In tara Apelor – Delta Dunarii

Daca vrei o vacanta linistita si relaxanta, mergi in Delta Dunarii – imparatia baltilor, a stufului, pestilor si pasarilor salbatice. Racoarea lunii septembrie alunga tantarii si atrage pestii la undita…

Barca pluteste pe canale cu apa limpede, umbrite de vegetatie. Ici colo, cate un plaur plutitor – un amestec de radacini, stuf, ierburi si sol. Printre plopi si anini se impletesc liane. Linistea e sparta din cand in cand de zgomotul de aripi al cardurilor de pelicani, cormorani si starci sau de tipatul ratelor si gastelor salbatice. La trecerea barcii, lebedele isi desfac aripile si bat cateva clipe apa cu labele inainte de a-si lua zborul, ca niste avioane care decoleaza. De-a lungul canalelor principale se afla case si gospodarii; in fata, sta “parcata” cate o barca motorizata sau cu vasle – dupa posibilitatile ocupantului.

Concediul petrecut in Delta iti lasa amintiri de nesters: partide de pescuit memorabile, seri petrecute la un foc de vreascuri si gustul inconfundabil al ciorbei pescaresti. Un paradis terestru Delta Dunarii este un tinut inedit, unic in lume pentru cele peste 1.200 specii de copaci si plante, peste 300 de specii de pasari (intre care colonii unice de pelicani, dar si berze, egrete, califari albi si rosii, flamingo – ocrotite de lege), in jur de 100 specii de pesti (de la heringul de Dunare, pana la sturioni, de la care se obtine pretiosul caviar).

Locurile detin un impresionant palmares de superlative: cea mai intinsa suprafata stuficola de pe glob, cea mai bogata fauna ornitologica din lume, cel mai tanar pamant din Europa, cu cele mai intinse dune de nisip din Romania si cea mai scurta iarna (doar 20 de zile, cu temperaturi de 0 grade C). Delta Dunarii este si cea mai mare rezervatie de tinuturi umede din Europa. In 1990, UNESCO a inclus Delta Dunarii intre rezervatiile Biosferei. Pentru caracteristicile sale, cat si pentru diversitatea si originalitatea florei si faunei, in perimetrul rezervatiei au fost constituite 16 rezervatii naturale, strict protejate, care insumeaza 9% din teritoriu.

Delta este un mozaic de peisaje unice, aflate in permanenta metamorfoza. Perpetua modificare a formei si dimensiunilor Deltei constituie un subiect de uimire pentru turisti. Secole de-a randul, datorita malului adus de fluviu, ea s-a extins intr-o retea de canale, lacuri, insule acoperite cu paduri, dune de nisip sau pasuni. Delta a evoluat in stransa legatura cu cele trei brate ale Dunarii.

 • Chilia, bratul cel mai nordic, care are multe ramificatii si ostroave, este cel mai tanar si cel mai lung (120 km). Transporta cea mai mare parte de apa si aluviuni. Pe acest brat se practica navigatia fluviala.
 • Sulina, bratul din mijloc, a fost preferata (in urma studiilor facute de Comisia Europeana a Dunarii, in1856) pentru navigatia maritima, fapt care a dus la corectarea unor meandre si la adancirea albiei.
 • Sfantu Gheorghe, bratul cel mai sudic si mai vechi, a suferit si el modificari in ultimii ani. Inainte de varsare, din el se desprinde un alt brat, care, la randul lui, se bifurca in Garla de Mijloc si Garla Turceasca. Pe malul stang al celei din urma, a existat candva Farul turcesc – o constructie din lemn datand din 1862, care a ars in 1978.

La capat de lume
De sute de ani, o comunitate mica traieste in mijlocul acestui tinut salbatic si minunat, castigandu-si existenta din pescuit, cresterea animalelor si culesul stufului. Satele (unde singurele cai de acces sunt canalele care le strabat) par neatinse de trecerea timpului si a vizitatorilor.
Oamenii s-au integrat discret in viata deltei, permitand supravietuirea uimitoarelor ecosisteme. Intinderile mari de ape explica numarul mic al locuitorilor (in jur de 22.000), impartit in 15 sate.
Tulcea este poarta de intrare in Delta. Construit pe locul asezarii geto-dacice Aegyssus, Tulcea este un oras cu activitate navala, piscicola si turistica. Aici se afla un interesant muzeu de istorie si un altul de stiinte naturale.
Sulina este situat la gura bratului cu acelasi nume. Este cel mai estic oras al tarii, port maritim si fluvial, situat la cea mai mica altitudine (3,5 m).

