Fetele de aur din Arizona, inventatoarele mănușii care grăbește recuperarea persoanelor cu paralizie

„Proiectul nostru s-a născut din constatarea unor lipsuri ale sistemului medical. În România nu există nici un dispozitiv de acest fel sau măcar similar, pentru măsurarea forței din degetele pacienților care fac recuperare medicală, deci pacienții nu au pe ce se baza, iar medicii nu au niște parametri concreţi și niște valori pe care să le urmărească în timp, diagnosticarea şi terapia de recuperare fiind exclusiv datorate experienţei specialistului, adaugă Ana Maria Tudorache.

De altfel, spun fetele, nici în spitalele din străinătate nu există dispozitive similare, așa că proiectul lor ar putea să ajute pacienţii din întreaga lume. Cele două inventatoare au şi testat, cu rezultate spectaculoase, „mănuşile inteligente' atât la Centrul „Alexandru Proca' pentru Iniţierea Tinerilor în Cercetarea Ştiinţifică din cadrul Institutului Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Inginerie Electrică ICPE-CA, sub coordonarea profesorului Mircea Ignat, cât şi la Institutul Național de Recuperare Medicală.

„Dispozitivele, pe care cele două tinere le-au gândit şi creat integral în doar câteva luni, sunt şi ușor de realizat, iar costurile de producție nu ar fi deloc ridicate. Ele au folosit mănuși de menaj, care au costat vreo 10 lei, pe care le-au dotat cu senzori, aşa că ar putea fi implementate cu ușurință în spitalele şi în centrele de recuperare motorie.

Mai scump este dispozitivul care adună și analizează datele, însă ar fi nevoie de un singur astfel de aparat pentru un singur spital', spune şi dr. ing. Mircea Ignat, directorul şi sufletul Centrului de Excelenţă Proca, pentru care „fetele de aur' Miru, Ami şi toţi ceilalţi tineri de aici sunt ca şi copiii lui.

În România, puţini ştiu despre această mână de adolescenţi geniali, care se luptă cu lipsa de fonduri, cu birocraţia şi de multe ori cu dezinteresul faţă de cercetare, ori nu sunt luaţi în serios din pricină că sunt încă elevi, dar ei îşi fac un nume în lume, câştigă an de an olimpiade de informatică, obţin premii la saloane de inventică şi încep chiar să capete un supranume, căci mulţi le spun deja „Fenomenul Proca'.

Ai putea crede că-i o găselniţă jurnalistică dacă realitatea n-ar fi contorizată în performanţe greu de crezut. Succesul, însă, este doar pasul către alte reuşite, cred cele două fete: „Când am ajuns la internațională, în mai, eram mai încrezătoare în noi, mai sigure pe ce prezentăm, știam că am venit acolo cu un scop, nu doar ca să vedem și noi cum e.

Ne-am «bosumflat» un pic când am aflat că suntem singurele fete de la Hardware Control din echipa României, ni se părea că într-un domeniu dominat de băieți o să fie și mai greu să ne facem auzite.

Ana Maria Tudorache si Miruna Ojoga-

1.700 de concurenți

Nu speram să se repete experiența de la ediţia națională, dar, după două zile de concurs, la festivitatea de premiere, am fost strigate pe scenă, la AUR! Emoția s-a amplificat de 1.000 de ori față de cea de la națională și a fost o adevărată onoare să putem reprezenta România, liceul nostru și centrul de cercetare la o asemenea competiție', povesteşte Miruna, cea care „ştie sigur' că va fi medic, mai exact chirurg, asemenea tatălui ei.

În mai, anul acesta, după patru luni de pregătit forma finală a invenţiei, „fetele de aur' au mai cunoscut un succes: calificarea în finala ISEF din Statele Unite. „Cu o noapte înainte să plecăm, nu îmi venea să cred că două fete de clasa a XI-a chiar au reușit să facă asta. Şi că noi eram cele două!

Citește continuarea pe pagina următoare

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro

Citeste continuarea pe pagina urmatoare: 1 2 3

Recomandari
VIVA!
Libertatea
Retete
Baby
Doctorul Zilei
Sfatul parintilor
Mai multe din Povesti adevarate