În Japonia se așteaptă un cutremur devastator, de 9 grade pe scara Richter

se asteapta un cutremur devastator

O analiză a solului de pe coasta de nord-est a Japoniei le dă experților fiori reci pe șira spinării. Potrivit rezultatelor acesteia, Japonia trebuie să aibă în atenție un cutremur iminent. Se așteaptă un cutremur devastator, de 9 grade pe scara Richter.

Un cutremur devastator, cu o magnitudine de 9 grade pe scara Richter, care ar putea provoca un tsunami de până la 100 de metri înălțime pe coasta de est a Japoniei, este „iminent'. Acesta este avertismentul experților guvernamentali din „Șara soarelui răsare'.

Pentru a-și face predicțiile, grupul de cercetători a analizat probele de sol din coasta de nord-est a Japoniei, care datează de 6.000 de ani. Ei au descoperit că un tsunami major a lovit regiunea la fiecare 300 până la 400 de ani, ultimul avand loc în secolul al XVII-lea. Ceea ce înseamnă că un altul va avea loc înainte de sfârșitul secolului. Și totuși, oamenii de știință au subliniat că este imposibil de spus exact când anume se va întâmpla acest lucru.

Dezastrul provocat de un cutremur de pământ atât de puternic ar fi cel puțin la fel de sever ca cel din 2011, care a ucis mai mult de 15.000 de oameni și a provocat catastrofa de la centrala Fukushima.

Insula nordică Hokkaido va fi cel mai greu lovită împreună cu partea de nord a Honshu, inclusiv uzina Fukushima, care va fi grav afectată pentru a doua oară. Seismologul Kenji Satake, care a condus studiul, a declarat că barierele fizice nu vor fi inutile împotriva unui val atât de mare dar că cea mai bună apărare ar fi fuga. Cercetătorii au estimat că guvernul va avea aproximativ jumătate de oră între cutremur și valul care va lovi țărmul pentru a plasa oamenii în siguranță.

Când un astfel de cutremur se va produce, ei au prezis că orașul Erimo de pe insula Hokkaido și orașul Miyako, din prefectura Iwate, vor fi cele mai afectate de valul a cărui înățime va ajunge la 100 de metri. Valul va ajunge apoi la sud de prefectura Chiba, lângă Tokyo, deși nu va avea impact asupra orașului în sine. Se anticipează însă că centrala nucleară de la Fukushima se va confrunta cu scufundarea după ce va fi lovită de un val de până la 65 de metri înălțime.

Guvernul japonez a înființat un grup de lucru care să investigheze rezultatele studiului și va publica recomandări (până în luna martie a anului viitor) pentru a face față unui astfel de dezastru.

foto: 123rf

Citeste și:

În apele Veneției a apărut o caracatiță…

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Recomandari
Publicitate
Libertatea
Retete
Baby
ELLE
VIVA!
Shtiu.ro
Diva Hair
Huff
Sfatul parintilor
TV Mania
Mai multe din Stiri