Femeile de succes din orasul tau – Timisoara

Nada Stojici
Nada Stojici este sculptor si a reusit sa se impuna in lumea artistica printr-un gen aparte de lucrari. Se numesc tainite si sunt mici compozitii din lemn, de forma paralelipipedica, ce ascund, in spatele unor usite, franturi de lume, surprinse de Nada Stojici intr-un desen sau intr-un obiect.

“Jucarii pentru oameni mari”, asa cum le-a numit, tainitele i-au adus artistei de 28 de ani, membra a Uniunii Artistilor Plastici din Romania, numeroase premii si expozitii. Una dintre acestea, organizata la Timisoara anul trecut, chiar de ziua ei, a cuprins 27 de lucrari, cate una pentru fiecare an al existentei sale.

“Aceste semne in lemn sunt si cumparate, fapt care ma incurajeaza in a crea si a continua acest drum care, privit din afara, pare facil”.

Ada Lupu
Cel mai tanar director al unei institutii teatrale din Romania, Ada Lupu a devenit cunoscuta publicului larg datorita spectacolelor cu care a participat, in calitate de regizor, la diverse festivaluri de teatru si turnee din tara.

Dintre acestea, a ramas “agatata sufleteste” de “M…Butterfly”, spectacol prezentat la Teatrul Odeon, “Beatles… si toata lumea e a mea”, la Teatrul Tineretului din Piatra Neamt, “Imparatul mustelor” si “Scrinul negru”, la Teatrul National Timisoara (TNT).

Ca director al TNT, Ada Lupu a initiat o serie de proiecte ambitioase prin care teatrul sa redevina unul dintre centrele vietii culturale timisorene, atat prin spectacolele puse in scena, cat si prin construirea unei sali care sa apartina doar Teatrului National. In cuvinte simple, Ada Lupu da o definitie a succesului in arta: “Sa ramai pur, usor, credincios si solar.”

Daniela Ratiu
Jurnalist si scriitor, Daniela Ratiu a absolvit Facultatea de Jurnalistica – Engleza a Universitatii de Vest, un domeniu despre care spune ca “te disciplineaza, nu te lasa izolat in turnul de fildes”, astfel ca, daca stii sa “vezi”, cotidianul nu poate decat sa te inspire.

“Nu cred ca “functionarea” unui scriitor in orice alt mediu decat cel care presupune simpla creatie ii perverteste “stilul”, ci mai degraba il ajuta sa fie mult mai versatil, mai “open minded”.

Timisoara Danielei Ratiu e reprezentata de “oamenii care o compun” si de intalnirile cu Daniel Vighi, Cornel Ungureanu, Viorel Marineasa, Lucian P. Petrescu sau Adriana Babeti, care au ajutat-o in formarea ei ca scriitor. Cel mai nou proiect in care este implicata? Un scurtmetraj realizat de Florin Piersic Jr. dupa cartea “In vitro” – a carei autoare este.

Media
Brindusa Armanca
Jurnalist de presa scrisa (director coordonator editorial al Grupului de Presa ZIUA pana in 2006, redactor la revistele Expres si Orizont), de radio (la Europa Libera) si televiziune (TVR Timisoara, studioul regional pe care l-a condus timp de sapte ani), Brindusa Armanca a fost dascalul numerosilor studenti care au ales sa-i urmeze cursurile, fie ca era vorba de cei din Timisoara, Bucuresti, Sibiu sau Arad.

Prin lucrarile care-i poarta semnatura, a impartasit tuturor din experienta sa: “Media culpa”, “Televiziunea regionala din Romania. Un reper: TVR Timisoara”, “Ghid de comunicare pentru jurnalisti si purtatori de cuvant” si “Mesajul lui Crypto. Comunicare, cod, metamorfoza magica in poezia romaneasca moderna”.

Tot prin scris a ales sa se implice si in viata civila, rezultatul fiind cartea “Invata sa invingi. Cancerul de san se poate vindeca”, in colaborare cu dr. Dana Harbuz-Miricioiu si compania Oriflame. “E singura mea carte de pana acum neplanuita, care mi-a oferit nu satisfactii estetice, ci umane: fara sa stiu ceva despre cancer, am aflat ca merita sa lupti pentru fiece clipa de viata si ca vointa de a trai este o valoare in sine, purtatoare de miracol.” In prezent, Brindusa Armanca este director al Institutului Cultural Roman din Budapesta.

“Vad succesul ca pe o potrivire intre ce speri si ce reusesti, in conditii de incredere, libertate si de recunoastere in comunitate, fara conditionari meschine. Cand pierzi bucuria de a face ceva, cand te gandesti exclusiv la castig, cand nu impartasesti si nu imparti nimic, iti pierzi treptat energia vitala si lumina de pe chip. Si asta se vede”.

Veronica Balaj
Om de radio si scriitor, Veronica Balaj si-a dedicat intreaga viata cuvintelor. Are o colectie impresionanta de interviuri pastrate in arhiva Radioului Timisoara, cu voci importante ale culturii.

Dintre acestea ar alege “interviul realizat in casa poetului Ion Barbu cu sotia sa, Gerda Barbilian, sau cel imprimat cu George Uscatescu, prieten cu Brancusi, convorbirea cu domnul Francis Dworshak, din Ottawa, care la varsta de 80 de ani s-a apucat de scris trei tomuri bine documentate, in apararea lui Mircea Eliade, cu scriitorul Shaul Carmel, care, desi se afla de peste 40 de ani in Israel, continua sa scrie in limba romana.”

A publicat peste 18 volume, cel mai recent, “Puzzle venetian”, lansat in luna ianuarie. Detinatoare a unui Premiu de Excelenta oferit de Filiala Uniunii Scriitorilor din Timisoara, Veronica Balaj a fost inclusa in “Enciclopedia personalitatilor din Romania”, editata de Ralph Hübner in prestigioasa serie “Who’s Who”.

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro

Citeste continuarea pe pagina urmatoare: 1 2 3

Recomandari
Libertatea
Retete
Baby
Doctorul Zilei
Sfatul parintilor
Mai multe din Cariera