Fetele de aur din Arizona, inventatoarele mănușii care grăbește recuperarea persoanelor cu paralizie

Arizona nu mai e un vis

Experiența a fost una extraordinară, a fost de 100 de ori mai mare decât orice competiție la care mai participasem vreodată, ne-am întâlnit cu premianți Nobel care au răspuns întrebărilor noastre și ne-au încurajat să nu renunțăm niciodată la visul nostru.

M-a impresionat faptul că un neurochirurg aflat în juriu, după ce i-am prezentat proiectul, ne-a mulţumit pentru că aducem ceva mai bun în medicină și că ajutăm oamenii din jurul nostru', îşi aminteşte şi Ana Maria, poeta echipei, cea care simte uneori că 24 de ore nu sunt de ajuns pentru cât de multe ar vrea să facă.

ana-maria si miruna

Concursurile de inventică, spune ea, nu sunt singurul său punct de interes: „În clasa a IX-a am ajuns în barajul etapei naționale a Olimpiadei de engleză, iar anul trecut, până la municipalul celei de istorie.

Pe lângă olimpiadele și concursurile de matematică din generală, la care mergeam aproape în fiecare weekend, am participat și la competiții de debate și sunt voluntar activ al Clubului de Voluntariat Interact București, care organizează evenimente în scopuri caritabile, iar recent am coordonat timp de trei module proiectul LeadME – dedicat copiilor internați în secția de neurologie pediatrică'.

Prietena ei, Miruna, iubeşte enorm căţeii şi caii, a făcut 11 ani de balet şi crede că „partea ştiinţifică a lucrurilor' a captivat-o de mică: „În copilărie, eram fascinată de cum merg lucrurile din jurul meu și voiam să descopăr cum funcționează aragazul, mașină de spălat sau alte obiecte din casă. Bineînțeles că majoritatea experimentelor s-au terminat cu mine lovindu-mă și renunțând la încercarea de a află tainele ustensilelor de bucătărie. Din păcate, nici până azi nu le-am aflat'.

O echipă de luptătoare

„Să nu credeţi', spun cele două, completându-şi una alteia vorbele, „că nu există la noi şi o latură copilărească. Ca orice om absorbit de ştiinţă, suntem alcătuite din contraste…'. „… da, da, suntem serioase şi amuzante, active şi leneşe…' „… sociabile şi retrase, realiste, dar şi visătoare'.

„Drumul nostru spre carierele dorite, spre viaţa visată continuă, deşi a fost în multe momente cumplit de anevoios'. „Dacă am căzut, ne-am ridicat şi eşecul ne-a ambiţionat şi mai mult până când am obţinut locul pentru care am muncit'. Am avut parte şi de dezamăgiri, dar şi de noroc, fiindcă am dat peste oameni care ne-au încurajat când aveam nevoie'.

„De la ei am învăţat că, dacă dorim din tot sufletul să realizăm un lucru bun şi folositor, atunci să fim încrezătoare căci tot universul conspiră la îndeplinirea visului nostru'.

Autor: Adrian Cîlțan

Foto: Alina Miron

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro

Citeste continuarea pe pagina urmatoare: 1 2 3

Recomandari
Libertatea
Retete
Baby
Doctorul Zilei
Sfatul parintilor
Mai multe din Povesti adevarate