrică, de tip gastric sleeve și gastric banding.

Afecțiuni oncologice cum ar fi cancerul renal, suprarenal, cancerul de vezică urinară, cancerul de prostată, cancerul de col uterin etc. sau boli grave ca endometrioza pot fi operate cu ajutorul robotului da Vinci Xi, în funcție de indicația medicului specialist.

De ce e chirurgia robotică viitorul în medicină?

Chirurgia robotică este chiar prezentul. Pe scurt, chirurgia robotică este un tip de chirurgie sigură, precisă, de acuratețe, care ajută chirurgul să izoleze structurile care trebuie scizate de structurile cu funcții vitale în organism și care trebuie prezervate. Robotul maximizează potențialul chirurgului, punându-i la dispoziție un instrument chirurgical de ultimă generație.

Care e experiența pentru pacienții operați cu robotul da Vinci Xi?

Recuperarea este mai rapidă, tranzitul intestinal își revine mai repede, pacientul se mobilizează într-un timp mai scurt, chiar și la 24 de ore de la intervenție, iar durerile post-operatorii sunt mult diminuate.

***

Tehnologia avansează extrem de rapid în medicină și ea trebuie folosită în avantajul pacientului. Robotul da Vinci Xi îți adaugă patru ochi și patru mâini de care trebuie să știi cum să te folosești; operațiile cu ajutorul acestuia sunt o experiență prietenoasă, care aduce beneficii nenumărate atât pentru medic, cât și pentru pacient. Operațiile complicate sunt tratate cu o mai mare ușurință', explică Elvira Brătilă, Medic primar obstetrică-ginecologie la Spitalul Monza, primul chirurg ginecolog care a introdus în România chirurgia robotică da Vinci de sferă urogenitală.

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Urmărește-ne pe Google News
Recomandari
Publicitate
ELLE
Libertatea
Unica.ro
VIVA!
substantial.ro
Retete
Baby
CSID
Kudika
Descopera.ro
Doctorul Zilei
Diva Hair
Sfatul medicului
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Trending news
Mai multe din Advertorial