A fost o valoare a teatrului românesc! Imagini de colecție din tinereațea lui Iurie Darie

Iurie Darie 1SeparatorVEZI FOTOPOZA 1 / 12

Iurie Darie a fost fără îndoială unui dintre cei mai mari și mai apreciați actori români. Pe numele său întreg, Iurie Darie-Maximciuc, el s-a născut pe 14 martie 1929 în Vadul Rașcov din județul Soroca și a decedat în noaptea de 9 spre 10 noiembrie 2012.

Artistul s-a luptat mai multe luni prin spitale cu problemele respiratorii și cardiace. Când și-a pierdut viața, Iurie Darie avea 83 de ani.

Iurie Darie a avut o carieră înfloritoare

A fost actor de teatru, film, radio, televiziune, dar și voce. Iurie Darie avea și talent la desen, pe lângă cele pentru scenă. El a dat examen atât la Institutul de Arte Plastice, cât și la cel de Artă Teatrală și Cinematografică, și a reușit la ambele. A ales până la urmă actoria și a absolvit în 1952. A învățat ce înseamnă actoria de la mari actori și profesori: Mihai Popescu sau Marietta Sadova.

În cinematografie a debutat în 1953, în “Nepoții gornistului”, în regia lui Dinu Negreanu, avându-i alături pe platoul de filmare pe Marga Barbu și pe Liviu Ciulei, conform wikipedia.org. În anul 1969, a fost ales de regizorul Mircea Drăgan pentru a juca în seria “Brigada Diverse”, alături de Toma Caragiu, Sebastian Papaiani, Dem Rădulescu sau Puiu Călinescu.

Iurie Darie a jucat în numeroase producții celebre de teatru și film

Iurie Darie a interpretat roluri memorabile în peste 40 de producții cinematografice, printre care “Băieții noștri” (1959), “S-a furat o bombă” (1961), “Vacanță la mare” (1962), “Dragoste la zero grade” (1964), “Atunci i-am codamnat pe toți la moarte” (1971), “Frații Jderi” (1974), “Ringul” (1983), “O zi la București” (1986), “În fiecare zi mi-e dor de tine” (1987), “Zâmbet de soare” (1987), “Oglinda” (1993), “Punctul zero” (1996), “Triunghiul morții” (1999). În anul 2004 a jucat în serialul de televiziune “Numai iubirea”.

Unul dintre momentele importante din cariera sa a fost perioada Teatrului de Comedie. Pe atunci, Radu Beligan a avut flerul să adune câțiva actori ce aveau să facă faima acelui teatru. Iurie Darie a jucat sub bagheta regizorului Lucian Giurchescu și apoi a lui David Esrig. I-a avut ca parteneri pe marii actori: Gheorghe Dinică, Marin Moraru, Mircea Albulescu, Dem Rădulescu, Sanda Toma, Vasilica Tastaman, Stela Popescu, Silviu Stănculescu. A jucat în spectacole de referință: “Troilus și Cressida”, “Umbra” și multe altele.

După Revoluție, a jucat în “Pălăria”, producție a Teatrului de Comedie, în regia lui Horațiu Mălăele (1998), “Patru pe o canapea și valetul” de Marc Camoletti, în regia lui Radu Nichifor (2000). De asemenea, actorul a colaborat și cu cineaștii basarabeni, în filmul pentru copii “Moara”, realizat în 1992, sau pe scena Teatrului Național “Mihai Eminescu” din Chișinău în “Tata” (stagiunea 1999-2000).

A făcut furori și în televiziune

Ulterior, Iurie Darie s-a remarcat și în emisiunile de televiziune pentru copii, în care actorul își etala abilitatea de a desena, uneori cu ambele mâini. La un moment dat, făcea și turnee prin țară cu spectacole pentru copii, în care istorisea și desena o poveste simplă, dar plină de haz și de învățăminte.

După o cruntă suferință, actorul Iurie Darie a murit la vârsta de 83 de ani, la domiciliul său de pe Strada Chile nr. 12 din București.

Actorul Iurie Maximciuc Darie a fost decorat la 30 mai 2002 cu Ordinul național Serviciul Credincios în grad de Cavaler, alături de alți actori, „pentru prestigioasa cariera artistică și talentul deosebit prin care au dat viață personajelor interpretate în filme, dar și pe scenă, cu prilejul celebrării unui veac de film românesc'.

Iurie Darie s-a iubit nebunește cu Anca Pandrea 

De-a lungul vieții, actorul s-a bucurat de o mulțime de admiratoare, însă fără îndoială cea mai aprinsă iubire a simțit-o alături de actrița Anca Pandrea.

Pentru a vedea mai multe imagini din tinerețea lui Iurie Darie deschide galeria foto de mai sus!

Foto: ziarulmetropolis.ro, cinemagia.ro, libertatea.ro, jurnalul.ro, Youtube

Mihaela Tudor 

Citește și:

A slăbit spectaculos în doar 4 luni după ce a născut! Mirela Boureanu Vaida a dezvăluit secretul ei: „Nu țin diete!'

Cum arată Lizuca din „Dumbrava minunată', la aproape 37 de ani de la lansarea filmului

Lulu Mihăescu, actrița celebră pentru rolul din „Veronica', are o fiică superbă

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Urmărește-ne pe Google News
Recomandari
ELLE
Publicitate
Unica.ro
VIVA!
substantial.ro
Retete
Baby
CSID
Kudika
Descopera.ro
Life.ro
Doctorul Zilei
Diva Hair
Sfatul medicului
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Trending news
Mai multe din Vedete