Gazele se scumpesc de astăzi. Cât vom plăti în plus pentru facturi, de acum încolo

Gazele se scumpesc de astăzi. Cât vom plăti în plus pentru facturi, de acum încolo

Românii primesc o veste proastă, la început de an. Gazele naturale consumate de către populație se vor scumpi cu 10%, de la 81,48 lei/MWh la 88,28 lei/MWh, chiar începând cu data de 10 ianuarie.

Acesta a fost anunțul făcut de Autoritatea Națională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE), într-un comunicat, după ce furnizorii au cerut prețuri mai mari.

Gazele se scumpesc începând cu 10 ianuarie

Astfel, după aceste scumpiri, facturile vor fi mai mari cu aproximativ 6%, conform libertatea.ro. Asta pentru că prețul gazelor reprezintă circa 50% din totalul facturii, iar restul sunt tarife de distribuție, transport și înmagazinare. Așadar o scumpire de 10% a gazelor ar duce la un impact de 5%. La aceste sume se adaugă TVA de 19%, care de asemenea va mări factura.

Vom plăti mai mult cu 4,8 lei la un consum mediu de 700 kWh pe lună, conform ANRE. Cu toate acestea, având în vedere că este iarnă, iar consumul mediu de 2-3 ori mai mare în fiecare lună, astfel că vom plăti 15 lei în plus în lunile de iarnă. Având în vedere faptul că ne aflăm în mijlocul perioadei reglementate, și anume între lunile ianuarie – aprilie, scumpirea este destul de ciudată.

Ce spun autoritățile despre această scumpurire a gazelor naturale

„Valoarea CUG (costurilor de achiziție cu gazele – n.r.) pentru perioada 1 aprilie 2017- 31 martie 2018, de 81,48 lei/MWh, a fost aprobată în ședința Comitetului de Reglementare al ANRE din data de 30 martie 2017. Ulterior, furnizorii au solicitat creșterea acestei valori datorată creșterii prețurilor cu achiziția gazelor naturale din producția internă, în conformitate cu prevederile art. 40 din Anexa la Ordinul preşedintelui Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei nr. 182/2015, privind aprobarea Metodologiei pentru stabilirea CUG.

Solicitările furnizorilor privind actualizarea CUG s-au situat între 0,8-1,1 bani/kWh (adică între 8 și 11 lei pe MWh – n.r.). Ca urmare a analizei efectuate de către ANRE, pe baza datelor transmise de către titularii de licenţă de furnizare care au în portofolii clienți casnici reglementați, Comitetul de Reglementare al ANRE a aprobat nivelul CUG de 88,28 lei/MWh. Modificarea valorii CUG generează o creștere a prețurilor reglementate, concomitent cu alte actualizări ale elementelor componente ale prețurilor începând cu data de 10 ianuarie 2018.

Impactul unitar în prețurile practicate de furnizorii clienților casnici reglementați, este de 0,68 bani/kWh, ceea ce reprezintă o creștere a valorii facturii lunare estimate la nivelul unui an de 4,8 lei pentru un consum mediu de 700 kWh/lună/loc de consum', a spus ANRE.

Inițial, autoritățile au estimat o iarnă mai grea decât cea de anul trecut și de asemenea, Transgaz a avertizat că stocurile sunt cele mai mici din ultimii ani.

Dumitru Chiriță, fost parlamentar PSD și fost sindicalist din energie, este președintele ANRE, din luna octombrie a anului trecut.

Foto: shutterstock.com

Mihaela Tudor

Citește și:

Cutremur de 7,6 grade pe scara Richter. Unde s-a produs seismul?

Un nou cutremur s-a produs în România! Este cel mai puternic de anul acesta

Vremea se schimbă radical, iar temperaturile scad! Cod galben de vânt puternic în mai multe regiuni

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Recomandari
Publicitate
Libertatea
Retete
Baby
VIVA!
ELLE
Diva Hair
Huff
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Mai multe din Stiri