Gratuitatea pentru studenți la biletele de tren, promisiune fără fond. Fără norme, nu se poate aplica

Gratuitatea pentru studenți la biletele de tren, promisiune fără fond. Fără norme, nu se poate aplica

Aproape o jumătate de milion de studenţi, masteranzi şi doctoranzi ar putea circula gratuit cu trenul, începând cu data de 1 februarie, aceasta este promisiunea noilor guvernanți. Până în acest moment, aceștia beneficiază de bilete de tren cu reducere de 50% doar cei care au până în 26 de ani, iar numărul călătoriilor cu reducere este limitat la 24 într-un an.

Cu toate acestea, promisiunea s-a făcut, însă guvernanții nu s-au gândit și la resursele din care vor plăti aceste gratuități. Astfel, CFR Călători va încasa mai puțin bani din bilete și va trebui să stea la mila statului pentru a-şi acoperi gaura din buget, conform digi24.com.

În primele 11 luni ale anului trecut, 15% din biletele CFR Calatori au fost vândute către elevi şi studenţi, care plătesc doar jumătate din costul unui bilet.

Anul trecut, la casele de bilete s-au lăsat peste 58 de milioane de lei și mai bine de jumătate din această sumă a venit de la sutele de mii de studenţi care s-au urcat în vagoanele CFR.

Biletele gratuite pentru studenți de la 1 februarie, promisiune fără fond

De la 1 februarie, însă, peste 468.000 de români care urmează cursuri de licenţă, masterat sau doctorat la zi nu vor mai plăti niciun leu pentru a călători cu trenul. Gratuitatea va fi valabilă inclusiv în timpul vacanţelor, iar numărul călătoriilor gratuite va fi nelimitat. Cu toate acestea, reprezentanţii studenţilor spun că momentan nimic nu este bătut în cuie.

„Practic, în ordonanţa de urgenţă prin care s-a introdus această gratuitate nu există niciun termen. Teoretic chiar de acum gratuitatea ar trebui să fie valabilă pentru studenţi. Neavând norme de aplicare ea nu este valabila. 1 februarie a fost avansat doar aşa din pix. Noi sperăm ca la 1 februarie să fie gata aceste norme de aplicare şi studenţii să beneficieze de acest drept câştigat', a declarat Dan Vlad Cherecheş, preşedinte al ANOSR, pentru sursa citată.

Chiar dăcă gratuitea pentru studenți în privința transportului cu trenul va însemna o gaură imensă în bugetul CFR Călători, se pare că premierul nu își face griji.

„De asemenea, un plus pe venituri de 1,4 mld prin eliminarea plafonului CAS pentru cei cu salarii de 5 ori mai mari, care ar acoperi creşterea pensiei minime de la 400 la 520 de lei de la 1 martie, transport gratuit CFR pentru toţi studenţii şi mai mult decât dublarea burselor, de la 83 la 201 lei', a spus Sorin Grindeanu, premierul României, pentru digi24.ro.

Bani în plus ar trebui să ajungă şi la operatorii privaţi, pentru că biletele vor fi gratuite pentru studenţi şi pentru trenurile acestora, conform Ministerului Educației.

Cine va beneficia de gratuitate pe tren

  • 343.525 studenţi
  • 97.384 masteranzi
  • 15.640 doctoranzi

TOTAL: 468.249 de beneficiari

Foto: 123rf.com

Mihaela Tudor

Citește și:

Vești bune pentru studenți! De la 1 februarie vor călători gratuit cu trenul

Ce îi cer elevii şi studenţii români noului ministru al Educaţiei

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Recomandari
Publicitate
ziareonline.ro
Libertatea
CSID
Descopera.ro
Life.ro
Retete
Baby
VIVA!
ELLE
Diva Hair
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Mai multe din Educatie