Femeile de succes din orasul tau – Timisoara

Amalia Enache
Amalia Enache este una dintre acele persoane de care legi, inevitabil, numele postului de televiziune la care lucreaza: Pro Tv. Ce a fost inainte de Bucuresti? Facultatea de Jurnalism de la Timisoara, despre care spune urmatoarele: “Mi-a deschis o altfel de lume fata de ce-mi oferise pana atunci scoala, o lume in care am fost incurajata sa gandesc, sa intreb, sa creez, sa aflu, sa-mi spun parerile, sa am idei si sa vorbesc liber despre orice.

Nu in clasa I, ci la Universitate am invatat eu cu adevarat sa scriu”. A urmat apoi postul local de televiziune Analog, unde a descoperit cum trebuie sa-si puna ideile in imagini, cum sa lege o poveste si cum sa scrie pentru a nu plictisi.

Cat despre Timisoara… “ii stiu foarte mandri pe timisoreni de orasul lor, de spiritul lui. Altfel, cred sincer ca orasul inca nu e atat de vioi cum ar putea fi, astept sa vad pornind acolo si o revolutie de cultura urbana”.

Social
Adela Dinu
In calitate de director executiv al Asociatiei pentru Promovarea Femeii din Romania, Adela Dinu militeaza pentru apararea si promovarea drepturilor femeilor. Coordoneaza programe de educatie si consiliere pentru fete si femei, de constientizare si cercetare in domeniul drepturilor femeii, dar si campanii de advocacy care stau la baza actualei legi privind violenta in familie.

Trainer national, regional si european in programe adresate femeilor din politica, media, administratie si ONG-uri, Adela Dinu are o experienta bogata in stabilirea colaborarilor la nivel international cu diverse organizatii.

In calitate de psiholog, ofera servicii de consiliere si conduce Laboratorul de Evaluare Aptitudinala a studentilor din cadrul Universitatii Politehnice din Timisoara.

Domnica Stoica
Psiholog la Liceul de copii cu deficienta vizuala din Timisoara, Domnica Stoica este un sprijin real atat pentru pentru copiii cu autism, cat si pentru parintii acestora, care o cauta pentru un sfat avizat. “Cred ca nici o meserie nu este usoara daca nu ai vocatie pentru ea.

La inceput am fost foarte entuziasmata sa-i ajut pe ceilalti si acest lucru a compensat lipsa de experienta. Am fost dornica sa cunosc tot mai mult si acum am ajuns in stadiul in care am si experienta si cunostinte”. Ce reprezinta pentru un psiholog succesul?

“Desi poate parea surprinzator, succesul unui psiholog este atunci cand, dupa un anumit numar de sedinte, clientul dovedeste ca si-a regasit potentialul de care avea nevoie pentru a merge mai departe si devine independent de tine. Contrar a ceea ce cred altii, la psiholog nu mergi pentru “a primi peste” (sa-ti aduca iubitul inapoi, sa rezolve el problemele copilului tau); el te ajuta, te sustine sa inveti sau sa redescoperi sa pescuiesti singur.”

Medicina
Alina Fratila
Prima femeie presedinte a Societatii Internationale de Chirurgie Dermatologica – functie pe care a ocupat-o timp de doi ani, din 2002 pana in 2004 -, membra a patru academii medicale din SUA si Germania, dar si detinatoare a Premiului German pentru Inovatie, dr. Alina Fratila provine dintr-o familie cu o indelungata traditie medicala.

A urmat Facultatea de Medicina si Farmacie la Timisoara, unde “s-a pus accent pe experienta practica, chirurgicala, ceea ce in alte tari nu se intampla”. Pasionata, a operat alaturi de nume importante ale medicinei timisorene, pentru ca “am vrut sa fiu ca ei, am operat cu ei si asa am ajuns sa ma formez. In Germania, la primul post de chirurgie mi s-a spus ca nu mai am ce sa invat”.

Continua, insa, sa se perfectioneze pentru ca, spune ea, succesul unui medic nu se poate masura decat prin numarul pacientilor pe care-i are, cererea continua si recunoasterea din partea colegilor. “E frumos cand constat, dupa anumite prezentari pe care le fac, ca am foarte multi colegi-pacienti”.

Otilia Secara
Este medic specialist in Psihiatria Copilului si Adolescentului la Clinica de Psihiatrie si Neurologie a Copilului si Adolescentului Timisoara si asistent universitar al Universitatii de Medicina si Farmacie. A fost bursier al European Society of Child and Adolescent Psychiatry (ESCAP) si al International Association of Child and Adolescent Psychiatry and Allied Professions, cu stagii de pregatire in autismul infantil si terapie familiala.

“Nici nu imi pot imagina drumul pe care l-am parcurs fara Scoala de Psihiatrie din Timisoara, fara exagerare un “varf de lance” in tara, fara mentorii mei, de la care – si alaturi de care – am “incorporat” (mi se pare inadecvat cuvantul “invatat”) o gandire clinica ce integreaza coerent curentele fundamentale. Abia in strainatate am realizat, cu mandrie, din ce scoala formidabila vin, ca sunt cel putin la fel de bine pregatita ca si colegii mei de la universitati prestigioase. Si cred ca asta m-a motivat in plus sa vin acasa si sa fac aici treaba buna”.

Un proiect social important in care Otilia Secara s-a implicat a fost deschiderea Casei Faenza, primul Centru Comunitar pentru Copii Autisti din Timisoara si din tara. De altfel, activitatea din cadrul Casei Faenza a stat la baza volumului “Creierul social. Autism. Neurostiinte. Terapie”, a carui autoare este.

Text: Catalina Ioancea; Foto: Mediafax, arhivele personale, Pro Tv, Eugen Radut, Dan Vezentan, arhiva Edipresse.

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro

Citeste continuarea pe pagina urmatoare: 1 2 3

Recomandari
Libertatea
Retete
Baby
Doctorul Zilei
Sfatul parintilor
Mai multe din Cariera