Femeile de succes din orasul tau – Timisoara

Daca pentru primul material din seria “Femeilor de succes” ne-am oprit la Iasi, am ales acum sa mergem la celalalt capat al tarii si sa-ti facem cunostinta cu alte cincisprezece doamne speciale, implicate in domenii din cele mai diverse. Te invitam sa descoperi elita feminina timisoreana.

Afaceri
Maria Grapini
Este una dintre cele mai cunoscute femei de afaceri din Romania si o prezenta constanta in topul femeilor de succes. Numele ei e legat de domeniul industriei textile, prin grupul de firme Pasmatex, pe care le conduce, din 1990, cu pasiune si devotament: “Intotdeauna am privit succesul ca pe un rezultat obtinut in urma unui efort de echipa.

Am avut grija sa fac un echilibru intre a folosi succesul ca pe un factor motivant, dar si de responsabilizare. Cand ai succes, devii vizibil si e mai greu sa mentii performanta decat sa o obtii”. In calitate de presedinte al Asociatiei Femeilor Antreprenor din Romania, s-a implicat in numeroase actiuni caritabile.

O astfel de manifestare este “Balul sperantei”, prin care s-au strans fondurile necesare demararii unui proiect de construire a unui laborator de oncologie pentru tratamentul gratuit al bolnavilor de cancer.

Diana Miculit
Creatiile designerului timisorean Diana Miculit, couture-r-porter de lux, au atras aprecierile unor nume importante ale modei internationale, cum sunt Christian Lacroix sau Elie Saab, o realizare de care creatoarea de moda este foarte mandra.

La fel de mandra este, insa, si atunci cand persoanele aleg rochiile marca Miculit-Beraru, pentru ca, spune ea, “sunt rochii unicat, in realizarea carora predomina lucrul manual”. Cat la suta din succes se datoreaza orasului din care provine? “In Timisoara m-am format ca designer de moda.

Aici am urmat Liceul de Arte Plastice, Facultatea de Arte din cadrul Universitatii de Vest, iar mai apoi am facut si un master, avand specializarea in textile-moda. As putea spune ca a fost piatra de temelie a carierei mele”.

Sport
Iolanda Balas
Dubla campioana olimpica la saritura in inaltime (la Jocurile Olimpice din 1960 si 1964), Iolanda Balas este detinatoarea a 14 recorduri mondiale, 19 titluri de campioana nationala, 63 de recorduri nationale, avand peste 40 de participari in cadrul lotului national. A reusit sa atraga atentia chiar si celor de la Cartea Recordurilor, care au semnalat performanta sportivei de a castiga toate cele 114 intreceri la care a luat parte.

“Marea doamna a atletismului romanesc”, asa cum a fost numita, Iolanda Balas s-a implicat activ in viata sportiva romaneasca chiar si dupa ce s-a retras din competitii, intai ca arbitru si apoi, din 1988 pana in 2005, ca presedinte al Federatiei Romane de Atletism al carei director onorific este si in prezent. In 1993, Iolanda Balas a infiintat Fundatia Atletismului Romanesc.

Cultura
Adriana Babeti
“Ma simt in largul meu la catedra, atunci cand le predau studentilor sau masteranzilor literatura comparata. Dar si in redactia revistei Orizont, unde lucrez de peste 30 de ani si la Fundatia A Treia Europa, al carei director executiv sunt. Dar si in fata calculatorului, cand imi intru in pielea de scriitor.

Exista mai multe riscuri daca faci atatea lucruri: sa nu le faci foarte bine pe toate. Mi se mai intampla, insa, prin forta imprejurarilor, persist”, marturiseste Adriana Babeti, unul dintre numele importante ale culturii timisorene. Este autoare a opt volume si coautoare, alaturi de Mircea Nedelciu si Mircea Mihaies, a romanului “Femeia in rosu”, aflat la a treia editie, la editura Polirom, lucrare premiata de Uniunea Scriitorilor din Romania.

Ingredientul-cheie al succesului? “Naturaletea. E valabila si in viata privata, dar si cand, vrand-nevrand, devin o prezenta publica (in fata studentilor, la o lansare de carte, la o dezbatere sau o emisiune tv). Cum, insa, acest firesc face parte din insusi felul meu de a fi, nu il folosesc ca pe o reteta. Nu ma straduiesc sa fiu fireasca. Sunt.”

Irene Flamann
Actrita a Teatrului National din Timisoara, Irene Flamann este una dintre prezentele de valoare ale culturii banatene. Modesta, artista marturiseste: “Nu m-am gandit niciodata ca am fost sau ca sunt inca un nume important in constiinta orasului meu. Am muncit cu dragoste toata viata, mi-am pus sufletul in fiecare rol pe care l-am interpretat si am fost fericita sa daruiesc fiecarui spectator un moment de emotie”.

In 1996, Irene Flamann a luat hotararea de a se stabili in Germania, insa, dupa cum povesteste, “nu m-am simtit niciodata plecata. Sufletul imi era mereu aici. De altfel, eu am continuat sa colaborez in tot rastimpul plecarii cu teatrul meu, Teatrul National din Timisoara, pana in momentul in care copiii mei au putut merge, fiecare, singur, pe drumul sau. Doar atunci am putut sa ma intorc pentru mai mult timp la marea mea dragoste: teatrul.”

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro

Citeste continuarea pe pagina urmatoare: 1 2 3

Recomandari
Libertatea
Retete
Baby
Doctorul Zilei
Sfatul parintilor
Mai multe din Cariera