Femeile de succes din orasul tau – Constanta

Cultura
Doina Jela
"Din punctul meu de vedere, succesul inseamna sa-ti iasa ce ti-ai propus sa faci. Atat si nimic mai mult".

"Cand vad atatea mii de carti pe tarabe, scrise de contemporani, printre care si ale mele, ma intreb care dintre ele vor mai spune ceva si peste 30 de ani. Sigur ca fac tot ce pot ca un cititor de atunci sa nu le azvarle cat colo, ca pe ceva ilizibil sau plicticos", spune Doina Jela, redactor si coordonator de colectie la Ed. Curtea Veche. Se considera scriitor, jurnalist – sau amandoua?

"Nu mai lucrez in redactia unui ziar de cativa ani buni, scriu ocazional in unele publicatii, iar pentru perioade mai mult sau mai putin semnificative de timp detin cate o rubrica in presa. Am una si la TVR, pe programul 1. In sens strict, nu mai sunt ziarista. In ce masura sunt scriitoare, publicul e cel care decide. Eu fac tot ce pot ca el sa spuna ca sunt. In acest sens, imi dau silinta ca scrisul meu sa fie mai putin perisabil decat scrisul la ziar.

Din pacate, nici macar publicul nu poate decide cat de perisabil este", marturiseste autoarea unor lucrari care scot la iveala preocuparile sale pentru istoria tarii noastre, printre care se numara: "Drumul Damascului", "Aceasta dragoste care ne leaga", "Telejurnalul de noapte" si "Lexiconul negru".

Afaceri
Simona Gherasim
"Pur si simplu sunt un om bun si un bun profesionist".
Simona Gherasim este Director de Comunicare si Relatii Publice si membru al echipei de conducere in cadrul companiei farmaceutice Sanofi-Avensis. Drumul pana aici a fost cat se poate de clar: a terminat doua facultati – Finante-Banci (din cadrul ASE-ului) si Drept (la Universitatea "Ovidius" din Constanta) -, a lucrat in cadrul unei mari companii hoteliere de pe Litoral, ca director de marketing, apoi la Rompetrol, ca director al echipei de dezvoltare.

Perioada Rompetrol a fost si cea mai plina de provocari. De ea se leaga una dintre realizarile cele mai importante ale Simonei Gherasim – proiectul "Fill & Go", care a cuprins si proiectul pilot din cadrul Regiei Autonome de Transport Constanta. "Legatura cu Constanta, desi nu intotdeauna liniara, este una puternica", spune ea. "Poate ma voi intoarce si voi candida pentru un post de senator sau deputat de Constanta sau poate voi preda in acest oras."

Au fost si alte proiecte importante pe care le-ar trece la capitolul realizari insa, cu siguranta, cel mai dificil si de care este foarte mandra este unul personal – "cel al dezvoltarii vorbirii": "Eu m-am nascut cu un defect de vorbire si a fost nevoie de multa vointa, de numeroase sedinte la logoped si ore intregi de citit cu voce tare, pentru a-l corecta. Astazi, lucrez in comunicare. Acel lucru a fost cel mai dificil".

Fotini Teodorescu
"In afaceri succesul inseamna sa-ti atingi obiectivele, fara a face compromisuri la calitate si etica".
In calitate de Presedinte Director General al grupului de firme Dobrogea Grup, Fotini Teodorescu se ocupa de activitatea uneia dintre cele mai importante firme de morarit-panificatie din Romania. "Viata mea este profund legata de aceasta companie care, de-a lungul timpului, m-a format ca om si manager.

"Dobrogea" este celalalt copil al meu caruia de multe ori i-am acordat mai multa atentie decat oricarui alt membru al familiei mele. I-am vegheat pasii, l-am sustinut in momente grele si m-am bucurat alaturi de el la fiecare succes.

Acum "Dobrogea" a "crescut mare", datorita unor ingrediente ce tin de "corectitudinea si fair-play-ul in business, fara de care nu poti construi parteneriate pe termen lung si nu poti pastra increderea oamenilor in produsele tale", marturiseste Fotini Teodorescu. Succesul? "Puterea de a merge mai departe, de a privi in viitor si de a-ti seta noi tinte si obiective de atins atat in plan personal, cat si profesional".

Mihaela Belcin
"Succesul este acea stare de beatitudine pe care ti-o dau sentimentele de bucurie si satisfactie a lucrului bine facut".
Daca esti din Constanta, cu siguranta ai auzit de compania "Fantasy Mod". Daca nu, trebuie sa stii ca aceasta este una dintre cele mai importante firme exportatoare de confectii din Constanta.

Mihaela Belcin, cea care a pus bazele acestei companii gandita initial ca o casa de moda autohtona, a reusit, in timp, sa stabileasca legaturi cu: Christian Lacroix, Escada, New Man, Sonya Rikyel sau Agnes B, case de moda de renume mondial. Astfel, "Made in Romania" apare pe eticheta multor creatii recunoscute pe plan international. "Sunt intr-o permanenta cautare de noi provocari.

Satisfactiile apar atunci cand imi realizez obiectivele propuse, tratand cu aceeasi seriozitate atat activitatile cu impact material, cat si pe cele cu impact socio-comunitar", marturiseste Mihaela Belcin.

Este presedinta a asociatiei "Oportunitati de Afaceri pentru Femei" – filiala Constanta – si vicepresedinta a Bordului international al asociatiei "Business Opportunities for Women" (infiintata in anul 2000, la initiativa lui Hillary Clinton).

Este membra fondatoare a Coalitiei Asociatiilor de Femei de Afaceri din Romania, dar si din Balcani, acestea fiind doar cateva dintre asociatiile in care Mihaela Belcin este inscrisa. O prezenta constanta in topurile femeilor de afaceri, Mihaela Belcin explica: "Succesul este acea stare de beatitudine pe care ti-o dau sentimentele de bucurie si satisfactie a lucrului bine facut, de incantare cand citesti mandrie si admiratie in ochii celor dragi, recunostinta si fericire in privirea celor pe care-i ajuti".

Text: Catalina Ioancea; foto: arhiva Edipresse, arhivele personale ale intervievatelor, Antena 1

Citeste continuarea pe pagina urmatoare: 1 2

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Loading...
Recomandari
Libertatea
Retete
Baby
Doctorul Zilei
Sfatul parintilor
Psychologies
Mai multe din Cariera