O tânără antreprenoare cucerește lumea afacerilor cu gustul plăcintelor tradiționale moldovenești

nicoleta hritcu

Nicoleta Hriţcu vine din Basarabia pentru a spune o poveste despre lumea savuroasă a deserturilor. O poveste despre gusturi şi suflet, descifrată cu cerul gurii şi plimbată cale de sute de kilometri ca să devină clipa de bucurie rafinată a ieşenilor.

Bucatăreasă pasionată, admiratoare a miresmelor de dulciuri curat-moldovenești memorate din copilărie, cu care a crescut și pe care le iubește atât de mult, Nicoleta a clădit, la cei 34 de ani ai săi, o afacere de la zero și a urcat-o către anvergura impresionantă de azi.

A pornit-o de una singură, cu un curaj nebunesc, cu bani din finanţarea guvernamentală pentru tineri, cu pasiunea pe care a transformat-o într-o nouă profesie şi cu ambiţia de a schimba acidifianţii, agenţii de afânare şi coloranţii cu deserturi proaspete şi naturale, foarte apreciate în Basarabia, şi să păstreze reţetele tradiţionale moldoveneşti.

Aşa s-a născut, în 2013, „Cuptorul Moldovencei', un loc mustind de arome fabuloase şi de înghiţitul în sec al gurmandului, urcat repede la rang de celebritate în oraşul de pe dealul Copoului şi devenit, în doi ani, un lanţ de cofetării cu laborator propriu şi cu câteva zeci de angajaţi care abia-abia fac faţă comenzilor.

A lucrat ca voluntar la brutărie

Drumul său poate să pară doar o poveste frumoasă, istoria unei femei obişnuite şi a vieţii ei neştiute. De fapt, este mult mai mult decât atât, dar taina e simplă: folosește doar produse naturale şi fără conservanţi, ceea ce garantează întâi de toate prospețimea şi gustul inimitabil, iar calitatea este cel mai important principiu urmat: „Misiunea afacerii noastre a fost de la bun început: «Din dragoste pentru tradiţii şi oameni, prăjiturile şi plăcintele noastre sunt gustase şi sănătoase!».

Mi-am promis că niciodată nu voi comercializa nimic din ce n-aş da copiilor mei. La început, furnizorii îmi spuneau că aşa zic toţi prima dată, dar cum începe să meargă treaba, trec pe margarină şi premixuri. Însă uite că, după trei ani, au înţeles şi ei că la noi a altceva. Şi ieşenii care ne trec pragul înţeleg că e altceva şi revin.

Bucuria, entuziasmul şi pasiunea îmi vin de undeva din copilărie, iar puterea şi perseverenţa, din şuturile pe care le-am primit pe parcurs. Pentru că este foarte important cum reacţionezi la ce ţi se întâmplă. De aici vine succesul sau opusul lui. Lucruri bune şi rele ni se înâmplă tuturor, dar modul cum reacţionăm la ele, cum profităm de oportunităţi, cum luptăm pentru visurile noastre, asta ne deosebeşte unii de ceilalţi, ne face unici'.

Nicoleta s-a născut la Soroca, în Republica Moldova, locuieşte acum în Iaşi, are un soţ deosebit şi doi copii minunaţi, iar pentru a pune bazele acestui proiect, a urmat cursuri de antreprenoriat şi de gastronomie; meseria a deprins-o trudnic, pornind de jos, lucrând ca voluntar la o brutărie de peste Prut, unde a descoperit secretele preparării delicioaselor deserturi basarabene.

Basarabia are simţul eternităţii, îi place să spună; povesteşte molcom, cuminte, despre toate cele şi are un simţ delicat al simplităţii cultivat la ea acasă, „alături de o mamă iubitoare şi înţeleaptă şi de un tată cu o personalitate complexă, care vorbeşte în citate şi proverbe'.

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro

Citeste continuarea pe pagina urmatoare: 1 2 3

Recomandari
Libertatea
Retete
Baby
Doctorul Zilei
Sfatul parintilor
Mai multe din Cariera