Femeile de succes din orasul tau – Constanta

Pentru ca vara tocmai a sosit, iti dam un motiv in plus sa petreci cateva zile la malul marii: povestile "Femeilor de succes din Constanta".

Sport
Elena Frincu
"Succesul este o stare de bine, obligatorie pentru un om care se respecta". Nu de putine ori, activitatea Elenei Frincu, director executiv al Directiei pentru Sport a judetului Constanta, a fost apreciata si laudata, ea fiind considerata unul dintre cei mai buni manageri din sport.

Printre cele mai importante proiecte pe care le-a coordonat se numara: "Fundatia Casa Campionilor", alaturi de Mariana Bitang si Octavian Bellu, "Sportul, un mod de viata", "Dizabilitatea nu-i o bariera", in parteneriat cu Fundatia "Special Olympics" si prezenta la Jocurile Olimpice de la Atena, in calitate de sef al delegatiei de gimnastica.

Medicina
Rodica Matusa
"Tinerii seropozitivi, desi au o stare de sanatate buna, sunt dezorientati. Ii ajutam sa-si gaseasca un loc de munca si sa devina independenti."
E de ajuns sa citesti cartea "Ingerii nimanui", aparuta la Editura Compania si scrisa de medicul Rodica Matusa, pentru a o cunoaste mai bine pe cea care si-a dedicat intreaga viata ingrijirii copiilor bolnavi de SIDA din Constanta.

"La inceput nu a fost o motivatie sau un scop in sine. Am fost obligata, prin profesie si specialitatea de boli infectioase, sa ma ocup de acesti copii, trimisi cu sutele in spitalul nostru, inca din 1989. Era o boala infectioasa, nu ii puteam refuza, desi ne era frica de ei, mie si celor cateva asistente, infirmiere si medici stagiari".

Au trecut 16 ani de cand a pus bazele Asociatiei "Speranta" din Constanta (care se ocupa de prevenirea HIV-SIDA si asistenta acordata persoanelor afectate), 16 ani de cercetari in domeniu. Acum, cea mai mare multumire a ei este aparitia "copiilor pretiosi", copiii sanatosi ai cuplurilor cu SIDA.

Adina Panca
"Succesul trebuie atins pe toate planurile si numai atunci putem spune ca am invins mediocritatea!" Pe Adina Panca o poti gasi la cabinetul de stomatologie "Tratadent", unul dintre cele mai moderne din Constanta. Timp de 12 ani a fost lector la Facultatea de Medicina Dentara din Constanta, insa a preferat sa-si reconsidere prioritatile si sa se concentreze doar asupra tratarii pacientilor si a vietii de familie.

"Pentru o femeie e greu sa combine mai multe profesii, deoarece ziua are 24 de ore, nu 30". E membra a catorva organizatii profesionale, nationale si internationale: Colegiul Medicilor, Societatea Romana de Laseri in Stomatologie, Asociatia Medicilor Stomatologi cu Practica Privata din Romania sau Uniunea Nationala a Asociatiilor Stomatologice, insa secretul unei meserii care sa-ti aduca cele mai mari bucurii este altul: "sa-ti placa ceea ce faci si, chiar daca intampini obstacole, sa stii sa le depasesti", spune Adina Panca.

Media
Aurelia Lapusan
"Succesul vine, nu se obtine, el defineste capatul drumului pe care ai reusit sa-l strabati fara a te lasa coplesit de piedici".

I-am descoperit numele pe copertele numeroaselor monografii dedicate Dobrogei si nu m-a mirat sa aud ca este indragostita de trecutul acestei regiuni. "Am adunat in filele cartilor istoria unor locuri din Dobrogea, povesti de dragoste, portrete de oameni si am construit o banca de date care rivalizeaza cu cea a unor institutii specializate", marturiseste jurnalista Aurelia Lapusan, acum si conferentiar universitar al sectiei de Jurnalism din cadrul Facultatii de Litere – Universitatea "Ovidius".

Este implicata in numeroase proiecte, in unele in calitate de initiatoare (a pus bazele Asociatiei de prietenie Romano-Elena a femeilor din Romania), coordonatoare (de peste zece ani, conduce Asociatia Femeilor din Presa, Arta si Afaceri – ARIADNA -, filiala Constanta, este vicepresedinta fundatiei pentru realizarea Monumentului Marinarului Roman) sau ca membra (a Societatii Europene pentru Cultura din Venetia, dar si a altor asociatii si fundatii).

Toate acestea cu un scop nobil: "fac parte din comunitatea orasului meu, cu toata fiinta, cu realizarile si nereusitele mele". Poate acesta este si motivul pentru care nu se considera o femeie de succes: "cred ca, in situatia mea, (n.r. – succesul) nu este altceva decat lupta tenace, dorinta de a fi bun si de a nu abdica in fata greului".

Cristina Cioran
"Sunt implinita pe plan profesional si acest lucru mi-l datorez si mie, dar, in cea mai mare masura, oamenilor care au crezut in mine".
Cu siguranta ai vazut-o la televizor. Daca nu in filme, atunci in emisiunile pe care le-a prezentat ("Dimineata devreme" de la Antena 1, alaturi de Dan Capatos) si continua sa le prezinte ("Masculin x feminin", impreuna cu Liviu Virciu, la acelasi post de televiziune).

Cristina Cioran s-a nascut in Constanta, acolo unde si-a finalizat studiile de actorie, drept pentru care "legatura cu acest oras este foarte stransa, acolo am familia mea si prietenii adevarati". Daca ar fi sa aleaga intre televiziune, teatru si film, ar opta pentru cea dintai: "Televiziunea mi-a oferit cele mai mari satisfactii de pana acum, deoarece datorita ei ma cunoaste lumea, lucru foarte important.

Sunt foarte incantata de avantajele pe care mi le-a oferit aceasta. Dezavantajele sunt prea putine ca sa merite sa fie mentionate", marturiseste Cristina Cioran. Cum vede artista succesul? "E important sa faci in viata ceea ce iti doresti, pentru ca, la sfarsitul zilei, chiar daca esti obosit, sa poti spune: Bravo, azi am mai facut un lucru bun, care ajuta la viitorul meu!".

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro

Citeste continuarea pe pagina urmatoare: 1 2

Recomandari
Libertatea
Retete
Baby
Doctorul Zilei
Sfatul parintilor
Mai multe din Cariera