 

Porneste in aventura
Din Tulcea, poti porni cu barca in explorarea acestui refugiu natural. Sulina si Sfantu Gheorghe sunt cele mai accesibile turistilor. Bratul Chilia are locuri foarte bune pentru pescuit, dar e mai putin vizitat (pe langa permisul de pescuit, iti trebuie permise speciale pentru locurile de campare). Pe Bratul Sulina Din Tulcea pleaca curse regulate de pasageri, cu opriri in satele Partizani, Maliuc si Crisan.
La Maliuc si Crisan exista pensiuni cu cazare si masa. Intre cele doua sate, canalul principal are o ramificatie spre bratul vechi al Dunarii, unde se afla satul Mila 23 (cu pensiune). Intre Crisan si Sulina se mai afla o ramificatie a Dunarii, catre inima Deltei, pe care se afla grindul si satul Caraorman, inconjurat de lacuri, canale, mlastini si ostroave – habitate traditionale pentru pasari, animale si pesti.
Poti vedea Padurea Caraorman, cu cel mai mare si mai batran stejar din Delta, poti face plaja pe nisipul fin al malului din Caraorman sau poti vizita cele doua cherhanale. Grindul este un loc bun de plecare spre alte destinatii din Delta sau de pe tarmul Marii Negre.
Pe Bratul Sfantu Gheorghe – Cu opriri in Mahmudia (unde se afla un hotel), satul Murighiol, Dunavatul de Sus si Dunavatul de Jos. In dreptul localitatii Murighiol, se afla zona Uzlina si Pensiunea Cormoran.

 

Informatii utile

 • Cursele regulate pe Dunare costa in jur de 100.000-150.000 lei, in functie de destinatie, si se fac cu “Sageata” (cursa rapida – o ora pana la Sulina) sau cu “Pasagerul” (in jur de trei ore pana la Sulina si patru ore pana la Sfantu Gheorghe).
 • In Delta se pescuieste, practic, oriunde, mai putin in locurile declarate rezervatii. Pentru detalii si actualizarea permisului de pescuit in Delta, trebuie sa te adresezi Asociatiei Generale a Vanatorilor si Pescarilor Sportivi, din Tulcea.
 • Nu omite din bagaj: cizme de cauciuc, palarie si manta impermeabile, haine calduroase, patura, solutie contra tantarilor (Autan), lanterna, aparat foto, briceag, trusa medicala, tacamuri usoare, usturoi, piper, otet – daca vrei sa-ti gatesti pestele proaspat prins. Apa minerala gasesti la magazinele din sate.
 • Nu incerca sa petreci noaptea sub cerul liber in perioada mai-iunie, cand tantarii sunt in plina activitate.
 • Nu bea apa din Dunare; in cazuri extreme, decanteaza si fierbe apa.
 • Nu explora zone necunoscute fara un localnic sau un ghid. Centre de informare si documentare se afla in localitatile Crisan si Uzlina.
 • Excursia in Delta se mai poate face si pe asa-numitele pontoane – un fel de pensiuni plutitoare, care se deplaseaza incet si ofera conditii foarte bune (de lux, chiar) de cazare si masa.
 • Bucataria (indiferent de tipul de cazare) se bazeaza pe peste, preparat dupa retete specifice zonei.

Mihaela Doina Radulescu Foto: Adrian Caraboi

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro

Citeste continuarea pe pagina urmatoare: 1 2 3

Recomandari
Publicitate
ELLE
Libertatea
Unica.ro
VIVA!
substantial.ro
Retete
Baby
CSID
Kudika
Descopera.ro
Doctorul Zilei
Diva Hair
Sfatul medicului
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Trending news
Mai multe din Vacanta