Designer fără frontiere

rozalia bot foghis si alin foghis

rozalia bot foghis si alin foghis

Farmec, senzualitate şi o tuşă de excentric, adăugate valorilor autentice ale feminităţii,acestea ar fi, în trei vorbe, atributele colecţiilor creatoarei de modă Rozalia Bot Foghiş.

Pedagog de formaţie, mamă dedicată şi soţie iubitoare, Rozalia Bot a devenit designer de modă urmându-şi visul şi chemarea şi a cuceri lumea cu creaţii unicat ce readuc o tehnică tradiţională românească în ţinute actuale: broderia florală realizată manual în fir de mătase naturală. Tânără la cei 35 de ani ai ei şi de o fragilitate delicată, nu ştiam despre ea decât că este designerul brandului ROSA şi că a uimit lumea modei devenind, într-un singur an de la apariţia sa pe catwalkuri, creatoarea cu cea mai puternică ascensiune naţională.

Surpriza a venit după ce am intrat în „lumea de culoare a Rozaliei, încântat întâi de stilul ţinutelor cu care a participat la „Mecca catwalk-ului, la New York Fashion Week, apoi captivat de personalitatea creatoarei, descoperită pas cu pas ca o artisticărie sofisticată menită uimirii, iar în final fermecat de povestea împlinirii unui ideal, pe care o spune modest şi cuminte:

„Am avut o copilărie ca decupată din basme, în Ţara Crişurilor, cu bunica cea care croia singură cămăşile bunicului şi cu mama, pictoriţă de un talent uimitor. De acolo cred că începe iubirea mea pentru poezia liniilor, pentru culoare, care mi-a trasat linia vieţii până să  ajung la piese vestimentare, la colecţii de podium şi mai cu seamă la rochiile cu broderie manuală, nota reprezentativă a creaţiilor mele, atât de dragi mie şi pe care vreau să le adore şi să le poarte toate femeile.

Chiar şi considerată printre cei mai buni creatori de modă actuali după succesul spectaculos şi aplauzele de care s-a bucurat la prestigioasa prezentare a colecţiilor toamnă-iarnă 2015, la New York Fashion Week, Rozalia Bot nu pare să dea mare importanţă acestui lucru.

Despre ea şi despre drumul prin „nebunia colorată a podiumurilor de modă, vorbeşte cu modestie, ca şi cum ar vorbi despre alţi oameni: „Despre mine ce să vă spun? Nu sunt aşa multe de povestit. Eu simt că pentru mine  vorbesc ţinutele mele. Toate piesele desenate, gândite, croite cu migală şi apoi lucrate de mână, cusute şi brodate cu acul şi cu infinit talent, fiecare pe rând, de mâinile mamei mele. Cele din colecţiile Lunatico, din Sin City, din recenta Hibernus Queen, cu care am mers la New York şi încă multe altele,  sunt cele care vorbesc despre mine.

Am urmat Pedagogia, dar în paralel cu  liceul făceam şi desen, la Școala Populară de Artă, apoi am făcut Psihologia şi am lucrat 13 ani în învăţământ. Între timp, mi-am cunoscut soţul, care era director la şcoala din sat, ne-am căsătorit şi am avut la scurtă vreme doi copii, sarcini cu probleme, cu naşteri premature şi copiii sub greutate, primul chiar în timp ce urmam cursurile celei de-a doua facultăţi, Designul vestimentar, la Universitatea Oradea.

creatie rozalia bot

Toate femeile din familie contribuie la succesul rochiilor…

Între timp pornisem o mică afacere cu creaţiile mele, pe care le lucram singură, apoi am convins-o pe mama să-şi valorifice talentul fantastic cu care broda, am închiriat nişte maşini de cusut second hand şi un spaţiu mic într-o fostă bucătărie a unui restaurant, am trecut peste multe încercări financiare, pe care, sincer, nu realizez nici acum cum le-am rezolvat, dar a venit şi clipa în care am terminat prima mea colecţie.

Surpriza mea a fost totală: am început să fiu invitată la evenimente de modă: la un show la Londra, apoi la Feeric Fashion Days de la Sibiu, la Soirées de la Mode, la Gala Trierenberg din Linz, sau la Atipic Beauty şi am fost invitată la Project Flight of Fancy Art din Londra, la Săptămâna Modei de la Milano şi la cea din New York, la care am ales să particip, iar foarte multe persoane publice au venit să comande ţinute unicat de la mine. Dar pentru fiecare detaliu în parte a fost nevoie de multă muncă. Fiecare colecţie a fost realizată într-un fel unic, cu diferite tehnici – de la broderia pe gherghef la croşetă şi lasetă.

Broderia manuală este detaliul unicat al ţinutelor mele

Pentru fiecare am încercat într-un fel să reinventez elemente florale de broderie, să rescriu un joc al culorilor, al ţesăturilor, al tehnicii şi al formelor, care pot transforma orice siluetă într-una spectaculoasă. Alegerea materialelor este iarăşi o încercare fiindcă eu creez ţinuta gândind o anume ţesătură pe care apoi o caut până o aflu: materiale naturale, fluide, uşoare, din voal ori mătase naturală, dar şi stofe bogate, dense catifele sau dantele.

creatie rozalia bot foghis

Colecţiile ei, căutate şi cunoscute de ceva vreme, au fost aplaudate pe podiumurile din ţară şi de peste hotare, a creat pentru nume celebre din showbiz şi a fost premiată ori de câte ori a ieşit să arate colecţiile ei în faţa celor care preţuiesc frumosul, iar creatoarea lor a devenit rapid un nume ştiut printre iubitoarele modei.

Drum greu, migălos şi chinuitor, dar la care Rozalia nu a renunţat nici o clipă pentru a deveni ceea ce visa: un nume în lumea creatorilor de modă. Acum, întoarsă fericită şi cu lauri de la New York Fashion Week, ştie că nu se va opri aici: vor urma prezentări noi, poate un magazin şi lucrul la o colecţie specială cu elemente de lux rafinat şi de modernism. Planuri multe, proiecte de anvergură, idei care luminează viitorul unei frumoase afaceri de familie.

Autor: Adrian Cîlțan

Foto: Lucian Bora, arhiva personală a Rozaliei Bot

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Recomandari
Publicitate
ziareonline.ro
Libertatea
CSID
Descopera.ro
Life.ro
Retete
Baby
VIVA!
ELLE
Diva Hair
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Mai multe din Cariera