Joaca un rol important in producerea hemoglobinei si mioglobinei, precum si a altor numeroase enzime, datorita proprietatilor sale de a cataliza mecanismele celulare de oxidoreducere pe baza unui simplu schimb de valente.
De asemenea, el este un element indispensabil in procesul respiratiei celulare deoarece cantitatea de oxigen consumata de celule depinde nemijlocit de sinteza si transportul proteinelor ferice din hemoglobina circulanta.
Deficienta de fier se resimte la nivelul energiei din organism. Femeile trebuie sa acorde o atentie deosebita monitorizarii fierului, extrem de important in perioada sarcinii, avand in vedere ca are o legatura directa cu dezvoltarea si cresterea fatului. In acelasi timp nici excesul de fier nu trebuie neglijat.Acesta ar putea determina cresterea riscului de aparitie a cancerului sau a bolilor cardiovasculare.
De unde il poti lua
Fierul poate fi gasit in grau, orez, struguri, mere, verdeturi, dovleac, ficat, arahide, carne rosie, peste, carne de curcan, spanac, patrunjel, varza, caise uscate, cereale integrale.
Note utile
Vitamina C faciliteaza absorbtia fierului, spre deosebire de calciu si tanin (continut in ceai), care ii incetinesc asimilarea.
Doza zilnica recomandata: 10-18 mg.